اقتصاد ۲۴-نیروهای نظامی سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه طی دو روز آینده و بصورت مرحلهای خاک قزاقستان را ترک خواهند کرد. قاسم ژُمارت توکایف، رئیسجمهور قزاقستان از پایان ماموریت نیروهای سازمان پیمان امنیت جمعی در کشورش خبر داد.
در مجموع ۲۰۳۰ نیروی نظامی، عمدتا از روسیه به همراه ۲۵۰ دستگاه خودرو و تجهیزات جنگی به قزاقستان اعزام شده بودند. توکایف و پوتین در گفتگوی تلفنی روز دوشنبه بر «زمان محدود ماموریت» این نیروها در خاک قزاقستان تاکید کرده بودند. عملیات خروج این نیروها ۱۰ روز طول خواهد کشید.
همزمان آقای توکایف که با انحلال کابینه تعدادی از مسئولان امنیتی از جمله کریم ماسیموف (رئیس پیشین کمیته امنیت ملی) را به ظن خیانت بازداشت کرده، علیخان اسماعیلوف را به عنوان نخست وزیر جدید کابینه منصوب کرد. علیخان اسماعیلوف که با انحلال کابینه، موقتا نخست وزیری این کشور را برعهده داشت، سهشنبه شب حمایت قاطع پارلمان را بدست آورد. اسماعیلوف ۴۹ ساله در کابینه قبلی، قائم مقام نخست وزیر بود.
خشونتهای هفته گذشته در برخی شهرهای قزاقستان از جمله آلماتی، پایتخت سابق که از زمان استقلال این کشور از اتحاد جماهیر شوروی سابق بیسابقه بود، دهها کشته و صدها زخمی برجای گذاشت. طبق آخرین آمارهای رسمی، نزدیک ۱۰ هزار نفر در جریان ناآرامیهای هفته گذشته قزاقستان بازداشت شدهاند و دولت میگوید موفق شده آرامش را به کشور بازگرداند و اکنون اوضاع «تثبیت» شده است.
بیشتر بخوانید: قزاقستان و هزینه امپراتوری روسیه
رئیس جمهور قزاقستان روز گذشته اسلامگرایان افراطی و اتباع خارجی کشورهایی نظیر افغانستان و خاورمیانه را متهم کرد که قصد داشتند با برپایی اغتشاش و آشوب، قزاقستان را به خشونت بکشند. او ناآرامیهای اخیر را «جنگ تروریستی» ارزیابی کرده است.
آقای توکایف همزمان روز سهشنبه ۱۱ ژانویه در سخنانی بیسابقه به انتقاد از نورسلطان نظربایف، رئیس جمهوری پیشین قزاقستان پرداخت. قاسم ژُمارت توکایف «مربی» بانفوذ و سلف خود را متهم کرد که از ظهور یک «کاست ثروتمند» در قزاقستان حمایت کرده است. به اعتقاد توکایف این «طبقه نوظهور ثروتمند» بر این کشور نفت خیز مسلط است و سودهنگفتی به جیب میزند.
توکایف، رئیس جمهوری قزاقستان یک هفته پس از ناآرامیهای مرگبار کشورش میگوید زمان «ادای احترام به ملت» فرا رسیده است. این سخنان درحالی بیان میشود که فرزندان و نزدیکان خانواده نظربایف همچنان پستهای مهم و کلیدی اقتصاد این کشور غنی آسیای میانه را در دست دارند.
یورونیوز