تاریخ انتشار: ۱۰:۳۸ - ۰۸ اسفند ۱۴۰۰

قبوض نجومی برق در انتظار خانه‌های اسپیلت دار

تعرفه‌های برق در سال‌های اخیر سبب رویکرد بسیاری از سازندگان مسکن به نصب سیستم‌های سرمایشی-گرمایشی موسوم به داکت اسپلیت به جای کانال کشی و نصب کولر‌های آبی شده، این در حالی است که با اجرای آئین نامه برقی دولت از ابتدای بهمن ماه، از این پس معادلات تعیین نرخ برق برای دارندگان این سیستم‌ها به گونه دیگری رقم خواهد خورد.

قبوض نجومی برق در انتظار خانه‌های اسپیلت دار

اقتصاد۲۴- رویکرد بسیاری از سازندگان مسکن به نصب سیستم‌های همزمان سرمایشی و گرمایشی یعنی داکت اسپلیت‌ها آن هم فارغ از میزان مصرف برق آن رواج چشمگیری یافته و بازار بزرگ و پررقابتی را نیز برای عرضه این سیستم‌ها شکل داده است.

گشتی در بازار این محصولات نشان می‌دهد برخی از این سیستم‌ها تولید داخلی هستند و برخی وارداتی و در هر دو دسته طیف گسترده‌ای از انواع محصولات دارای نام تجاری و کیفیت مناسب تا محصولات بی کیفیت و سرهم بندی شده به اصطلاح قاچاق مشاهده می‌شود، در عین حال فصل مشترک همه آن‌ها یک چیز است؛ مصرف برق به شدت بالایی که وقتی پای حساب و کتاب آن پیش بیاید سر می‌شکند.

جستجوی مختصری در اینترنت فهرست بلند بالایی از شرکت‌های عرضه کننده را پیش رو قرار می‌دهد، در تماس با آن‌ها فروشندگان شرایط فروش را شرح داده و هر یک به گونه‌ای محصولشان را تبلیغ می‌کنند و البته در پاسخ به این پرسش که مصرف برق این سیستم‌ها چه میزان است، پاسخ‌های مبهم و بعضا گمراه کننده‌ای می‌دهند.


بیشتر بخوانید: از ابتدای سال ۱۴۰۱ با پر مصرفان برخورد جدی خواهدشد


داکت اسپلیت‌ها که عموما در سقف واحد‌های مسکونی جانمایی و نصب می‌شوند، در فصل سرد محیط را گرم و در فصل گرم سال محیط را خنک نگاه می‌دارند. این سیستم‌ها فارغ از کشور سازنده دارای دو نوع یعنی"اینورتر" و "معمولی" هستند. در نوع اینورتر موتور الکتریکی به صورت متغیر کار کرده و به طور خودکار دمای محیط را در تنظیم می‌کند و به گفته فعالان بازار، این گروه از داکت اسپلیت‌ها مصرف انرژی کمتری نیز دارند.

عرضه کنندگان داکت اسپلیت چه می‌گویند؟

فروشنده یکی از شرکت‌های عرضه کننده این سیستم می‌گوید: داکت اسپلیت‌های موجود در بازار در دو گروه وارداتی و تولید داخل عرضه می‌شوند که در هر دو گروه سیستم‌هایی با درجه کیفی متفاوت وجود دارد. مثلا محصولات دو برند معروف کره‌ای دارای بهترین کیفیت و خدمات پس از فروش هستند، محصولات چینی‌ها هم با کیفیت‌های متفاوت در بازار عرضه می‌شوند.

به گفته او سیستم اینورتر‌های انواع چینی هوشمند نیست و برد اینورتری که روی آن‌ها نصب و سبب کاهش عمر کمپرسور می‌شود، برخی محصولات عرضه شده در بازار نیز محصولات قاچاق است که تقریبا می‌توان گفت بی کیفیت‌ترین داکت اسپلیت‌های بازار و تقریبا نوع تقلبی آن‌ها هستند.

یک فروشنده در این باره حتی ادعا می‌کند این محصولات ساخت هیچ کشوری نیستند، بلکه عرضه کنندگان کمپرسور‌های کولر گازی را جدا کرده و روی یونیت داکت اسپلیت نصب می‌کنند و در بهترین حالت بیش از یکی و دو تابستان جوابگو نخواهند بود، از کار می‌افتند و غیرقابل استفاده می‌شوند.

مصرف برق داکت اسپلیت‌ها چقدر است؟

برای میزان مصرف داکت اسپلیت باید متراژ مورد استفاده درنظر گرفته شود، به طور مثال فروشندگان برای یک واحد ۱۰۰ متری سیستم ۳۶۰۰۰ و ۳ تن تبرید را پیشنهاد می‌دهند و درباره میزان مصرف برق آن هم می‌گویند که مصرف برق این سیستم در داکت اسپلیت‌ها بین ۷ تا ۱۱ آمپر متغیر است.

برای محاسبه میزان مصرف برق یک داکت اسپلیت به کیلووات ساعت که الگوی مصرف برق مناطق مختلف کشور یعنی مناطق عادی و مناطق گرم ۱ تا ۴ بر اساس آن تعیین می‌شود، نیاز است کمی محاسبات انجام دهیم.

بدین شکل که باید ابتدا به توان دستگاه پی ببریم. برای این کار لازم است ولتاژ را در جریان یا همان آمپر ضرب کنیم. با توجه به این که ولتاژ منازل مسکونی ۲۲۰ است با ضرب آن در آمپر درج شده روی بسته بندی محصول، توان یا وات به دست می‌آید. با تقسیم وات بر ۱۰۰۰ هم کیلووات به دست آمده و با ضرب آن در ساعات مصرف، کیلو وات ساعت به دست خواهد آمد.

بر این اساس چنانچه یک داکت اسپلیت ۳۶۰۰۰ یا ۳ تن تبرید نصب شود، مصرف برق ماهانه آن برای استفاده تنها ۱۰ ساعت در روز به تنهایی معادل ۷۵۰ کیلووات ساعت خواهد بود و این در حالی است که الگوی مصرف برق مناطق عادی در تابستان تنها ۳۰۰ کیلووات ساعت است!

در این بین مصرف برق یک کولر آبی با همین شرایط از ۱۲۰ کیلووات ساعت در ماه فراتر نخواهد رفت. با این حساب دارندگان داکت اسپلیت بابت ۳۰۰ کیلووات برق مصرفی خود در تابستان از تعرفه یارانه‌ای بهره مند می‌شوند، اما بابت مصرف مازاد بر الگوی خود مشمول تعرفه‌های پلکانی آنهم با ضرایب ۳.۵ برابر هزینه تامین برق که بیش از ۹۰۰ تومان در هر کیلووات ساعت شده و در حالت خوشبینانه باید منتظر قبوضی بیش از ۷۰۰ هزار تومان در هر ماه باشند.

پاسخ‌های مبهم عرضه کنندگان داکت اسپلیت درباره میزان مصرف برق

پاسخ فروشندگان درباه مصرف برق سیستم‌های داکت اسپلیت مبهم و گمراه کننده است، همه فروشندگان محصول خود را دارای رده مصرف انرژی A و +A عنوان می‌کنند، مسئله‌ای که با مصرف بالایی که خود به آن اذعان دارند چندان منطقی نیست. یکی ازفروشندگان در این رابطه می‌گوید: اوج مصرف برق سیستم‌های داکت اسپلیت از ماه تیر تا مرداد است و بنابراین تنها یک قبض بالای ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان برای مشترک برق صادر می‌شود!

دیگر فروشندگان نیر تفاسیر غیرواقعی دیگری را تحویل مشتریان می‌دهند، یکی می‌گوید قبض برق برای خانه‌های دارای داکت اسپلیت از ۲۰۰ -۳۰۰ هزار تومان بالاتر نمی‌رود! آن یکی هم می‌گوید: افزایش قبوض در تابستان بیش از ۳۰ درصد نخواهد بود! و دیگری پاسخ می‌دهد: هر کس می‌خواهد از دمای مطبوع هوا در تابستان استفاده کند طبیعی است که هزینه آن را هم بپردازد.

سیستم‌های داکت اسپلیت تا چه میزان هوای مطبوع ایجاد می‌کنند؟

آنچه که بدیهی است هوا در مناطق عادی کشور در تابستان عموما گرم و خشک بوده و طبیعی است که کولر‌های آبی علاوه بر مصرف متعارف برق و ایجاد خنکای مطبوع، رطوبت مناسبی را نیز در هوای منازل ایجاد می‌کنند. حال آنکه داکت اسپلیت‌ها سرمای خشکی را در فضا می‌پراکنند که مناسب مناطق به شدت گرم و مرطوب نوار شمالی یا جنوبی کشور بوده و به دلیل عدم کارآیی کولر‌های آبی در این مناطق، الگوی مصرف برق آن‌ها تا ۳۰۰۰ کیلووات ساعت در نظر گرفته شده است، استفاده از داکت اسپلیت‌ها در این مناطق گرم و مرطوب کاملا توجیه و دارای صرفه اقتصادی است.

استفاده از سیستم‌های سرمایشی- گرمایشی داکت اسپلیت در سال‌های اخیر و به پشتوانه برق ارزان و یارانه‌ای کشور رواج چشمگیری داشته است؛ یکی از فروشندگان می‌گوید مثلا در تهران و برای اکثر پروژه‌های چیتگر، برج ها، مجتمع‌های بزرگ و حتی ساخت و ساز‌های متوسط و در حد چند طبقه از این سیستم‌های پرمصرف استفاده می‌شود، این در حالی است که با اجرایی شدن آئین نامه نحوه تعیین تعرفه مشترکان برق و اجرای مدل پلکانی تعرفه گذاری، مصارف بیش از الگوی هر منطقه از تعرفه گذاری یارانه‌ای خارج شده و مشترکان پرمصرف باید هزینه‌های مصرف مازاد خود را به صورت پلکانی و غیر یارانه‌ای بپردازند.

محاسباتی ساده نشان می‌دهد که تعرفه مصرف برق دارندگان سیستم‌های داکت اسپلیت در بالاترین پله مصرف برق قرار داشته و این گروه از مشترکان باید تا پیش از فرارسیدن فصل تابستان به فکر چاره باشند، یا سیستم‌های خنگ کننده خود را به آبی تغییر دهند و یا راه‌های صرفه جویی و کاهش مصرف را هرچه سریعتر بیاموزند و به صورت حداکثری اجرا کنند تا قبوض سنگین برق شامل حالشان نشود.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

بهترین فیلترشکن برای اندروید

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

بهترین پهپادهای رزمی جهان

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

بهترین تفرجگاه‌های طالقان در فصل بهار

بهترین موتورسیکلت جهان

آکورا TLX مدل ۲۰۲۴؛ خودرویی زیبا و مدرن + مشخصات فنی، قیمت و تصاویر

خاطره عجیب پرستو صالحی از برخوردش با تتلو در ترکیه

عکس/ عاشقانه‌ای دیگر از آناهیتا همتی و همسرش

بحران فروش نفت در ایران، ضرورت گذار از روش‌های غیرقانونی/ بابک زنجانی آزاد می‌شود، بابک‌های جدیدالورود را چه باید کرد؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تقویت استخوان و دندان‌ها با این سبزی

با این خوراکی‌ها خواب‌آلودگی و بی‌حالی بهاری را دور کنید

بهترین تفرجگاه های گیلان در فصل بهار

رفاه مردم، اولویت مجلس یازدهم نبود/ اصولگرایان اساسا تفکر ضد توسعه ای دارند

گزارش ناامیدکننده نشریه آلمانی درباره سردار آزمون

پیام احساسی نکونام برای استقلالی‌ها + عکس

راه اندازی سامانه سوت‌زنی برای مشاوران املاک

فیلم/ روایت خبرگزاری فارس از اسناد BBC درباره نیکا شاکرمی

برنز تور جهانی امارات در دست دختر دونده ایران

وضعیت بارندگی در تهران طی روزهای آینده

علی دایی بر پیشانی این زن بوسه زد + عکس

عکس/ متفاوت‌ترین عکس از تمرین امروز استقلال

عدم وجود نهاد مستقل تصمیم‌گیر و مجری، حلقه مفقوده هوشمندسازی انرژی

فیلم/ گزارش لحظه‌به‌لحظه حمید معصومی‌نژاد از بازگشت به ایران

اعطای نشان خورشید تابان امپراطور ژاپن به معصومه ابتکار

آتیلا حجازی: تیم استقلال اکنون نیاز به آرامش و تمرکز دارد

فوت دردناک نخبه کنکوری

پاسخ تند همتی به انتقاد خبرگزاری دولت

این مناطق تهران خانه‌های ارزان‌قیمت دارند + جدول

فیلم/ جلوگیری از دف‌ نوزای نوازنده زن در مراسم یادبود شهید مطهری

تورم نقطه به نقطه فروردین ماه اعلام شد

رضا عطاران صدام می‌شود

خبر ویژه برای متقاضیان خودروهای وارداتی

عکسی قدیمی از همنشینی روحانی تندرو با سیدمحمد خاتمی

فیلم/ تصاویر دهشتناک از سیل در شبستر آذربایجان شرقی

فیلم/ علیرضا بیرانوند وارد صنعت مدلینگ شد

اردوغان: نتانیاهو بی‌رحم است

دلیل افزایش قیمت حج چیست؟

فیلم/ لحظه آغاز بارش شدید باران در تهران

باشگاه پرسپولیس: وقاحت رخ داده در آزادی، توهین به همه زنان بود

تمجید فوق‌العاده نشریه فورفورتو از علی دایی

خبر مهم از قانون کار و قرارداد کارگران

عکس/ بابا پنجعلی پایتخت در ۷۱ سالگی

بسته شدن محورهای این استان بر اثر سیلاب و آب‌گرفتگی

عکسی قدیمی از سیدمحمد خاتمی در کنار همسر و فرزند عطاء الله مهاجرانی

ادعای عجیب وزیر آموزش و پرورش

واکنش ۲ امام جمعه به مسمومیت الکی پزشکان

عکس/ تصویری جالب از فرهاد اصلانی در روزنامه‌ قبل انقلاب

امیر جدیدی این بار با لباس تنیس به سینما می‌آید + عکس

عکس/ بنیامین بهادری هنوز دلتنگ همسر اولش است!

بازدید کنجکاوانه خانواده‌های اسرائیلی‌ از بقایای موشک ایرانی

بریکس می‌تواند جایگزینی برای دلار آمریکا ارائه کند

هند در مسیر ۵۰۰ گیگاوات انرژی پاک

با کمتر از ۷۰۰ میلیون تومان این خودروی اتوماتیک را بخرید + جدول

بازیابی بلندمدت یا افزایش کوتاه‌مدت قیمت اتریوم؟

بازدهی بورس در هفته دوم اردیبهشت ۱۴۰۳

فیلم/ آبگرفتگی معابر شهر ایلام بر اثر شدت بارش باران

فیلم/ هودی سید جواد هاشمی دردسرساز شد!

فیلم/ کمک سگ زنده یاب حادثه متروپل برای پیدا کردن یسنا

جزئیاتی از قطع روابط تجاری ترکیه با اسرائیل