اقتصاد ۲۴- حسین قربان زاده رئیس سازمان خصوصی سازی که این روزها اقلا هفتهای سه بار جلسات کارشناسی درباره فروش استقلال و پرسپولیس را پیش میبرد از آخرین تحولات در زمینه واگذاری دو تیم محبوب پایتخت سخن گفت.
دو تیمی که همین حالا به رغم قراردادهای بزرگی که گفته شده برای جذب درآمد ناشی از تبلیغات محیطی و حق تولید محتوا و همچنین سفره مشترک درآمدزایی از محل تراکنشها با اسپانسرهای شان بسته اند، اما همچنان با مشکلات بزرگ مالی دست و پنجه نرم میکنند. پرسپولیس طلبهای بی شمارش از کنفدراسیون آسیا به دلیل تحریمها مسدود است و همین دیروز یحیی گل محمدی به دلیل مشکلات مالی، بسته بودن پنجره و عدم پرداخت مطالبات بازیکنانش استعفاء داد یا در سوی دیگر استقلال هم بدهیهای سازمان لیگ را نپرداخته و زمین تمرین مناسب ندارد و کم کم سر رسید پرداخت بدهی هایش از راه میرسند.
دو تیمی که به دلیل بسته پر تعداد ایرادات مالکیتی، مالی و حقوقی از لیگ قهرمانان آسیا هم حذف شده اند و اینگونه ضربه روحی بزرگی را به هواداران شان زده اند.
بیشتر بخوانید: سهام آبی و قرمز آماده ارائه در بورس
در این شرایط، اما یک بار دیگر حسین قربان زاده اعتقاد دارد واگذاری درباره این تیمها شکل میگیرد و اتفاقا همین پروسه که احتمالا با واگذاری یک بلوک ده درصدی آغاز خواهد شد نه فقط عایدی مالی برای این تیمها دارد که چالشهای جاری شان را حل میکند که آنها را وارد تالار شیشهای میکند که دیگر مدیران شان توان قراردادهای فاجعه آمیز را ندارند. او در این باره میگوید: «ببینید بر اساس آخرین توافقات ده درصد یا ۲۰ درصد نخست واگذاری این تیمها در بهمن ماه آغاز میشود. این فقط مرحله نخست است که از سوی فرابورس عرضه انجام خواهد گرفت. بر اساس قوانین به ازای واگذاری هر سرمایه دولتی درآمد حاصل از آن باید به حساب خزانه برود، اما ترتیباتی انجام گرفته که با کسب مجوزهای لازم، این درآمد حاصل از فروش در قالب افزایش سرمایه از محل صرف سهام در اختیار خود این تیمها قرار بگیرد تا صرف اداره و زیرساخت سازی تیمها شود.»
او ادامه میدهد: «بر اساس آخرین قیمت گذاری رسمی در اوایل سال ۱۴۰۰ قیمت استقلال ۱۶۰۰ میلیارد و پرسپولیس حدود ۱۸۰۰ میلیارد تومان است، اما اخیرا ارزشگذاری جدیدی اتفاق افتاده که بزودی نتایجش بدست ما میرسد و قطعا این رقمها افزایش خواهند داشت و احتمالا بالای دو هزار میلیارد تومان میشوند.».
اما این اتفاق سبب نمیشود که این بار تیمها در ادامه پروسه زیان ده و سوء مدیریت شان با تیمهایی روبرو نخواهیم شد که این بار هم بدهی قبلی را دارند، هم پولهای شان هدر رفته هم درصدی از مالکیتشان را هم از دست داده اند؟
در پاسخ به این پرسش، قربان زاده میگوید: «اول اینکه افزایش سرمایه از طریق صرف سهام یک مسیر قانونی برای افزایش سرمایه شرکتهای درحال واگذاری است، اما به نظرم با ورود تیمها به پروسه واگذاری اتفاق مهمی میافتد که بزرگترین دستاوردش شفافیت است. دیگر هیچ قراردادی مثل قرارداد اخیر گلر پرسپولیس یکباره کشف نمیشود. هر تصمیم مالی باشگاه باید افشاء شود و همه چیز به طور شفاف در دسترس عموم است. یعنی دیگر امکان این نوع تصمیمات عجیب وجود ندارد. حتی تصمیماتی که احتمالا برای آینده قرار باشد گرفته شود هم باید افشاء شوند.»
این اتفاق البته میتواند بزرگترین دستاورد فعلی برای کمک به دو تیم استقلال و پرسپولیس باشد که بزرگترین لطمات را از تصمیمات غلط و تبعات دار و غیر شفاف تیمهای مدیریتی شان خورده اند، اما اینکه آیا این تصمیم به فروش و پول نقدی که یکباره حلال مشکلات فعلی تیمها میشود، در تغییر ساختار اجرایی آنها اثر خواهد گذاشت یا دود میشود و به هوا میرود، پرسشی است که پاسخ به آن احتمالا زود است.