اقتصاد ۲۴- در نشست آشنایی دکتر پناهی با مرکز توسعه اطلاعات و انتشارات علمی که با حضور دکتر کبیری رئیس مرکز و تیم عملیاتی ایشان برگزار شد گزارشی از برنامهها و اقدامات این مرکز در سرفصلهای مدیریت کتابخانهها، سامانه مدیریت پژوهشی، نظام نوین اطلاعات پژوهش پزشکی ایران، کارسازی در حوزههای تولید، تامین، انتشار و انتقال دانش، علم سنجی و پایش علمی، ارتقا رتبه دانشگاهها در نظامهای رتبه بندی داخلی و بینالمللی، ارتقای کیفی مجلات علوم پزشکی کشور ارائه شد.
دکتر کبیری در ابتدای نشست به ساختار مرکز مرکز توسعه اطلاعات و انتشارات علمی اشاره کرد وگفت: کارها در مرکز در قالب سه گروه اصلی گروه انتشارات و ترجمان دانش، گروه علم سنجی و گروه اطلاع رسانی انجام میشود.
او افزود: در حال حاضر ۱۵ سامانه داریم همه خودکار هستند به جز سامانه کتابها که دستی است و دانشگاهها اطلاعات خود را وارد میکنند. در این سامانه اطلاعات ۸ هزار کتابی که دانشگاهها منتشر کردند موجود است. قیمت، تیراژ و معرفی مختصر کتاب موجود است.
رئیس مرکز توسعه اطلاعات و انتشارات علمی، با بیان اینکه در این سامانه گزارش وضعیت انتشار کتاب هر دانشگاه هم قابل استعلام است، گفت: هر کتابی که دانشگاهی برای ترجمه آن اقدام کند پیش از هر کاری میتواند برای جلوگیری از دوبارهکاری از این سامانه استعلام کند.
دکتر کبیری همچنین به سامانه علم سنجی دانشگاههای علوم پزشکی کشور اشاره کرد و افزود: که میتوان اطلاعات متنوعی را از این سامانه استخراج کرد که جزئیات آن در تحلیلها و تصمیمگیریهای مدیریتی مفید هستند. رتبه دانشگاهها و حتی دانشکدهها در تولید مقاله قابل رویت است. استناد به ازای هر مقاله، خوداستنادی، مقالات بینالملی و ... را قابل استخراج است. در این سامانه ۲۱ شاخص را میتوان در نظر گرفت.
دکتر پناهی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز ضمن آرزوی موفقیت برای همکاران مرکز توسعه اطلاعات و انتشارات علمیدر جلسه گفت: نیروی انسانی ذخیره ارزشمندی برای پیشبرد اهداف سازمان است. باید روحیه انتقال دانش و تجربه در مرکز ترویج داده شود.
او افزود: یکی از بهترین ابزارها برای توسعه هر سیستم، بررسی وضع موجود است و بهترین راه به دست آوردن یک شاخص کمی است تا بتواند روند فعالیتها و عملکرد را کمی کند. مرکز توسعه اطلاعات و انتشارات علمیتوانسته این شاخصها را ایجاد کند تا ساختارهای عملیاتی وزارت بهداشت را ارزیابی کند.
پناهی با تاکید بر اینکه شاخصها باید پویاتر و متنوعتر شود و متناسب با نیازهای کشور و دانشگاهها منعطف شود، گفت: اگر قبلا نگارش مقاله یک هدف بود امروز یک وسیله است. تا از چاپ مقاله و انتشار آن به هدف برسیم. هدف حل مشکلات مردم با اتکا به تحقیقات است. نیازها را احصا کنیم و بر مبنای آن پژوهشها را هدایت کنیم تا در نهایت به یک محصول و فرآوردهای برسیم که در بازارهای کشور بتواند نیازها را رفع کند.
او همینطور خاطرنشان کرد: باید شاخصها را به سمتی ببریم که بدانیم کدام دانشگاه به این سمت حرکت کرده است. شاخصهایی باید تدوین شود تا مشخص شود کدام دانشگاه دچار رکود شدهاند. در واقع سامانههایی میخواهیم که چراغ راه تصمیمگیریهای ما باشد تا با وجود این منابع محدود را در محل درست و اثرگذار اختصاص دهیم. شاخصهای صحیحی باشد که منابع به جایگاهی برسد که حق مطلب ادا شود.
دکتر پناهی افزود: اینکه کدام دانشگاه فناورمحور است. کدام مرکز یا دانشکده در جهت رفع مشکل جامعه هدفگذاری کرده است اینها را از کتابهایی که منتشر میکنند و مقالاتی که تهیه میکنند و از سیر تحقیقات آنها میتوان به دست آورد.
منبع: روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت