اقتصاد۲۴- نوشابه به دلیل قند زیادی که در خود دارد، نوشیدنی سالمی محسوب نشده و عامل ایجاد بیماریهای قلبی و دیابت مضر شناخته شده است. مطالعات جدید نشان میدهد مصرف نوشابه با دو برابر شدن خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در بزرگسالان پیش از ۵۰ سالگی مرتبط است.
اگرچه سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر است، اما تنها پنج تا ده درصد از همه سرطانها ارثی هستند. این بدان معناست که عوامل پیری و سبک زندگی مانند رژیم غذایی نامناسب، کشیدن سیگار، نوشیدن الکل، آلودگی هوا و عدم فعالیت بدنی تا حد زیادی در ایجاد سرطان موثر هستند.
به طور کلی به نوشیدنیهای قندی، نوشابه گفته میشود که میتواند شامل نوشیدنیهای ورزشی و نوشابههای انرژی زا، نوشیدنیهای با طعم میوه و نوشابههای گازدار باشد. این نوشیدنیها در برخی کشورها به ویژه بریتانیا و ایالات متحده بسیار محبوب بوده و همین موضوع افراد بیشتری را در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار میدهد.
بیشتر بخوانید: سود و زیان در معرض خورشید بودن
قابل توجه است که با هر بار مصرف روزانه خطر ابتلا به سرطان در زنان ۱۶ درصد و در نوجوانان ۳۲ درصد افزایش مییابد.
در سالهای اخیر، افزایش شدید موارد سرطان روده بزرگ (سرطان کولورکتال) پیش از سن ۵۰ سالگی، به ویژه در کشورهای پردرآمد مشاهده شده است. خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ برای آمریکاییهایی که در دهه ۱۹۹۰ متولد شده اند، دو برابر و افرادی که در دهه ۱۹۵۰ متولد شده اند، چهار برابر بیشتر است.
آمارهای نشان میدهد در آمریکا بیش از ده درصد افراد بیش از سه وعده در روز نوشابه مینوشند. مصرف زیاد نوشیدنیهای شیرین با بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲، چاقی، اختلال عملکرد کلیه، بیماری کبد و سرطان روده مرتبط است.
پژوهشگران در این پروژه تحقیقاتی برای بررسی ارتباط بین نوشیدنیهای قندی و نوشابهها با سرطان روده بزرگ، محققان از اطلاعات ۹۵ هزار و ۴۶۴ شرکت کننده زن آمریکایی استفاده کردند.
نتایج حاکی از آن است زنانی که پیش از ۵۰ سالگی به سرطان روده مبتلا شدند، نوشیدنیهای شیرین شده بیشتری مصرف کردند. به گزارش سیناپرس، زنانی که دو یا چند بار در روز از این نوشابهها مینوشیدند، دو برابر بیشتر از زنانی که یک بار در هفته نوشابه مینوشیدند یا اصلاً هیچ نوشیدنی شیرینی مصرف نمیکردند، در معرض ابتلا به سرطان روده بزرگ بودند.
پژوهشگران معتقدند نوشیدنیهای شیرین شده با شکر احساس سیری و رضایت را کاهش میدهند، زیرا باعث افزایش ناگهانی قند خون و تولید انسولین میشوند. این مسئله باعث میشود افراد بیشتر بنوشند که منجر به دریافت کالری بالا و مقاومت به انسولین میشود و سپس افزایش وزن، چاقی، دیابت نوع ۲، التهاب و سرطان روده به همراه خواهد داشت.
شواهد همچنین نشان میدهد که نوشیدنیهای شیرین به دلیل سطح فروکتوز بالای خود، عملکرد سد روده را کاهش داده که منجر به سندرم روده نشت کننده و احتمالاً سرطان میشود. در واقع مصرف این نوشیدنیها در افزایش بروز سرطان روده بزرگ با شروع زودرس نقش دارند.
بهترین راه پیشگیری از ایجاد سرطان روده بزرگ پیش از ۵۰ سالگی کاهش یا خودداری از مصرف نوشابههای قندی و گازدار است.
شرح کامل این پژوهشها و نتایج حاصل از آن در مجله روده (Gut) منتشر شده و قابل دسترس است.
منبع: بهداشت نیوز