تاریخ انتشار: ۱۱:۲۳ - ۲۴ بهمن ۱۴۰۰

روسیه چگونه اقتصاد و انرژی اروپا را به گروگان گرفت؟

وابستگی اروپا به منابع انرژی روسیه یک شبه اتفاق نیافتاده است و با وجود مخالفت آمریکا، گام به گام از دوران جنگ سرد افزایش یافته است.

روسیه چگونه اقتصاد و انرژی اروپا را به گروگان گرفت؟

اقتصاد ۲۴-دولت بایدن امیدوار است که تهدید «عواقب شدید اقتصادی» روسیه را از حمله به اوکراین بازدارد - رویدادی که به گفته مقامات آمریکایی ممکن است قریب الوقوع باشد. ایالات متحده اعلام کرده ممکن است صادرات ریزتراشه‌ها و سایر فناوری‌ها به بخش‌های حیاتی صنایع روسیه مانند هوش‌مصنوعی و هوافضا را ممنوع کند و دارایی‌های شخصی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را مسدود کند. در همین حال، سنا در حال آماده‌سازی «مادر همه تحریم‌ها» علیه مسکو - مانند بانک‌های روسیه و بدهی‌های دولتی - است که حتی اگر پوتین در نهایت از یک رویارویی نظامی کناره‌گیری کند هم می‌تواند عملی شود.
ایالات متحده و متحدانش تاکید کرده‌اند - همانطور که در دیدار جو بایدن، با صدراعظم آلمان مشاهده شد - که در مورد برخورد با روسیه در صورت حمله به اوکراین متحد هستند. اما روسیه چیزی دارد که ممکن است این همبستگی را تضعیف کند: شبکه‌ای از کشور‌های اروپایی، به ویژه آلمان، که به صادرات انرژی روسیه، به ویژه گاز طبیعی آن وابسته هستند. این ممکن است آن‌ها را به همراهی با تحریم‌های شدید ایالات متحده بی‌میل کند.
این وابستگی یک شبه اتفاق نیفتاد؛ و همانطور که در حین کار بر روی کتابی در مورد جنگ اقتصادی ایالات متحده علیه اتحاد جماهیر شوروی در طول جنگ سرد آموخته‌ام، این موضوع باعث ایجاد تفرقه در آمریکا و متحدانش شده است - تا حدی به دلیل اینکه روسیه چگونه از ابهامات نیات خود سوء استفاده کرده است.

نگرانی‌های جنگ سرد

ایالات متحده مدتهاست در مورد تمایل روسیه به استفاده از تجارت برای بستن دستان دیگر کشور‌ها سوظن داد - نگرانی که به روز‌های اولیه جنگ سرد باز می‌گردد. برای نمونه، در اواخر دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، زمانی که اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده بر سر هژمونی پس از جنگ دوم جهانی با یکدیگر رقابت می‌کردند، هر یک از طرفین تلاش کردند بر کشور‌هایی که به طور رسمی با هیچ یک از ابرقدرت‌ها همسو نیستند، تأثیر بگذارند. آن زمان برخی از تحلیلگران آمریکایی نسبت به «حمله اقتصادی شوروی» هشدار می‌دادند. این شامل تلاش‌های شوروی برای استفاده از معاملات تجاری مطلوب و سایر کمک‌های اقتصادی به کشور‌های پیمان ورشو و همچنی برخی کشور‌های بی‌طرف مانند فنلاند، مصر و هند بود، به نحوی که در‌ای کشور‌ها وابستگی پایدار به مسکو ایجاد کند و احتمالاً اجبار کرملین در آینده را ممکن می‌سازد.


بیشتر بخوانید: اوکراین در محاصره زمینی و دریایی روسیه + تصاویر ماهواره‌ای


تحلیلگران دیگر‌ی هم بودند که مخالف بودند و فکر می‌کردند تجارت شوروی عمدتاً با انگیزه اقتصادی است. این قبیل تحلیل‌گران بیش‌تر از برخی کشور‌های متحد آمریکا - به ویژه بریتانیا - بودند که در برابر درخواست‌های واشنگتن برای محدود کردن تجارت راهبردی با بلوک شوروی و سایر تلاش‌ها برای محدود کردن چشم‌انداز تجاری شوروی مقاومت می‌کردند.
این دیدگاه‌های متفاوت، ابهام نیات شوروی را نشان می‌دهد. آن زمان با توجه به رقابت جنگ سرد و موقعیت اتحاد جماهیر شوروی به عنوان یک اقتصاد متمرکز و دولتی، انگیزه مسکو روشن نبود.

جان اف کندی به جنگ خط لوله نفت می‌رود

زمانی که اتحاد جماهیر شوروی توسعه خطوط لوله نفت و گاز به اروپا را آغاز کرد، وابستگی انرژی اروپا به روسیه به نگرانی خاصی در واشنگتن تبدیل شد. در دهه ۱۹۶۰، اروپای غربی تنها ۶ درصد نفت خود را از شوروی وارد می‌کرد. اما یک خط لوله نفتی برنامه‌ریزی‌شده جدید - که از خاور دور روسیه، و سپس از بخش‌های اروپایی بلوک شرق از جمله اوکراین و لهستان می‌گذشت و در آلمان خاتمه می‌یافت - نشان می‌داد که شوروی امیدوار است این وضع را تغییر دهد. چشم انداز وابستگی بیشتر، و همچنین سایر نگرانی‌های راهبردی، زنگ خطر را در واشنگتن به صدا درآورد. در سال ۱۹۶۳، دولت کندی تلاش کرد ساخت خط لوله نفت دروژبا یا «دوستی» را با تحریم فروش لوله‌های با قطر بزرگ به کشور‌های همسو با شوروی متوقف کند. آمریکا افزون بر این با علم به اینکه به تنهایی نمی‌تواند پروژه را متوقف کند، متحدان خود - به ویژه آلمان غربی، صادرکننده بزرگ لوله - را تحت فشار قرار داد تا به این تحریم بپیوندند. در حالی که بریتانیا از پیوستن به تحریم امتناع کرد، اما آلمان غربی با اکراه موافقت کرد با این وجود، خط لوله یک سال بعد با تاخیر‌های جزئی تکمیل شد.

تحریم گازی ریگان جرقه بحران را زد

حدود دو دهه بعد، دولت ریگان با معضل مشابهی مواجه شد. در سال ۱۹۸۱، اتحاد جماهیر شوروی در حال ساخت یک خط لوله گاز طبیعی از سیبری به اروپای غربی بود. دولت ریگان با در نظر گرفتن آن به عنوان یک تهدید دیگر، سعی کرد متحدان اروپایی خود مانند فرانسه و آلمان را متقاعد کند که نه تنها به تحریم تجهیزات خط لوله مورد نیاز پروژه، بلکه به تحریم تامین مالی آن نیز بپیوندند. آن‌ها نپذیرفتند و ایالات متحده با تحریم‌هایی که قصد داشت شرکت‌های اروپایی را از ارائه پول یا تجهیزات به پروژه ممانعت کند، به آن‌ها پاسخ داد. این تحریم جرقه یک بحران درون کشور‌های غربی را برانگیخت و باعث ایجاد تفرقه بین ایالات متحده و اروپا شد. پروژه ریگان ناکام ماند و تنها چند ماه بعد به عقب نشینی از تحریم‌ها منجر شد. خط لوله در سال ۱۹۸۴ تکمیل شد.

استفاده از وابستگی انرژی به عنوان یک سلاح

پیامد‌های وابستگی به منابع انرژی روسیه یک دهه پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ و ظهور ولادیمیر پوتین، خود را نشان داد. پوتین برخلاف اسلاف شوروی خود، که از توقف صادرات انرژی خودداری می‌کردند، تمایل به تلفیق اهداف اقتصادی و ژئوپلیتیکی در سیاست انرژی روسیه دارد. به عنوان مثال، در اواسط دهه ۲۰۰۰، اوکراین همچنان همان محموله‌های گاز یارانه‌ای را از روسیه دریافت می‌کرد که چند سال قبل که بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود دریافت می‌داشت. «انقلاب نارنجی» در اواخر سال ۲۰۰۴ منجر به برکناری یکی از رهبران طرفدار کرملین شد و به جای او یکی از رهبران که به دنبال روابط نزدیکتر با غرب بود، سرکار آمد. یک سال بعد، «گازپروم» از اوکراین خواست تا بهای کامل گاز مصرفی خود را بپردازد. هنگامی که اوکراین امتناع کرد، روسیه جریان گاز از طریق خطوط لوله را محدود کرد و تنها به اندازه که برای اجرای قرارداد‌های خود با کشور‌های اروپای غربی نیاز بود گاز به این خط تزریق کرد. به نظر بسیاری از ناظران، این اقدام با هدف بی ثبات کردن دولت طرفدار غرب در کیف انجام شد. همچنین بعداً به عنوان مبنایی برای ادعا‌ها مبنی بر اینکه اوکراین یک کشور ترانزیت گاز غیرقابل اعتماد است، استفاده شد که به ایجاد پشتیبانی از خط لوله جدیدی به نام «نورد استریم» کمک کرد که مستقیماً گاز روسیه را به آلمان منتقل می‌کند.


بیشتر بخوانید: بلوای اوکراین و گفتگوی مستقیم پوتین و بایدن


این خط لوله در سال ۲۰۱۱ افتتاح شد و منجر به ضرر سالانه ۷۲۰میلیون دلاری به اوکراین شد. نورد استریم همچنین وابستگی گازی آلمان به روسیه را به ۵۰ تا ۷۵ درصد افزایش داد، در حالی که این میزان در سال ۲۰۱۵، تنها ۳۵ درصد بود. این خط لوله اکنون شاهراه انتقال یک سوم کل صادرات گاز روسیه به اروپا است. در نتیجه، صادرات گاز روسیه به اروپا در سال ۲۰۲۱ ـ علی رغم تلاش‌های ایالات متحده برای افزایش صادرات گاز طبیعی مایع به اروپا -به سطح بی‌سابقه‌ای رسید.
اروپا در دسامبر ۲۰۲۱، زمانی که روسیه صادرات گاز خود به اروپا را -همزمان با افزایش بحران اوکراین- کاهش داد، با پیامد‌های بالقوه این وابستگی روبرو شد. اگرچه روسیه هنوز از نظر فنی به قرارداد‌های خود عمل می‌کرد، اما باوجود سرمای هوا در اروپا، فروش گاز اضافی را متوقف کرد. ماه بعد، آژانس بین المللی انرژی روسیه را به بی ثبات کردن امنیت انرژی اروپا متهم کرد.

منبع: فرازدیلی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تاثیر فناوری‌ های نوین بر مدل های کسب و کار آینده چیست؟

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد

عکس/ بازتاب حادثه تروریستی تهران در الجزیره انگلیسی

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

فیلم/ بارش شدید برف سعادت آباد را سفید پوش کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/ زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا