تاریخ انتشار: ۰۹:۴۴ - ۲۷ آذر ۱۴۰۰

سهم ناعادلانه طبیعت از بودجه کشور

با وجود مسائل و مصائب روزافزون و گسترده زیست محیطی در کشور، بودجه محیط زیست در لایحه بودجه ۱۴۰۱ عملا دیده نشده و سهم اندکی به آن اختصاص داده شده در حالی که سهم برخی نهاد‌های تبلیغاتی وابسته به حاکمیت چندین برابر این سازمان است.

سهم ناعادلانه طبیعت از بودجه کشور

جامعه ۲۴، لایحه بودجه ۱۴۰۱ از زمانی که برای تصویب کلیات آن به مجلس شورای اسلامی داده شده، انتقاد‌های گوناگونی را متوجه خود کرده است چرا که به گفته بسیاری از منتقدان این بودجه با واقعیت‌ها جامعه و نیازهای محیط زیست کشور  نمی‌خواند.

سهم محیط زیست از بودجه

با نگاهی به مشکلات کشور می‌توان دریافت، که در این بودجه‌بندی به هیچ عنوان اولویت‌ها در نظر گرفته نشده و صرفا آن را به حوزه‌هایی سر ریز کرده که خوشایند برخی نهاد‌ها و محافل خاص باشد، مثلا سرجمع بودجه نهاد‌های تبلیغاتی وابسته به حاکمیت ۱۹ هزار میلیارد تومان و بودجه سازمان حفاظت محیط زیست ۲ هزار و ۱۵۸ میلیارد تومان است، آن هم در شرایطی که تهدیدات سرزمینی مانند نابودی جنگل‌ها، فرسایش خاک، آلودگی هوا، فرونشست زمین، بی‌آبی، شکارهای بدون مجوز به دلیل عدم تجهیز پاسگاه‌های محیط‌بانی و ... هر روز بیش از پیش می‌شود و سازمان محیط زیست برای تجهیز شدن و برنامه‌ریزی در برابر بحران‌های زیست محیطی به بیش از این مبلغ نیازمند است؛ با این حال برای این نهاد‌های تبلیغاتی که بودجه چشمگیری را به خود اختصاص داده‌اند، بیش از ۹ برابر سازمان حفاظت محیط زیست  بودجه در نظر گرفته‌اند.


بیشتر بخوانید: رتبه‌بندی معلمان در دست‌انداز جناحی


سهم سازمان حفاظت محیط زیست از بودجه ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومانی کشور سهم ناچیزی است. این سهم اگرچه همانند سال‌های گذشته با افزایش ۵۰ درصدی مواجه شده است، اما به گفته برخی از کارشناسان هر سال تنها نیمی از این بودجه به سازمان محیط زیست تخصیص می‌یابد این در حالی است که با این بودجه باید ۱۱ درصد خاک کشور با ۳ هزار و ۵۰۰ محیط‌بان، ۳ هزار کارشناس، بیش از ۶۰۰ پاسگاه محیط بانی، مهار آلودگی هوا،حفظ گونه‌های در خطر انقراض، مقابله با آتش‌سوزی جنگل‌ها و ... را مدیریت کرد.

از سوی دیگر در حالی سالیانه ۱۴ هزار هکتار از جنگل‌های کشور  طعمه حریق می‌شود که هنوز سازمان حفاظت محیط زیست بالگردی برای مهار این آتش ندارد، البته هنوز به خاطر داریم در حالی مرداد ماه سال جاری، ایران برای مهار آتش‌سوزی جنگل‌های ترکیه یک فروند هواپیما و دو  فروند بالگرد به این کشور اعزام کرد که آتش‌سوزی جنگل‌های ایران تاکنون ۱۴ نفر از نیرو‌های داوطلب برای اطفاء حریق را قربانی خود کرده است.

علی‌رغم این مشکلات و طبیعت بحران‌زده و در معرض سقوط کشور اما بودجه نهاد‌هایی که به لحاظ عملکردی توجیهی برای بودجه اختصاص داده شده به آنها وجود ندارد با افزایش چند ده درصدی روبه‌رو شده‌اند در حالیکه مثلا با کمترین بودجه این نهاد‌ها و مؤسسات حداقل می‌توان چند بالگرد خرید یا بر تعداد محیطبانان افزود، اما به ظاهر اراده‌ای برای این موضوع نه در این دولت و نه دولت‌های پیشین وجود ندارد چرا که به زعم عیسی کلانتری، رئیس سابق سازمان حظافت محیط زیست صرف سالانه «یک میلیارد دلار برای محافظت از جنگل‌ها و خرید بالگرد برای اطفا حریق جنگل‌ها توجیه اقتصادی ندارد!»ٰ‌؛ گویا به زعم این افراد اصلا محیط زیست حفاظت نمی‌خواهد.

بودجه‌ای که کفاف نمی‌دهد

بهمن ایزدی، کارشناس محیط زیست و پژوهشگر حوزه بوم شناختی، با بیان اینکه این بودجه به هیچ عنوان کفاف مشکلات و مسائل محیط زیست را نمی‌دهد، گفت: بیش از ۱۰ هزار کیلومتر مربع از اراضی کشور را با ۳ هزار و ۵۰۰ محیط بان اداره می‌کنیم در حالی که نیاز کشور برای این گستره حدود ۱۱ هزار محیط‌بان است. از سوی دیگر این بودجه برای این تعداد محیط‌بان، امکانات و ملزومات حفاظتی آن‌ها کفایت نمی‌کند.

وی افزود: بسیاری از محیط‌بانان کنونی برای مأموریت‌های روزانه خود دچار کمبود هستند، این پرسش وجود دارد که تا کی باید این داستان و بی توجهی به واقعیت موجود در امر حفاظت از محیط زیست وجود داشته باشد. کسی نیست که در مجموعه دولت از موضوع مدیریت حفاظت محیط زیست دفاع کند.

این کارشناس محیط زیست ادامه داد: مسأله حفاظت از محیط زیست فقط حفاظت از زیستگاه‌ها نیست بلکه مسائلی مانند کنترل آلاینده‌ها یا مسائلی که در بخش‌های عمرانی به وجود می‌آید همگی هزینه‌بر هستند و بودجه می‌خواهند. کسری بودجه روی مأموریت‌ها و دقت نظری که سازمان حفاظت محیط زیست باید داشته باشد تأثیر می‌گذارد و این دقت نظر را کاهش می‌دهد. در واقع این کسری بودجه روز به روز خسرانی را که در محیط زیست طبیعی و محیط زیست انسانی وجود دارد افزایش داده و آن را مضاعف می‌کند.


بیشتر بخوانید: بودجه معاونت زنان افزایش یافت یا کاهش؟


دست متخلفان روز‌ به روز بازتر می‌شود

وی تأکید کرد: کارشناسان بودجه و سیاست‌گذاران دولت نگاه جدی به مسائل خطیر محیط زیست ندارند که زیان اصلی این بی‌توجهی متوجه مردم است. سال گذشته سهم سازمان حفاظت محیط زیست از بودجه کشور کمتر از ۲ دهم درصد بود. این نگاه خرد موجب می‌شود دست متخلفان در حوزه‌های طبیعی، صنعتی و عمرانی روز‌ به روز بازتر شده و گستره تعرض آن‌ها به ذخایر بومی کشور افزون‌تر شود. با این بودجه نباید انتظار داشته باشیم از امنیت هوا، خاک و آب برخوردار باشیم.

ایزدی در ادامه با اشاره به آتش‌سوزی جنگل‌ها نیز گفت: با توجه به بحران‌هایی که در رویش‌گاه‌ها طی سالیان گذشته داشتیم باید رئیس سازمان محیط زیست در برنامه‌ریزی بودجه حضور داشته باشد و از افزایش بودجه این سازمان دفاع کند در غیر این صورت تمامی مسائل و مشکلات گذشته محیط زیست به سالیان آینده انتقال پیدا می‌کند.

وی افزود: سازمان‌های غیر دولتی و مردم نهاد بیشتر از بخش دولتی برای حفاظت از محیط زیست مایه گذاشته‌اند. آمار‌ها این موضوع را ثابت می‌کند. برای نمونه از اردیبهشت‌ ماه سال گذشته تا امروز ۱۴ نفر از داوطلب‌های مردمی برای حفاظت از رویش‌گاه‌های طبیعی جان شریف خود را از دست داده و شهید شدند و این نشان می‌دهد که مردم نقش مؤثرتری در حفاظت از محیط زیست دارند. در حالی که ستاد‌های بحرانی که تشکیل می‌شوند و بودجه‌ای هم برای آن‌ها اختصاص پیدا می‌کند هیچ کار خاصی انجام نمی‌دهند.

ایزدی یادآور شد: بودجه‌ای که امسال پیشنهاد شده همچون سال گذشته ناعادلانه بوده و لنگ می‌زند و عملا کار خاصی نمی‌تواند انجام دهد و به مردم امید دهد که از آب، خاک و هوا حفاظت کند.

نگاه منفعت طلبانه مسئولان به محیط زیست کشور 

وی در ادامه با بیان اینکه بودجه‌ای هم که مصوب می‌شود به صورت کامل تخصیص داده نمی‌شود، گفت: واقعیت این است که سازمان حفاظت محیط زیست در نگاه مدیران کلان بخش دولتی و نمایندگاه مجلس یک صندوق ارضی است که هر جا خواستند برای برنامه‌های عمرانی خود از زمین‌های آن استفاده کنند و این یک نگاه بسیار خطرناک است که موجب شده تا نقش مهم و حیاطی این سازمان را به درستی درک نکنند و با یک نگاه بسیار حقیر و ضعیف به آن بنگرند.

ایزدی گفت: تجهیزات، نیرو و امکانات محیط زیست حدود یک چهارم نیاز‌ها است و بر همین اساس بودجه را برای آن در نظر گرفته‌اند این یعنی اینکه هوا و خاک همچنان باید آلوده بماند و آب‌ها همچنان به دلیل عدم مدیریت از بین برود و بودجه هم به حرکت لاک‌پشتی خود ادامه دهد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خودرو یک شبه ۳۰ درصد گران شد/ درخواست خودروسازان تمامی ندارد؛ موج گرانی بعدی شاید تا قبل از پایان سال!

عکس/ استوری مهدی طارمی برای تولد قلعه‌نویی

تصویری از یک موشک غول‌پیکر جنگی بر فراز دریای خزر

همه چیز درباره اقتصاد ژاپن/ چهارمین اقتصاد بزرگ جهان که حداکثر تورم سال‌های اخیرش ۴ درصد بود

پوتین موشک آخرالزمانی را معرفی کرد

واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم

سخنان تکان‌دهنده همتی درباره وضعیت معروف‌ترین منطقه آزاد ایران

سفر کشتی گیران با دبیر به مسکو

عکس/استوری جدید گلزار

پرفروش‌ترین آیفون کدام است؟

عکس/ حضور ستاره استقلال در امارات

افشای راز قتل زنی پس از نیم قرن؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد

عکس/استوری جدید نیما شعبان‌نژاد

هم خیابانی اشتباه می‌کند، هم بازیکنان تیم ملی!

عکس/دلیل کاهش وزن شدید سحر دولتشاهی فاش شد

عکس/توئیت جدید ایلان ماسک ایرانی‌ها را غافلگیر کرد

عکس/یوسف تیموری از چهره جدیدش رونمایی کرد

خبرگزاری فرانسه: سه کشور اروپایی و آمریکا قطعنامه خود علیه ایران را تقدیم شورای حکام آژانس کردند

سازمان بهشت زهرا (س) اطلاعیه داد

عکس/گریم متفاوت مجری سابق تلویزیون

این شغل ممنوعه رسما در ایران مجاز شد

قتل یک زن توسط همسر سابق در فارس

گلزنی علیپور و ثبت یک رکورد ویژه

حکم بازداشت نتانیاهو در لاهه صادر شد