اقتصاد ۲۴- با وجود اینکه استخدام رانندگان بدون گواهینامه در شرکتهای حملونقل ممنوع است، اما برخی از کسبوکارهای اینترنتی مانند اسنپ و الوپیک به رانندگانی که گواهینامه ندارند اجازه فعالیت میدهند.
براساس قوانین راهنمایی و رانندگی کشور هرگاه فردی بخواهد هر نوع وسیله نقلیه را به حرکت در آورد، حتما باید گواهینامه داشته باشد.
اما به نظر میرسد برخی کسبوکارهای حوزه حملونقل اینترنتی این قوانین زیر پا گذاشتهاند و رانندگان در برخی از موقعیتهای شغلی این شرکتها مانند اسنپ باکس و الوپیک، نیازی به داشتن گواهینامه ندارند.
در مدارک مورد نیاز برای استخدام این دو شرکت در موقعیتهای اسنپ باکس و الوپیک خبری از الزام داشتن مدرک گواهینامه نیست.
با اینکه با موضوع استخدام «موتورسواران بدون گواهینامه» در سال ۱۳۹۸ با اتفاق سهمگینی که برای یکی از رانندگان بدون گواهینامه افتاده بود، رسانهای شد، اما همچنان استخدام بسیاری از رانندگان در مرحله ثبتنام در اسنپ و الوپیک با کمترین اعتبار سنجی صورت میگیرد.
شرایط اقتصادی نامناسب جامعه باعث میشود که افراد زیادی بدون در نظر گرفتن خطرات احتمالی، به انجام هر نوع کاری راضی شوند.
آمارها نشان میدهد که تقریبا نیمی از رانندگان موتورسیکلت که هنگام رانندگی تصادفهای جدی میکنند و جان خود را از دست میدهند، فاقد گواهینامه موتورسیکلت هستند.
شرکتهای اسنپ و الوپیک با اینکه به ایجاد شغل برای افراد زیادی کمک کردهاند، اما از طرفی استخدام رانندگان بدون داشتن گواهینامه میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را به آنها وارد کند.
بیشتر بخوانید: هزینه رانندگان پیک موتوری از درآمدشان بیشتر است/ رشد ۳ تا ۵ برابری لوازم یدکی
یکی از رانندگان اسنپ به تجارتنیوز در این باره میگوید: «در پیامی که در ماه پیش اسنپ ارسال کرده بود نوشته بود رانندگان پیک موتوری اسنپ یعنی اسنپ باکس لزومی به داشتن گواهینامه ندارند خوب یعنی جان نفر اصلا مهم نیست کسی که گواهینامه ندارد استخدام میشود بیمه ندارد اگر تصادفی کند؛ بیمه موتور هم نمیتواند استفاده کند. این چه شرکتی است که هیچکس نظارتی بر قوانین آن ندارد؟»
برای این دسته از افراد که گواهینامه ندارند به طور کلی در سامانه پلیس راهور هیچ مشخصاتی ثبت و ذخیره نشده است، به همین در هنگام تصادف دارای بیمه نیست و بیمه موتور هم طبق قوانین به آنها تعلق نمیگیرد.