اقتصاد ۲۴- ایران میگوید توافق ۲۵ ساله با چین وارد مرحله اجرایی شده است.
این توافقنامه که سال پیش امضا شده، شامل همکاریهای اقتصادی، نظامی و امنیتی است. به گفته وزیر امور خارجه ایران، قرارداد همکاری جامع ۲۵ ساله میان ایران و چین که سال پیش امضا شده، حالا وارد مرحله اجرایی شده است. حسین امیرعبدللهیان، در اولین سفری که به عنوان وزیر امور خارجه به چین داشت، این خبر را در روز جمعه و پس از دیدار با «وانگ یی» همتای چینیاش، اعلام کرد. امیر عبدللهیان گفت: «در حین آماده شدن برای سفر به چین، مقدمات کار را نیز فراهم کردیم تا بشود امروز را به عنوان روز آغاز اجرایی شدن توافق جامع میان دو کشور تعیین کنیم...، اما او در وضعیت کنونی به هیچ پروژه یا توافق خاصی اشاره نکرده است.»
بیشتر بخوانید: اجرای توافق ۲۵ ساله ایران و چین از کجا آغاز میشود؟
این توافق راهبردی در ماه مارس سال ۲۰۲۱ و در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی به امضا رسید.توافقی که مستلزم همکاریهای اقتصادی، نظامی و امنیتی است؛ آن هم در شرایطی که هر دو کشور در سطوح مختلف تحت تحریمهای ایالاتمتحده قرار دارند. چین برخلاف تحریمهای سه سال گذشته، نفت ایران را _با درصدی تخفیف_ خریداری کرده است. هیچ یک از این دو کشور جزئیات دقیق این معاهده را فاش نکردهاند. امیر عبداللهیان همچنین در این سفر نامهای از ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشور ایران برای شی جین پینگ داشت که به گفته خودش حاوی «پیامی مهم» برای دولت رئیسی است.
در حالی که وزرای خارجه چین و ایران از آغاز توافقنامه همکاری ۲۵ سالهشان با هدف تقویت روابط اقتصادی و سیاسی خبر دادند، چین بار دیگر بر مخالفت خود با تحریمهای یکجانبه ایالاتمتحده علیه ایران پافشاری کرد. «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین، روز جمعه در نشستی در شهر ووشی، در استان جیانگ سو، از تلاشها برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ میان قدرتهای بزرگ و ایران حمایت کرد. خلاصهای از دیدار حسین امیر عبداللهیان و وانگ روز شنبه در سایت وزارت خارجه چین منتشر شد. چین قاطعانه اعلام کرد که از از سرگیری مذاکرات در مورد توافق هستهای حمایت خواهد کرد. او گفت با تحریمهای یکجانبه علیه ایران، و همینطور دستکاری سیاسی از طریق موضوعاتی، چون حقوق بشر و مداخله در امور داخلی این کشور و سایر کشورهای منطقه مخالف است. چین و ایران که هر دو مشمول تحریمهای امریکا هستند، در ماه مارس قرارداد همکاری ۲۵ ساله امضا کردند. قراردادی که ایران را به طرح زیرساختی چند تریلیون دلاری کمربند و جاده چین، که از شرق آسیا تا اروپا گسترش مییابد، وارد میکند.
بیشتر بخوانید: توضیحات وزیر اقتصاد درباره قرارداد جدید ایران و چین
هدف این پروژه، گسترش چشمگیر نفوذ سیاسی و اقتصادی چین است و به همین سبب نگرانیهایی را در ایالاتمتحده و جاهایی دیگر پدید آورده. در خلاصه سایت وزارت امور خارجه چین آمده است: این توافق باعث تعمیق همکاریهای چین و ایران در زمینههایی، چون انرژی و زیرساخت و کشاورزی و مراقبتهای بهداشتی و فرهنگی و نیز امنیت سایبری و همکاری با دیگر کشورها میشود. وانگ که در اوایل هفته با چندین تن از همتایان کشورهای عربی خلیجفارسِ نگران تهدیدهای ایران دیدار کرده بود، همچنین گفت که چین امید دارد یک مکانیسم گفتگو را با کشورهای حوزه خلیج فارس بر سر مسائل امنیتی منطقه داشته باشد.
چین آماده همکاری با ایران برای اجرایی کردن اجماع مهم میان سران دو کشور است؛ تقویت ارتباطات و هماهنگی اقدامات، غنیسازی مفهوم مشارکت استراتژیک جامع میان چین و ایران و گشایش دوران جدیدی برای توسعه روابط دو جانبه در ۵۰ سال! آینده. عبداللهیان به نمایندگی از ابراهیم رئیسی گفت که ایران، قاطعانه از چین در حفظ منافع اصلی خود حمایت کرده و به سیاست چینِ واحد پایبند است. او ایران را قدردان این اتفاق دانسته و اعلام کرده است که این کشور در ساخت مشترک کمربند و جاده، مشارکت فعال خواهد داشت.
عبدللهیان گفت: توسعه روابط با چین، تصمیم اصلی ایران است. طرف ایرانی، قاطعانه به پیشبرد همکاریهای این دو کشور پایبند است و از المپیک زمستانی پکن نیز حمایت میکند. دو طرف به طور مشترک از آغاز اجرای طرح همکاری جامع ۲۵ ساله خبر داده و گفتگوهای عمیقی انجام دادند. هر دو طرف توافق کردند که همکاریها در زمینههای انرژی، زیرساخت، ظرفیت تولید، علم و فناوری و مراقبتهای پزشکی و بهداشتی افزایش خواهد یافت. همچنین که توافق کردند که همکاریهاشان در کشاورزی، شیلات و امنیت سایبری و نیز ترویج همکاریهای سهجانبه و تعمیق تبادلات مردمی و فرهنگی در بحث آموزشی و فیلم و آموزش پرسنل میانشان گسترش خواهد داشت. دو طرف همچنین که تبادل نظراتی در مورد وضعیت هستهای ایران داشتند.
قرارداد ۳۰۰ میلیارد دلاری شامل تعاملات اقتصادی و فرهنگی میان طرفین است و همچنین راه را برای مشارکت حمل و نقل و جادهای هموار میکند. چین و ایران در ماه مارس ۲۰۲۱ قرارداد همکاری ۲۵ ساله امضا کردند. چین در حالی اعلام کرده است که اجرای توافقی راهبردی با ایران و تقویت همکاریهای اقتصادی و سیاسی میان دو کشور را آغاز خواهد کرد که پکن، تحریمهای واشنگتن علیه تهران را به باد انتقاد گرفته است. براساس بیانیه CGTN چین، وزرای خارجه توافق کردند که همکاریشان در زمینههای انرژی، زیرساخت، ظرفیت تولید، علم و فناوری و مراقبتهای پزشکی و بهداشتی افزایش خواهد داشت.
در این بیانیه آمده است که همکاریهای دوجانبه، به کشاورزی، شیلات، امنیت سایبری و بازار شخص ثالث و نیز تبادلات مردمی و فرهنگی در آموزش، و فیلم و آموزش پرسنل گسترش خواهد داشت. امیر عبدللهیان پس از دیدار با وانگ یی، همتای چینی خود، در جمع خبرنگاران در پکن گفت که دو کشور «توافقات کلی» را برای اجرایی کردن این معاهده انجام دادهاند... او این توافق را «یکی از دستاوردهای مهم» در این سفر ارزیابی کرد.
پکن میگوید به مخالفت خود با تحریمهای یکجانبه علیه تهران ادامه خواهد داد. چین روز شنبه اعلام کرد که اجرای توافق راهبردی با ایران و تقویت همکاریهای اقتصادی و سیاسی میان دو کشور را آغاز خواهد کرد... در حالی که پکن تحریمهای واشنگتن علیه تهران را نیز به باد انتقاد گرفت. چین و ایران سال گذشته پس از سالها گفتگو، توافقی را امضا کردند که شامل مشارکت گسترده در حوزههای نظیر انرژی و امنیت و زیرساخت و ارتباطات میشود. جزئیات کمی از این قرارداد منتشر شده است، اما نیویورکتایمز در سال ۲۰۲۰ گزارش داد که با استناد به پیشنویس توافقنامهای که به این روزنامه درز کرده است، عرضه منظم نفت به چین تضمین میشود.
بیشتر بخوانید: امیرعبداللهیان: توافق ۲۵ساله با چین عملیاتی شد
چین شریک تجاری پیشروی ایران است و از دیرباز یکی از بزرگترین خریداران نفت این کشور محسوب میشده است... البته تا پیش از آنکه دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ با اعمال تحریمهای یکجانبه ایران را تحت فشار بگذارد. چین رسماً واردات نفت را از ایران متوقف کرده است، اما تحلیلگران میگویند نفت خام ایران همچنان به عنوان واردات از سایر کشورها به چین ورود میکند. مطابق بیان وزارت امور خارجه، آقای وانگ روز جمعه به همتای ایرانی خود گفت که چین به مخالفت با تحریمهای یکجانبه علیه ایران ادامه خواهد داد.
فرازدیلی