تاریخ انتشار: ۱۵:۵۲ - ۰۷ دی ۱۴۰۰
روایتی از زنانی که از شر طالبان فرار کردند

محدودیت‌های سفت و سخت طالبان برای زنان / راه اندازی اعتراضات گسترده زنان علیه طالبان ادامه دارد

دو روز پیش (۵ دی/جدی ۱۴۰۰)، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رانندگان تاکسی و اتوبوس‌های شهری در پایتخت افغانستان هشدار دادند، از سوار کردن زنان و دخترانی که حجاب اسلامی را بصورت کامل رعایت نکرده اند اجنتاب کنند. آن‌ها همچنان در بیانیه‌ای تصریح کرده اند که به زنان بدون محرم شرعی اجازه سفر‌های طولانی را نمی‌دهند.

محدودیت‌های سفت و سخت طالبان برای زنان / راه اندازی اعتراضات گسترده زنان علیه طالبان ادامه دارد

اقتصاد ۲۴-در پی فرار محمد اشرف غنی رئیس‌جمهور پیشین افغانستان و تصرف دوباره این کشور بدست طالبان، این گروه حضور کارمندان زن در ادارات دولتی را در همان روز‌های نخست ورود شان به کابل منع کردند. به دختران تاکنون اجازه رفتن به مدرسه نداده اند و برگزاری صنف‌های مختلط درسی در دانشگاه‌ها را نیز منع کرده اند.
دو روز پیش (۵ دی/جدی ۱۴۰۰)، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رانندگان تاکسی و اتوبوس‌های شهری در پایتخت افغانستان هشدار دادند، از سوار کردن زنان و دخترانی که حجاب اسلامی را بصورت کامل رعایت نکرده اند اجنتاب کنند. آن‌ها همچنان در بیانیه‌ای تصریح کرده اند که به زنان بدون محرم شرعی اجازه سفر‌های طولانی را نمی‌دهند.
این گروه پس از رسیدن به قدرت، تمام قوانینی که در مورد حقوق زنان در قانون اساسی و سایر قوانین نافذ افغانستان ازسوی پارلمان تصویب شده بود را ملغی قرار دادند، با آزادی زنان مخالفت کرده و آن‌ها را دارای حقوق یکسان شهروندی با مردان نمی‌دانند. در واکنش به این نوع نگرش طالبان، گروه‌های مدافع حقوق زن، فعالین جامعه مدنی و نهاد‌های حقوق بشری، اعتراضات گسترده‌ای را تا کنون در سراسر افغانستان علیه طالبان راه اندازی کرده اند.


بیشتر بخوانید: اعتراض در پنجشیر به اعدام یک افسر پیشین پلیس توسط طالبان


به دلیل نظارت جدی نهاد‌های حقوق بشری و مخصوصاً دفاتر ملل متحد، طالبان تا کنون بصورت گسترده اقدام به سرکوب این اعتراضات نکرده اند. اما در برخی موارد برای متفرق کردن معترضان از «گاز اشک‌آور»، «تهدید به شلیک» و «شلاق» استفاده کرده اند.
لیلا بسیم، فعال حقوق زن و یکی از سازماندهندگان اعتراضات ۲۵ آذر/قوس ۱۴۰۰ در کابل، در گفتگو با «انتخاب»، هدف از اعتراضات خیابانی زنان را چنین بیان می‌دارد: «طالبان حقوق اساسی ما را نقض کرده اند. زنان افغانستان به کمتر از حقوق شهروندی و مدنی که اعلامیه جهانی حقوق بشر و کنوانسیون‌های بین‌المللی به آن‌ها داده است راضی نمی‌شوند». وی می‌افزاید که به طالبان و هیچ گروه دیگری اجازه نمی‌دهند تا به بهانه‌های مختلف زنان را یکبار دیگر از فعالیت‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شان محروم کنند.
خانم بسیم تصریح می‌کند که شعار اصلی آن‌ها «نان»، «کار» و «آزادی» است و زنان افغانستان، زیر سایه حاکمیت طالبان خانه‌نشینی، انزوا، محرومیت از حق کار و تحصیل و نظام اجتماعی-فرهنگی مردسالارانه را نمی‌پذیرند و به مبارزات خود ادامه می‌دهند.
این اعتراضات در حالی ادامه دارد که با گذشت ۱۳۰ روز، طالبان هنوز نتوانسته اند ادارات دولتی را برای ارائه خدمات به شهروندان بطور کامل فعال کنند. حقوق اکثر مأموران حکومتی هنوز پرداخت نشده است. بر اساس گزارش‌های تأیید ناشده، آنان دچار اختلافات درونی اند و تا کنون کارشیوه مشخصی برای تقسیم قدرت و ارائه خدمات عامه هم ندارند.


بیشتر بخوانید: طالبان انجمن مستقل وکلای مدافع افغانستان را تعطیل کرد/ آزمون انجمن وکلا مورد قبول عدلیه طالبان نیست!


زهرا جویا، خبرنگار و بنیانگذار رسانه «رخشانه» که پس از تصرف کابل به تاریخ ۲۵ مرداد/اسد سال جاری توسط طالبان، افغانستان را ترک کرده است، در گفتگو با با «انتخاب»، دلیل فرارش از این کشور را چنین توضیح می‌دهد: «من خبرنگار هستم و واقعیت‌های زندگی زنان افغانستان را پوشش می‌دهم. متأسفانه اوضاع طوری است که انعکاس حقیقت منجر به قتل و شکنجه افراد می‌شود، به همین خاطر خواستم افغانستان را برای مدتی ترک کنم».
وی که به تازگی جایزه خبرنگاری «ماری کالوین» در بریتانیا را بدست آورده است، نگرانی اصلی خود از وضعیت موجود را اینگونه بیان می‌دارد: ممکن مسأله حکومت فراگیر حل شود. طالبان مشروعیت ملی و بین المللی بدست آورند و مردان افغانستان هم با تغییر افکار و حتی تغییر ظاهر با طالبان تندرو و افراطی همگام شوند؛ اما جدال زنان و طالبان با قوت خود باقی می‌ماند.
خانم جویا تصریح می‌کند که اگر نهاد‌های بین‌المللی مدافع حقوق زنان بر طالبان فشار وارد نکنند، دورنمای زندگی زنان افغانستانی زیر حاکمیت طالبان تاریک و غم انگیز بوده و این کشور به زندانی می‌ماند که راه بیرون رفتی از آن هم متصور نیست.

در همین حال، زهرا سپهر رئیس «موسسه انکشاف و حمایت از زنان و کودکان افغان» که پس از تسلط طالبان، فعالیت‌های خود در افغانستان را متوقف و این کشور را ترک کرده است، در گفتگو به «انتخاب» تصریح می‌کند که پس از دو دهه مبارزه برای برقراری عدالت و محو خشونت علیه زنان، اکنون تمام دست‌آورد‌های نظام مردم سالار در افغانستان را بر باد رفته می‌بیند و امیدی برای تداوم زندگی در کابل ندارد.


بیشتر بخوانید: سازمان ملل: طالبان ۷۲ تن را در افغانستان بدون محاکمه اعدام کرد


او خاطر نشان می‌سازد که بیست سال گذشته طلایی‌ترین دوره برای زنان در تاریخ معاصر افغانستان بوده و با روی کار آمدن طالبان، هر روز محدودیت‌ها برای حضور آن‌ها در فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی وضع می‌شود و زنان عملا از تمام عرصه‌های زندگی حذف شده اند.
خانم سپهر، با حمایت از خواسته‌های زنان معترض در سراسر افغانستان، یادآور می‌شود که اعتراض کنندگان حقوق اساسی و انسانی خود را می‌خواهند، حقوقی که قانون برای شان تصریح کرده و آن‌ها دو دهه برای بدست آوردن آن مبارزه کرده اند. به باور وی ایستادگی آنان در برابر طالبان برای زنان نه بلکه برای انسانیت و تأمین حقوق شهروندی مساوی و بدون تبعیض به تمام اقلیت‌ها در افغانستان است.
سپهر در پاسخ به این پرسش «انتخاب» که اعتراضات خیابانی زنان تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟ اذعان می‌کند که اگر قرار باشد حاکمیت طالبان ادامه یابد، تنها صدایی که خاموش نخواهد شد، صدای دادخواهی آنان خواهد بود. وی ضمن بر شمردن چالش‌های موجود اقتصادی دامنگیر زنان بی‌سرپرست که نان‌آوران خانواده شان بودند و اکنون بی‌کار شده اند، می‌افزاید که دوام حاکمیت طالبان بدون حضور زنان ناممکن به نظر می‌رسد.

این در حالیست که مقامات طالبان در پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران در مورد حضور زنان در فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به تطبیق شریعت اسلامی تأکید کرده و پاسخ روشنی ارائه نمی‌دهند.


بیشتر بخوانید: هشدار عفو بین الملل به تشدید خشونت‌های جنسیتی علیه زنان در افغانستان


مقررات سختگیرانه طالبان در حالی علیه زنان به اجراء گذاشته می‌شود که با فشار مجامع بین‌المللی، «ملا هیبت الله آخندزاده» رهبر طالبان به تاریخ ۱۲ آذر سال روان، فرمان شش ماده‌ای را در مورد زنان صادر کرد که در آن بر مسایل حقوق ازدواج، خانواده و میراث زن تمرکز شده وبرخی سنت‌های ناپسند فرهنگی نیز نکوهش شده است. اما، در این فرمان به حقوق اساسی زنان از جمله حق کار، حق تحصیل، منع خشونت علیه زن که جزو خواسته‌های اساسی جامعه جهانی بوده، پرداخته نشده است.
تاکنون، اعتراضات زنان در پایتخت و سایر شهر‌های افغانستان نتیجه ملموسی در پی نداشته و طالبان عملا قوانین سختگیرانه تری را علیه آنان در جامعه اعمال می‌کنند.

انتخاب

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول