اقتصاد ۲۴- یک خودروی متصل (connected vehicle)، خودرویی است که میتواند از طریق شبکهی بی سیم به دیگر ابزارهای نزدیک خود متصل شود. خودروهای متصل عامل مهمی در پیشرفت اینترنت اشیا (IoT) هستند. ضبط پخش صدا در داخل خودرو که به گوشی راننده متصل است و یا اتصال خودرو با خودروهای نزدیک به خود در جاده و خیابان نمونههایی از خودروهای متصل هستند.
در دنیای اینترنت اشیا که همهی چیزها به هم متصل هستند حتی خودروهای داخل خیابان، بحث امنیت و هوشمند شدن آن مهم است. خودروهای داخل خیابان و جادهها با اتصال به هم میتوانند به هوشمند شدن ترافیک و تامین امنیت کمک کنند.
یکی از کاربردهای اولیه IoT در امنیت خودروها است، خودروهای که با هم و با خیابان و جاده و دیگر اجزای آن ارتباط دارند و همین اتصال به جلوگیری از تصادفات جادهای و مسیریابی بهتر کمک میکند.
خودروها با اتصال به شبکهی بی سیم میتوانند با دیگر وسایل نقلیه مانند اتوبوس، کامیون، قطار و… و زیرساختهای موجود در شبکه ارتباط برقرار کنند. خودروها با این اتصال، اطلاعات خود را با دیگر وسایل و تجهیزات موجود در شبکه به اشتراک میگذارند. همچنین اطلاعات دیگر اجزای موجود در شبکه را دریافت میکنند. در نتیجه میتوانند با امنیت بیشتری در جاده حرکت کنند.
اگر علایم هشداری در جاده باشد، مثلا محلی که کارگران در آن مشغول به کار هستند و یا مکانی که مدرسهای در آن وجود دارد و احتمال عبور و مرور بچهها در آن زیاد باشد، هشدارهایی پیش از ورود به منطقه به خودرو ارسال میگردد.
امروزه با پیشرفتهایی که در زمینههای شبکههای ارتباطی صورت گرفته است، خودروها با اتصال به این شبکههای سریع و هوشمند میتوانند از قابلیتهایی مانند زیر استفاده کنند:
۱. برنامه ریزی برای مسیر با توجه به شرایط جاده و ترافیک
۲. پیشنهاد مسیری بهتر برای کاهش حجم ترافیک در یک مسیر خاص
۳. مطلع ساختن راننده از مسیرهایی که در آن تصادف رخ داده است
۴. مطلع کردن راننده از اینکه مسیر را اشتباه رفته است
۵. کنترل خودکار یا نیمه خودکار و...
همراه اول در راستای تحقق اهداف کلان کشور برای هوشمندسازی صنعت حمل و نقل شهری و بین شهری و در نتیجه کاهش هزینهها، ارائه محصولات متنوع و افزایش کارآیی، غلبه بر مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف انرژی و در نهایت ایجاد بازارهای جدید در عرصه «خودروهای متصل هوشمند»، چندی پیش با دو خودروساز بزرگ کشور (ایرانخودرو و سایپا) همکاری مشترک تعریف کرد.
اپراتور اول تلفن همراه به عنوان بازیگر اصلی پیاده سازی این پروژه میتواند به توانمندسازی زیست بوم کسب و کارهای حوزه حمل و نقل هوشمند بپردازد و در کنار آن بازارسازی جهت ارائه خدمات و دادههای هدفمند به کسب و کارهای حوزه حمل و نقل و همچنین ایجاد سکوهای باز انتشار دادههای پردازش شده جهت استفاده و بکارگیری در حوزههای پژوهشی را داشته باشد.
همچنین در طی این مسیر امکان بهره برداری از ظرفیتهای پلتفرم اینترنت اشیاء و توسعه آن محقق میشود؛ با توجه به اینکه ارائه خدمات اینترنت اشیاء یکی از برنامههای راهبردی پنج ساله همراه اول است و از این رو برنامه طراحی و پیاده سازی پلتفرم جامع اینترنت اشیاء در دستور کار مرکز تحقیق و توسعه اپراتور اول تلفن همراه قرار دارد، چنین پروژهای قطعا کمک کننده و تسهیلگر خواهد بود.
در همین راستا همراه اول با سرمایه گذاری گسترده اقدام به طراحی و پیاده سازی پلتفرم جامع اینترنت اشیاء با استفاده از توان داخلی و رعایت تمامی الزامات و استانداردهای بین المللی کرده است که میتواند در پروژه خودرو متصل نیز بکار گرفته شود. با توجه به پوشش گسترده شبکه همراه اول در مقایسه با سایر اپراتورها، در بخشهای گسترده از مناطق برون شهری و جادههای محلی، مشترکان سایر اپراتورهای کشور از شبکه همراه اول برای برقراری ارتباط استفاده میکنند.
این امکان بدلیل ارائه رومینگ بین اپراتورها و فراهم شدن امکان استفاده مشترکان از شبکه سایر اپراتورها تعریف شده است؛ لیکن درباره سیمکارتهای با کاربرد اینترنت اشیاء، شرایط متفاوت است و امکان رومینگ وجود ندارد.
منبع: ایلنا