اقتصاد۲۴- بعد از دو سال محدودیتهای کرونایی و ممنوعیت سفر، نوروز ۱۴۰۱ بسیاری از مردم در ایران برای جبران دو سال خانهنشینی، راهی سفر شدند. اما مقامات مسئول باز هم غافلگیر شده و نتوانستند از پس سیل مسافران نوروزی برآیند.
نبود زیرساختهای لازم برای پذیرایی از خیل مسافرانی که در برخی شهرها نسبت به سالهای قبل تا ۲۰۰ درصد افزایش یافته است، بالا بردن خودسرانه قیمتها و محدودیت جادهها و راهها سبب بروز مشکلات عدیدهای برای مسافران نوروزی شده است.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی به خبرگزاری ایرنا گفته است: «۵۵۰ هزار مسافر در پنج روز آغازین طرح تسهیل سفرهای دریایی در نوروز ۱۴۰۱ از طریق پایانههای مسافری دریایی استان هرمزگان جا به جا شدهاند که نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ و پیش از شروع کرونا، ۱۸۶ درصد رشد داشته است.»
مدیر بندرگاه شهید درویشی هرمز نیز به ایرنا گفته است: «مجموعه بنادر و دریانوردی استان تمام پیش بینیهای لازم را داشته است، اما مواردی که خارج از اختیار این مجموعه است، معادلات را بر هم زده است.»
او همچنین به "پدیده جدید و عجیب انفجار قیمت خدمات ارائه شده از سوی ساکنان" اشاره کرده و گفته است: «افزایش چهار برابری قیمت غذاهای عرضه شده در خانههای محلی و یا افزایش پنج برابری قیمت گشت جزیره، بر روند کار شناورها نیز تاثیر گذاشته است.»
این موضوع را یکی از مسافران در گفتگو با ایرنا تایید کرده و گفته با آنکه ساعت ۶ صبح با خانوادهاش در بندرگاه بوده تا بتوانند به جزیره هرمز بروند، اما به محض ورود با قیمتهایی چند برابر قیمت پیشبینیشده و اعلام شده روبرو شده و بدون گردش در جزیره، آنجا را ترک کرده است.
به عنوان مثال قیمت گردش با موتور سهچرخه در جزیره بر اساس اطلاعاتی که این مسافر قبل از سفر جمعآوری کرده بود، بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ هزار تومان برای دو ساعت بوده، اما وقتی به آنجا میرسند با قیمت یک تا یک و نیم میلیون تومانی روبرو میشوند.
بیشتر بخوانید: امروز کدام جادهها برفی است؟
مدیر بندرگاه هرمز ضمن تایید این مطلب میگوید: «ما بر اساس تجربه سالهای قبل ساعتهای اوج ورود و خروج مسافران به جزیره را میدانستیم و بر اساس آن برنامهریزی کردیم، اما قیمت بالای خدمات موجب شده است مسافران به جای اقامت ۱۲ساعتی که معمول است، به محض رسیدن و اطلاع از وضعیت جزیره قصد برگشتن داشته باشند که موجب به هم خوردن برنامه ریزیهای قبلی شده است.»
ظرفیت تکمیل است!
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز تایید میکند که ظرفیت مراکز رسمی اقامتی در شهرهای بزرگ و سیاحتی و زیارتی در سومین روز تعطیلات نوروز تکمیل شده است.
عزتالله ضرغامی به خبرگزاری ایسنا گفته است: «شهرهای بزرگ زیارتی و گردشگری با مشکل اقامت روبهرو شدهاند.»
به گفته وزیر میراث فرهنگی در استانهای پرمسافر همچون فارس، بوشهر، هرمزگان، یزد، اصفهان و شهرهای شمالی ظرفیت اقامتگاههای رسمی تکمیل شده و از اماکن اضطراری همچون مدارس، حسینیهها و سالنهای ورزشی برای اسکان مسافران نوروزی استفاده میشود.
اما این وضعیت برای مسافرانی که امکان مالی سفر به کشورهای همسایه را دارند نیز بهتر نیست.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان روز اول فروردینماه در اطلاعیهای اعلام کرد: «عبور و مرور از مسیر زمینی ایران به ارمنستان، بهویژه در محدوده استان سیونیک، مختل شده و مقامات ارمنستان وادار شدهاند تدابیری را برای امدادرسانی و اسکان موقت در راهماندگان اتخاذ کنند. همچنین با توجه به پیشبینی ادامه بارش برف در ارمنستان، برودت شدید هوا و غیر قابل پیشبینی بودن وضعیت راه در روزهای آینده، به هموطنان عزیز اکیدا توصیه میشود تا زمان روشن شدن وضعیت جاده و رفع اختلال کنونی، از استفاده از مسیر زمینی کشورمان به ارمنستان خودداری کنند.»
مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری نیز گفته است: «مرزهای زمینی با کشور ترکیه هم متأثر از موج باران و بارش برف در روزهای گذشته است. هرچند مسیر برفروبی شده است، اما تردد مقداری با کندی صورت میگیرد ضمن آنکه در آن منطقه مرزی دما حدود ۱۰ درجه زیر صفر است و شرایط را برای بانوان و بچهها بسیار سخت میکند.»
به خصوص به مسافرانی که با خودروهای خود به شهر مرزی وان در ترکیه سفر میکنند هشدار داده شده تا لباس گرم با خود داشته باشند و از درست کار کردن سیستم گرمایشی خودرویشان مطمئن شوند.
در این میان وضعیت تصادفات جادهای نیز بدتر از سالهای قبل گزارش شده است.
جانشین رییس پلیس راهنمایی و رانندگی در گفتگو با ایسنا از مرگ ۳۲۲ تن در حوادث رانندگی از ۲۶ اسفند تا کنون خبر داد؛ یعنی بیش از چهار نفر در روز.
به گفته او "عدم توجه به جلو، تخطی از سرعت مجاز و عدم توانایی در کنترل وسایل نقلیه" بیشترین علت وقوع تصادفات رانندگی در این مدت بوده است.او همچنین گفت تردد در جادههای ایران در این مدت ۴۱ درصد افزایش داشته است.
منبع: دویچه وله