اقتصاد۲۴- شقایق هادیزاده روز سه شنبه با تاکید بر اهمیت تغذیه به ویزه برای افرادی که بیماری زمینهای از جمله دیابت دارند، تصریح کرد: در این ایام تغذیه باید به صورت اصولی پیش برود و با توجه به شرایط جسمانی هر فردی هماهنگ باشد. برای مثال گر فردی بیماری زمینهای دارد باید متناسب با برنامه غذایی اش رفتار کند تا تنظیم داروهایش به هم نخورد.
وی افزود: در فرهنگ نوروزی استفاده از تنقلات شیرین مثل شیرینی و شکلات و آجیل شور مرسوم است، اما مشکل اولیه استفاده از این تنقلات اضافه وزن و بیماریهای مزمن از جمله دیابت، فشار خون، مشکلات قلبی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای پیشگیری از اضافه وزن در ایام نوروز
مشاور تغذیه و رژیم درمانی کلینیک دیابت پژوهشگاه رویان تاکید کرد: به همین دلیل لازم است افراد در دید و بازدیدهای نوروزی کمتر از تنقلات شیرینی به ویژه شیرینیهای خامهای یا دسرها مثل ژله مصرف کنند. دقت داشته باشیم انرژِی اضافه مصرف این گونه مواد غذایی تبدیل به چربی و اضافه وزن در بدن میشود.
هادی زاده بیان کرد: سعی کنیم در میهانیها نوشیدنی خود را با شکلاتهای کوچک یا شکلاتهای تلخ که شکر کمتری دارند یا تنقلات سالم تری مثل خرما و توت خشک میل کنیم. درست است که مغزی جات جزو مواد غذایی ارزشمند قرار میگیرد، اما آجیلهای شور و بو داده ارزش غذایی کمتری دارد. در نتیجه اگر از این تنقلات بیش از حد ظرفیت مصرف شود میتواند روی فشار خون تاثیر ناخوشایندی باقی بگذارد.
وی با بیان اینکه تنقلات سالمتر را جایگزین تنقلات بی ارزش کنید، اظهار داشت: در نظر داشته باشید خود میوهها هم قند دارند و هم چربی و مصرف بیش از حد آن روی دیابت فرد یا فشار خون اثر میگذارد. از این جهت میوههای خشک یا میوه یا آجیل خام گزینه بهتری برای سرو در مهمانیها به جای تنقلات شیرین یا چرب محسوب میشود.
هادی زاده گفت: در ایام عید اغلب برنامه غذایی افراد به هم میخورد. معمولا به خاطر دید و بازدید یا سفر، میان وعدههای غذایی فاصله میافتد. در نتیجه افراد سعی میکنند گرسنگی را با مصرف تنقلاتی مثل شکلات، شیرینی و میوه برطرف کرده و به همین دلیل وقت ناهار یا شام میلی به غذا ندارند.
مشاور تغذیه و رژیم درمانی کلینیک دیابت رویان توصیه کرد وعده غذایی اصلی به هیچ وجه حذف نشود یا در صورتی که تمایلی نداشتید حداقل وعده غذایی سبک مثل نان و ماست میل کنید. در نظر داشته باشید غذای اصلی شامل نان یا پروتئین گوشتی یا گیاهی مثل عدس و حبوبات است. وعدههای اصلی ارزش غذایی مشخص و بهتری دارد و به هیچ وجه در طول ایام تعطیلات عید نباید حذف شود.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: آجیل و تنقلات شیرین نمیتواند جای وعده اصلی را بگیرد. حتی میوه هم باید به درستی مصرف شود. برای مثال به همه افراد مصرف دو تا چهار واحد میوه بر اساس وضعیت و شرایط بیماری را توصیه میکنیم که آن هم باید در طول روز تقسیم شود. همچنین به افراد دیابتی برنامههایی میدهیم که در کنار میوه از سبزیهای آزاد مثل خیار یا کلم بروکلی استفاده کنند؛ چرا که این سبزیجات به ثبات قند کمک میکند.
هادی زاده افزود: وقتی پرخوری اتفاق میافتد باعث میشود به ویژه در وعده شام، بدن فرصت هضم مواد غذایی را نداشته باشد. همین مسئله روی فشار خون و قند خون تاثیرگذار است. در این میان پرخوری بیش از حد به ویژه برای آنهایی که بیماری زمینهای دارند، ممکن است حالشان را خراب کند و در مواقعی به مرگ هم منجر شود.
این مشاور تغذیه خاطرنشان کرد: توصیه میشود افراد در سفرهای نوروزی به مناطقی بروند که فعالیت بدنی داشته باشند. پیاده روی، کوه پیمایی و... همین فعالیتهای بدنی در تعطیلات کمک میکند تا اضافه وزن نگیریم و شرایط جسمانی متعادل شود.