اقتصاد۲۴- در این مطلب به نکاتی در خصوص انواع ورقهای پرکاربرد فولادی اشاره شده است. ورق فولادی یک مقطع تخت است که از نورد اسلب یا تختال تولید میشود. فرآیند نورد به فرآیندی اطلاق میشود که طی آن، به کمک اعمال فشار، به مقاطع میانی فولادی مثل بیلت، بلوم و اسلب مقاطع نهایی مثل انواع ورق فولادی، تیرآهن، میلگرد و ... تولید میشود. اعمال فشار در چندین مرحله و توسط غلتکهای فولادی صورت میگیرد. فرآیند نورد گرم به دو صورت گرم و سرد انجام میشود که این القاب نشان دهنده دمای فرآیند است. نورد گرم در دمای سرخ فولاد، در حدود 1100 درجه سانتیگراد شروع میشود در حالی که نورد سرد دمایی معادل 300 الی 400 درجه سانتیگراد دارد. از همین رو ورقهای فولادی به دو دسته کلی ورق گرم و ورق سرد تقسیم میشوند که در ادامه به انواع آن میپردازیم. در کنار این دو دسته ورق فولادی، یک دسته اصلی دیگر به نام ورق استیل هم وجود دارند که مربوط به محصولات ساخته شده با فولاد زنگ نزن یا استنلس استیل است.
همانطور که گفته شد، این نوع ورق های فولادی با فرآیند نورد داغ تولید میشوند به همین دلیل ظاهری تیره رنگ دارند. همچنین از لحاظ ابعادی و خواص مکانیکی نیز در گستره متفاوتی نسبت به ورقهای سرد قرار میگیرند. مهمترین نوع ورق گرم ورق سیاه است که در دو نوع st37 و st52 بیشترین مقدار کاربرد را دارد.
ورق سیاه در طول فرآیند نورد داغ دچار اکسیداسیون سطحی میشود به همین دلیل با تشکیل لایه های نه چندان عمیق از اکسید آهن روی سطح ورق، ظاهر محصول کاملا تیره و سیاه رنگ است به همین دلیل با این نام شناخته میشود. این محصول معمولا در ضخامتهای بین 2 تا 100 میلیمتر تولید میشود و اصولا ضخامتهای بالای 20 میلیمتر در حالت شیت فابریک راهی بازار میشوند؛ چرا که امکان خمکاری الاستیک و ارائه به صورت کویل ورق برای ضخامتهای بالا وجود ندارد. اما ضخامتهای کمتر ورق سیاه به صورت رول یا کویل راهی بازار میشود. قیمت ورق سیاه به عنوان یک کالای مادر به نوعی تعیین کننده پایه قیمت بسیاری دیگر از محصولات فولادی است.
همانطور که گفته شد این محصول در استاندارد st37 به عنوان ورق سیاه معمولی و در استاندارد st52 به عنوان ورق سیاه صنعتی شناخته میشود. نوع ST52 به دلیل دارا بودن از مقادیر بیشتر کربن استحکام مکانیکی و سختی بیشتری دارد و با قابلیت تحمل بار بیشتر در کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
این محصول ممکن است به صورت شیت یا برش خورده هم به فروش برسد. ورق سیاه برشی در دو نوع فابریک و غیر فابریک موجود است و برای مشاهده قیمت روز این محصول به سایت آیرومارت به نشانی iromart.com مراجعه نمایید.
علاوه بر نوع ساده کربنی ممکن است از انواع آلیاژهای فولادی جهت تولید ورق برای کاربردهای خاص استفاده کرد. این محصولات با دارا بودن عناصر آلیاژی، به جز کربن، خواص مهندسی و ویژهای را ارائه میدهند. ورقهای A516 ، A283، ck45 مهمترین انواع ورقهای آلیاژی هستند. دو گروه اول خواص ویژهای در خصوص مقاومت در برابر حرارت و دمای بالا دارند و به ورقهای آتشخوار هم معروف هستند. این ویژگیها آنها را مناسب ساخت انواع مخزنهای حرارتی پرکاربرد در صنایع پتروشیمی کرده است. ورق ck45 و به طور کلی گروه ck خواص سختی بالا و متعاقبا مقاومت بسیار خوب در برابر سایش دارند به همین دلیل مناسب برای تولید قطعاتی با شرایط کاری پر تنش و مستعد برای استهلاک بالا هستند.
تمام ورقهای فولادی قابلیت تولید در نوع آجدار را دارند البته معمولا از ورق سیاه برای تولید ورق آجدار استفاده میشود. ورق آجدار با دارا بودن از هندسه خاصی از آج روی خود مناسب برای استفاده در سطوح شیبدار، یا سازههای مثل پل عابر پیاده، ایستگاه اتوبوس و به طور کلی برای مواردی که مورد استفاده عابرین پیاده است کاربرد زیادی دارد. برای خرید ورق آجدار باید به منابع معتبری همچون آیرومارت مراجعه کنید تا کالای مرغوب و با کیفیت تهیه کنید.
ورق سرد با ریز ساختار ریز دانهتر نسبت به ورق گرم در دماهای کمتری تولید میشود که به همین دلیل قابلیت شکل پذیری و استحکام مناسبی دارند. فرآیند نورد سرد امکان تولید ورق فولادی در ضخامتهای کمتر از 2 میلیمتر را هم فراهم میکند. مهمترین نوع ورق سرد با نام ورق روغنی شناخته میشود. به دلیل استفاده از روغنهای لوبریکانت در مراحل نورد سرد این محصولات معمولا محصول نهایی سطحی چرب و روغنی دارد به همین دلیل به این نام شناخته میشود. همچنین به دلیل عدم اتفاق افتادن اکسیداسیون سطحی، سطح ورقهای سرد براق و روشن است.
از انواع استاندارد شیمیای ورق سرد برای ساخت و تولید ورقهایی با پوششهای مختلف مثل ورق گالوانیزه، ورق قلع اندود و ورق رنگی هم استفاده میشود. محصولاتی نظیر ورق شیروانی و عرشه فولادی هم حاصل شکل دهی به این کالاها هستند.
ورق استیل از فولاد زنگ نزن با خواص ویژه برای مقاومت در برابر خوردگی تولید میشود. فولاد ساده به تنهایی آلیاژی از آهن و کربن است که در برابر رطوبت یا محیطهای خورنده مثل محیط اسیدی آسیب پذیر است، اما اضافه کردن عناصری نظیر نیکل و کروم به فولاد قابلیت مقاومت در برابر خوردگی آنها را افزایش میدهد. به دلیل استفاده از عناصر گرانبهای کروم و نیکل در ساخت این محصولات قیمت ورق استیل بیشتر از انواع ورقهای گرم و سرد است.
دسته بندیهای متعددی از انواع آلیاژهای استیل وجود دارد، اما در معمولترین نوع این دسته بندی انواع استیل به استیلهای نگیر، بگیر و نسوز دسته بندی میشوند. استیل نگیر به دلیل عدم دارا بودن از قابلیت مغناطیسی آهن به این نام شناخته میشود یعنی آهنربا جذب این نوع استیل نمیشود. این موضوع به دلیل پایداری فاز آستنیت آهن در دمای محیط است و به همین علت است که نام علمی این استیل، فولاد زنگ نزن آستنیتی میباشد. موارد معروفی مثل استیل 316 و 304 در این دسته قرار دارند. استیل بگیر که قابلیت جذب آهنربا را دارد با خواص مختلفی از گروه نگیر ظاهر میشود چرا که ریزساختار و فازهای پایدار آن به کلی با استیلهای نگیر تفاوت دارد. استیلهای گروه 400 در این دسته از آلیاژها قرار میگیرند.
همچنین گروه آلیاژی استیل نسوز مربوط به مواردی است که در کنار مقاومت مطلوب در برابر محیطهای خورنده در برابر حرارت و دمای بالا هم مقاومت چشمگیری از خود نشان میدهند که مناسب برای استفاده در موارد صنعتی هستند. آلیاژهای 309 و 310 در دسته استیلهای نسوز قرار میگیرند.
در این مطلب سعی شد تا کلیاتی از تمامی انواع ورقهای فولادی پرکاربرد ارائه شود. پیشرو صنعت نفت آسیا با برند تجاری آیرومارت، به عنوان یک منبع معتبر خرید انواع ورق فلزی و فولادی، آماده ارائه خدمت به تمامی مشتریان و صنایع است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با شماره تلفن 02145306 تماس بگیرید.