تاریخ انتشار: ۰۹:۵۷ - ۲۸ اسفند ۱۴۰۰

نوروز ۱۴۰۱ بدون محدودیت!

دیروز ۱۰۹ مبتلا به کرونا جانشان را از دست دادند و هنوز ۹۹ شهرستان در وضعیت قرمز قرار دارند، اما جز شرط تزریق ۲ دوز واکسن برای صاحبان خودرو در جاده‌ها، هیچ محدودیت دیگری برای تعطیلات پیش‌رو اعمال نمی‌شود.

نوروز ۱۴۰۱ بدون محدودیت!

اقتصاد۲۴- کشور در شرایطی به استقبال بهار و تعطیلات نوروز می‌رود که تنها در روز گذشته ۱۰۹ نفر جانشان را بر اثر ابتلا به کرونا از دست دادند و ۳ هزار و ۱۰ بیمار جدید هم شناسایی شدند. ۴ روزمانده به پایان سال هنوز تعداد فوتی‌ها سه‌رقمی است و ۹۹ شهرستان در وضعیت قرمز به‌سر می‌برند و تنها ۹ شهرستان وضعیت آبی دارند. تعطیلات نوروز امسال، اما متفاوت از ۲ نوروز قبلی است.

به‌گفته وزارت بهداشت، ۹۲ درصد از جمعیت حداقل یک دوز واکسن‌شان را تزریق کرده‌اند و سویه اومیکرون با وجود جهش‌های ریز و درشتش خطر جدی ایجاد نکرده است. مسئولان به واکسیناسیون و پایین بودن میزان کشندگی اومیکرون دلخوش کرده‌اند و با اینکه قرار بود شرط سفرها، تزریق ۳ دوز واکسن کرونا باشد، اما به تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا، ۳ دوز، به ۲ دوز تقلیل پیدا کرد. در کنار آن هم پلیس اعلام کرد برای ورود به شهر‌های قرمز و نارنجی هم هیچ محدودیتی وجود ندارد و اگر کسی واکسن زده باشد، جریمه نمی‌شود.
همه این‌ها در شرایطی است که براساس اطلاعات جمع‌آوری شده از رعایت پروتکل‌های بهداشتی تا نیمه اول اسفند، این عدد ۵۸.۶۵ درصد بوده است که در میان آن، کمترین پروتکل رعایت شده مربوط می‌شود به استفاده از ماسک با ۵۶.۳۹ درصد.

از نوروز ۹۹ تا نوروز ۱۴۰۱

اطلاعات دقیق و کاملی از موارد مرگ و ابتلای کرونا در اسفند ۹۸ در دست نیست؛ چراکه وضعیت شیوع ویروس در کشور از اول فروردین ۹۹ به‌صورت روزانه اعلام می‌شد. آن زمان کشور در نخستین پیک کرونا، در بحران به‌سر می‌برد و پس از چند روز از آغاز تعطیلات، نسبت به ایجاد محدودیت و ممنوعیت‌های تردد جاده‌ای اقدام شد. همزمان با تجمع مردم در پارک‌ها و سایر مکان‌ها، این بخش‌ها هم با ممنوعیت ورود مواجه شدند. فروردین ۹۹، با ۱۴۹ فوتی و یک‌هزار و ۲۳۷ بیمار شروع شد و موارد مرگ و ابتلا به‌تدریج افزایش پیدا کرد. با این حال با توجه به خانه‌نشینی اغلب مردم و ممنوعیت تردد‌های جاده‌ای، موارد فوت و ابتلا تا اردیبهشت روند صعودی پیدا نکرد و حتی سیر نزولی داشت؛ به‌طوری‌که در اردیبهشت شمار فوتی‌ها به ۴۵ نفر هم رسید. با این حال کرونا، ضربه‌اش را در واپسین روز‌های خرداد وارد کرد و دومین پیک کرونا را رقم زد. تا زمستان ۹۹، کشور از ۳ پیک عبور کرده بود و پس از محدودیت‌های شدیدی که از آذر همان سال شروع شده بود، در اسفند، بیماری فروکش کرد؛ به‌طوری‌که در آخرین روز اسفند، تعداد فوتی‌های روزانه ۷۵ نفر بود و بیش از ۷ هزار نفر به جمع مبتلایان اضافه شد. همان سال و با همین تعداد مرگ و ابتلا، ستاد ملی مقابله با کرونا، برای نوروز ۱۴۰۰ تصمیماتی گرفت؛ ازجمله ممنوعیت تردد در شهر‌های با وضعیت قرمز، نارنجی و زرد؛ جز برای پلاک‌های بومی. برای متخلفان هم جریمه‌های یک‌میلیونی درنظر گرفته شد. در همان سال حتی محدودیت تردد شبانه از ساعت ۹ شب تا ۳ صبح که از آذر سال ۹۹ شروع شده بود، هم ادامه پیدا کرد.


بیشتر بخوانید: تغییر رنگ‌بندی کرونایی کشور در آستانه نوروز


با اینکه در نوروز ۱۴۰۰، وضعیت شیوع کرونا به ثبات نسبی رسیده بود، اما بلافاصله با پایان تعطیلات، وضعیت دوباره بحرانی شد. این وضعیت را ویروس‌شناسان و اپیدمیولوژیست‌ها، پیش از آغاز تعطیلات نوروز پیش‌بینی کرده بودند. واکسیناسیون کادر درمان به‌تازگی آغاز شده بود و تا فروردین جمعیت بسیار کمی واکسینه شده بودند. بر همین اساس، همه نسبت به وقوع پیک جدیدی پس از تعطیلات هشدار می‌دادند. همین اتفاق هم افتاد. درست از سیزدهم فروردین ۱۴۰۰، تعداد فوتی‌ها که برای مدت طولانی دو رقمی بود، یکباره سه رقمی شد و از ۹۴ نفر در نخستین روز فروردین به ۱۱۷ نفر در سیزدهمین روز رسید. در همان ماه، ۲۵ هزار و ۴۹۲ بیمار جدید تنها در یک روز شناسایی شدند. پس از آن بود که پیک‌های چهارم و پنجم به‌عنوان مرگبارترین پیک‌های کرونا که تعداد فوتی‌های روزانه را به ۷۰۰ نفر هم رساند، رقم خورد و در نهایت هم در میانه نیمه دوم سال، پیک ششم اتفاق افتاد؛ پیکی که به‌دلیل واکسیناسیون، بحرانی نشد.

۳ دلیل برای رقم نخوردن پیک جدید پس از تعطیلات

حالا ۴ روز مانده به پایان سال، نوروز ۱۴۰۱ شرایطی متفاوت با ۲ نوروز قبلی دارد. میزان واکسیناسیون بالاست و سویه اومیکرون، مانند دلتا، کشندگی ندارد. با این حال همچنان هشدار‌ها درباره رعایت پروتکل‌ها برقرار است. متخصصان عفونی و اپیدمیولوژیست‌ها، وضعیت شیوع کرونا پس از تعطیلات نوروز ۱۴۰۱ را مانند سال قبل پیش‌بینی نمی‌کنند؛ چراکه معتقدند وضعیت شیوع کرونا، منجر به رقم خوردن پیک جدیدی از کرونا نمی‌شود. علی‌اکبر حق‌دوست، متخصص اپیدمیولوژی در توضیح بیشتر به همشهری می‌گوید: «از جمله دلایل مهم در رقم نخوردن پیک جدید پس از تعطیلات نوروز، واکسیناسیون گسترده در کشور است. سال گذشته آمار واکسیناسیون در کشور بسیار پایین بود، اما اکنون بخش قابل‌توجهی از جمعیت واکسینه شده‌اند. همچنین در ماه‌های اخیر هم بخش قابل‌توجهی از مردم مبتلا به کرونای دلتا و اومیکرون شده اند و ایمنی نسبی در آن‌ها ایجاد شده است. دلیل سوم هم اینکه هم‌اکنون جهش جدید کرونا گزارش و شایع نشده است تا بتواند شروع‌کننده یک موج جدید و سریع بیماری در کشور‌ها باشد. سال گذشته هیچ‌کدام از این شرایط وجود نداشت و سبب شد تا پیک شدیدی پس از تعطیلات نوروز رقم بخورد.» او در پاسخ به این سؤال که آیا با توجه به فروکش نکردن کامل پیک اومیکرون، کاهش سختگیری‌ها منجر به افزایش بیماری در روز‌ها و هفته‌های آینده نمی‌شود، می‌گوید: «در ۲ سال اخیر با توجه به ایجاد محدودیت‌ها عوارض اجتماعی و اقتصادی هم ایجاد شده است. خیلی‌ها در ۲ سال اخیر سفر نرفته‌اند و دید‌وبازدید عید هم نداشتند. چرخه‌های اقتصادی ناشی از حذف شدن این تردد‌ها آسیب بیشتری دیدند؛ به همین دلیل با توجه به شرایط کنونی، کمی اعمال آزادی و کاهش محدودیت‌ها می‌تواند تأثیر مثبتی از نظر ایجاد نشاط اجتماعی و اقتصادی داشته باشد. البته مهم است که مردم پروتکل‌ها را همچنان رعایت کنند. زدن ماسک آسیبی ندارد و براساس تأکیدات جهانی تمهید اثربخشی است. اگر در ایام تعطیل و گشت‌وگذار‌ها پروتکل‌های پوشش ماسک و رعایت فاصله‌گذاری فیزیکی وجود داشته باشد، حداقل انتقال آلودگی به افراد کمتر خواهد بود.» حق‌دوست همچنین درباره احتمال ابتلای دوباره افراد به کرونا حتی در فاصله زمانی کم نسبت به ابتلای قبلی هم توضیح می‌دهد: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که در اومیکرون، احتمال ابتلای دوباره زیاد است، اما به این معنا نیست که ۱۰۰ درصد افراد، دوباره مبتلا شوند؛ چراکه ایمنی نسبی در افراد ایجاد شده است. البته ابتلای دوباره به کرونا نشان داده که کم‌عارضه‌تر و سبک‌تر از ابتلا به سویه‌های قبلی است.»

توصیه‌های سفر

وزارت بهداشت در روز‌های گذشته دستورالعمل‌هایی را به‌صورت توصیه برای سفر‌های نوروزی اعلام کرده که به این ترتیب است: تا زمانی که واکسیناسیون‌شان را کامل نکرده‌اند به سفر نروند. واکسیناسیون کامل یعنی ۳ نوبت برای افراد بالای ۱۸ سال درصورت سفر به یکی از شهر‌ها یا مناطق، از وضعیت شیوع کرونا در آن منطقه اطلاع پیدا کنید.

در زمان ورود به فضا‌های سربسته و شلوغ از ماسک استفاده کنید؛ حتی در پایانه‌ها، وسایل‌نقلیه عمومی مثل مترو، اتوبوس، هواپیما، قطار و... درصورت داشتن نشانه‌هایی مثل تب، سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و بدن درد، یا مثبت شدن تست کرونا، یا طی کردن دوران نقاهت ناشی از ابتلا، به هیچ‌وجه به سفر نروید.

اگر واکسیناسیون‌تان کامل نشده و ناچار به انجام سفر هستید، قبل از سفر و پس از بازگشت، تست کرونا بدهید.

اگر در تماس نزدیک با فرد مبتلا به کرونا بوده‌اید، بهتر است قرنطینه شوید و تا حداقل ۵ روز از آخرین تماس با فرد بیمار، به سفر نروید.

افراد با نقص ایمنی با احتمال ابتلا به موارد شدیدتر کوویدـ ۱۹، باید پروتکل‌های بهداشتی را جدی‌تر رعایت کنند.

افراد در دوران سفر، باید نشانه‌های ابتلا به کرونا را در خود بررسی کنند و اگر نشانه‌ای دیدند، بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنند.

نوروز ۱۴۰۱ بدون محدودیت!

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد

عکس/ بازتاب حادثه تروریستی تهران در الجزیره انگلیسی

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

فیلم/ بارش شدید برف سعادت آباد را سفید پوش کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/ زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد