تاریخ انتشار: ۱۳:۴۰ - ۱۷ اسفند ۱۴۰۰

نیم نگاهی به سلاح‌های جنگ اوکراین

در نقطه آغازین جنگ، ارتش روسیه به لحاظ قدرت آتش و شمار نیرو‌ها از اوکراین سرتر بود. با این حال از زمانی که غرب به طور جدی شروع به ارائه تسلیحات جدید به اوکراینی‌ها کرده وضعیت اندکی متفاوت شده است

چه سلاح‌هایی در جنگ اوکراین استفاده می‌شوند؟

اقتصاد۲۴- حمله سراسری روسیه به اوکراین به سرعت به بزرگترین درگیری نظامی اروپا از زمان جنگ جهانی دوم بدین سو تبدیل شده است. ارتش روسیه با استفاده از مجموعه‌ای از فناوری‌های تسلیحاتی، مناطق وسیعی را در اوکراین با حملات هوایی درهم کوبیده و بمباران‌های موشکی و توپخانه‌ای وسیعی را انجام داده که تلفات زیادی را نیز در پی داشته است.
در نقطه آغازین جنگ، ارتش روسیه به لحاظ قدرت آتش و شمار نیرو‌ها از اوکراین سرتر بود. با این حال از زمانی که غرب به طور جدی شروع به ارائه تسلیحات جدید به اوکراینی‌ها کرده وضعیت اندکی متفاوت شده است؛ هرچند تنها زمان مشخص خواهد کرد که این کمک‌های تسلیحاتی چه تفاوتی ایجاد خواهد کرد.
در اینجا نگاهی می‌اندازیم به برخی از مهم‌ترین سلاح‌هایی که تا کنون در این درگیری به کار گرفته شده‌اند.

موشک‌های کروز دوربرد «کالیبر»

ارتش روسیه از موشک‌های کروز کالیبر برای هدف قرار دادن تأسیسات در اوکراین استفاده کرده است. این موشک‌ها می‌توانند در حملات ضدکشتی، ضدزیردریایی، زمین به زمین و هوا به زمین به کار روند.
کالیبر با سر جنگی ۴۵۰ کیلوگرمی یک سلاح دقیق به حساب می‌آید، اما تأسیسات نظامی اوکراین و ساختمان‌های دولتی که ظاهراً توسط این موشک‌ها در دو شهر کی‌یف و خارکیف هدف قرار گرفته‌اند نزدیک به مناطق مسکونی واقع شده‌اند که این امر منجر به تلفات غیرنظامی شده است.

موشک بالستیک اسکندر

ارتش روسیه برای هدف قرار دادن اهداف کلیدی از موشک‌های اسکندر نیز استفاده کرده است که بردی تا ۵۰۰ کیلومتر دارند و کلاهک بسیار قوی‌تری (تا ۷۰۰ کیلوگرم) را حمل می‌کنند.
شماری از این موشک‌های کوتاه‌برد، که می‌توانند ساختمان‌های بزرگ و برخی از تأسیسات مستحکم را نابود کنند، از خاک کشور متحد روسیه یعنی بلاروس شلیک شده‌اند.

راکت و توپخانه

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین ارتش روسیه را به گلوله‌باران بی‌وقفه ساختمان‌های مسکونی، مدارس و بیمارستان‌ها در سراسر کشور متهم کرده است. تصاویر تایید شده توسط خبرگزاری‌ها شمار قابل توجهی از راکت‌های روسی را نشان می‌دهند که به ساختمان‌های مسکونی برخورد کرده‌اند.
این راکت‌ها عمدتا توسط راکت‌انداز‌های چندگانه «گراد»، «اسمرک» و «اورگان» پرتاب می‌شوند که با هدف از بین بردن تمرکز نیرو‌ها یا تجهیزات نظامی طرف مقابل توسط اتحاد جماهیر شوروی طراحی شده‌اند. استفاده از این راکت‌ها علیه مناطق پرجمعیت تلفات سنگین و خسارات عمده به زیرساخت‌های غیرنظامی را در پی دارد.
ارتش روسیه همچنین دارای طیف گسترده‌ای از واحد‌های توپخانه قدرتمند متعلق به عصر شوروی است که به طرز عجیبی به نام گل‌ها نامگذاری شده‌اند؛ مانند توپ خودکششی ۲۰۳ میلی‌متری «گل صد تومانی» و توپ خودکششی ۱۵۲ میلی‌متری «سنبل».
این توپ‌ها می‌توانند ویرانی وسیعی را ایجاد کنند. خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است که آسیب‌های گسترده به زیرساخت‌های غیرنظامی و مناطق مسکونی در کیف، خارکف و بسیاری از شهر‌ها و شهرک‌های دیگر در سراسر اوکراین وارد شده است.
میشل باشله، مسئول حقوق بشر سازمان ملل هفته گذشته در سخنانی در شورای حقوق بشر در ژنو گفته است: «بیشتر تلفات غیرنظامیان ناشی از استفاده از توپخانه سنگین، سامانه‌های موشکی چند پرتابی و حملات هوایی در مناطق پرجمعیت بوده است».

بمب‌های خوشه‌ای

مقامات اوکراینی روسیه را به استفاده از مهمات خوشه‌ای متهم کرده‌اند، امری که کرملین آن را رد کرده است. چنین سلاح‌هایی برای هدف قرار دادن سربازان و تجهیزات دشمن در یک منطقه وسیع طراحی شده‌اند و استفاده از آن‌ها در مناطق پرجمعیت به طور اجتناب‌ناپذیری منجر به تلفات گسترده در بین غیرنظامیان می‌شود.
سیلندر بمب‌های خوشه‌ای در هوا باز می‌شوند و مهمات فرعی شامل صد‌ها «بمب کوچک» را آزاد می‌کنند. این بمب‌ها در یک منطقه بزرگ پراکنده شده و به طور همزمان چندین هدف را مورد اصابت قرار می‌دهند. فراتر از ضربه اولیه، بمب‌ها با قابلیت بالای انفجاری مثل مین در زمین می‌مانند و تبدیل به تهدیدی بلندمدت برای کشتن و ناقص کردن افراد حتی با گذشت زمان طولانی پس از جنگ می‌شوند.

موشک‌های ترموباریک

این موشک‌ها را اصطلاحا «ترسناک‌ترین سلاح زرادخانه روسیه» می‌نامند. کلاهک‌های ترموباریک از مهمات معمول پر نمی‌شوند و در واقع درون آن‌ها ترکیبات شیمیایی فشرده با قابلیت انفجاری بالا کار گذاشته می‌شود. این مواد آتش‌زا در لحظه اصابت در هوا پخش می‌شوند و با ترکیب با اکسیژن هوا غباری انفجاری را ایجاد می‌کنند. در این مرحله، جرقه دوم زده می‌شود و در عمل موج انفجار و خلاء با هم ترکیب شده و انفجاری با دمای بالا به وجود می‌آید.
به این سلاح کشنده «بمب خلاء» (vacuum bomb) نیز گفته می‌شود چرا که به هنگام عمل کردن، اکسیژن هوای اطراف را می‌مکد تا انفجاری بزرگ ایجاد کند. موج انفجارعظیم ناشی از آن نیز که مافوق صوت است، می‌تواند بسیار ویرانگر باشد.
ترموباریک می‌تواند چندین بلوک ساختمانی شهری را با درجا با یک شلیک به آواری در حال سوختن تبدیل کند. پنتاگون گفته است که پرتابگر‌های متحرک روسی برای شلیک موشک‌های ترموباریک را در داخل اوکراین مشاهده کرده است، اما نمی‌تواند استفاده از آن‌ها را تایید کند.

چه چیزی در زرادخانه اوکراین وجود دارد؟

ارتش اوکراین به همان مجموعه‌ای از موشک‌انداز‌ها و توپخانه‌های ساخت شوروی متکی است که ارتش روسیه نیز آن‌ها در اختیار دارد.
اوکراین تسلیحات دقیق دوربرد و پیچیده نظیر موشک‌های بالستیک اسکندر روسیه و یا موشک‌های کروز کالیبر را در اختیار ندارد، اما شماری موشک بالستیک کوتاه‌برد توچکا متعلق به عصر شوروی را در زرادخانه خود می‌بیند. این موشک‌ها هرچند کلاهک‌های جنگی قدرتمندی دارند، با این حال در مقایسه با جدیدترین تسلیحات روسی از دقت پایین‌تری برخوردارند.
اوکراین علاوه بر زرادخانه‌های قدیمی ساخت شوروی، محموله‌های بزرگی از تسلیحات غربی مانند موشک‌های ضد تانک جاولین ساخت آمریکا و موشک‌های ضد هوایی استینگر را دریافت کرده است.
این دو سلاح به دلیل قابلیت فوق‌العاده‌شان می‌توانند در نتیجه جنگ سرنوشت‌ساز شوند و مقامات اوکراینی می‌گویند ارتش این کشور از آن‌ها برای وارد کردن تلفات سنگین به نیرو‌های متجاوز روسیه استفاده کرده است.
جاولین که یک موشک هدایت‌شونده ضدتانک محصول ایالات متحده است از طبقه موشک‌هایی محسوب می‌شود که اصطلاحا «شلیک کن و فراموش کن» نامگذاری شد‌ه‌اند. به این معنی که پس از شلیک، خود تا لحظه انفجار روی هدف قفل می‌کند و نیازی به دخالت فرد شلیک‌کننده ندارد.
ارتش اوکراین همچنین در هوا از پهپاد‌های رزمی بایراکتار ساخت ترکیه استفاده می‌کند. این پهپاد‌ها قبل از شروع جنگ توسط ارتش اوکراین خریداری شده بود و شماری از ویدئو‌هایی که به تازگی از صحنه‌های نبرد منتشر شده‌اند آن‌ها را در حال حمله به کاروان‌های نظامی روسیه نشان می‌دهد.

منبع: یورونیوز

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر