تاریخ انتشار: ۱۶:۳۱ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۱
برتری نژادی و مذهبی در مناسبات جهانی حاکم است

۳۰ درس از ۳۰ روز جنگ روسیه و اوکراین

تهاجم روسیه به اوکراین که بر اساس واقعیات عصر کنونی قدرت‌های بزرگ و مبتنی بر واقع گرایی و اصل قدرت است، بار دیگر نشان داد که اگر توان و قدرت نظامی و دفاعی کارآمد و اثربخش نداشته باشید، تنها یک سد دفاعی یا خاکریز پر تلفات برای سایر بازیگران نظام جهانی در مقابل قدرت رقیب خواهید بود.

۳۰ درس از ۳۰ روز جنگ روسیه و اوکراین

اقتصاد۲۴- جنگ اوکراین یا همان تهاجم نظامی سراسری روسیه به اوکراین در ۵ اسفند ۱۴۰۰ (۲۴ فوریه ۲۰۲۲) را می‌توان یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین درس‌های سیاستگذاری به سیاستگذاران عمومی و مدعیان حکمرانی برشمرد که سیاست‌ها، ابزار‌های و الگو‌های جعلی سیاستگذاری که بیشتر ذهنی و آرمانی هستند را افشا و قدرت و اقتدار را بنیان سیاستگذاری عمومی به‌ویژه سیاستگذاری خارجی در عصر کنونی معرفی می‌کند.
تهاجم روسیه به اوکراین که بر اساس واقعیات عصر کنونی قدرت‌های بزرگ و مبتنی بر واقع گرایی و اصل قدرت است، بار دیگر نشان داد که اگر توان و قدرت نظامی و دفاعی کارآمد و اثربخش نداشته باشید، تنها یک سد دفاعی یا خاکریز پر تلفات برای سایر بازیگران نظام جهانی در مقابل قدرت رقیب خواهید بود. البته اسطوره سازی از ولودیمیر زلنسکی در مقابل روسیه برای سایر کشورها، احزاب و شهروندان خوش‌خیال به‌خصوص در ایران که به شدت احساسی هستند نیز سیاستی نرم است که باید مورد توجه قرار گیرد.
جنگ اوکراین تاکنون و با گذشت ۳۰ روز از آن، دارای درس‌ها و عبرت‌هایی برای سیاستگذاران است که ۳۰ مورد از آن‌ها به خلاصه در زیر می‌آید:

۱- ناتوانی دیپلماسی و تهدیدات اقتصادی در مقابل نیت و هدف یک قدرت بزرگ جهانی برای آغاز یک تهاجم نظامی به همسایه خود.

۲- دولت‌های خوش‌بین و امیداوار به کمک و حمایت نظامی قدرت‌های بزرگ، در عصر کنونی به ناگاه خود را در محاصره نیروی نظامی دشمن می‌بینند بدون آنکه وعده‌های حمایت، عملی شوند.

۳- دولت‌های ضعیف و احساسی مانند دولت اوکراین به‌خصوص طرفدارن غرب به شدت شکننده بوده و مانند ولودیمیر زلنسکی تنها به نمایش رهبری می‌پردازند و نه رهبری. حمایت و پشتبانی نظامی و تسلیحاتی چندین ساله اروپا از اوکراین نیز چندان کارساز نیست.

۴- شخصیت سیاستگذاری، حکمرانی و رهبری در بسیاری کشور‌ها چنان ضعیف و سست است که یک بازیگر کمدی می‌تواند بدون هر گونه پیشینه سیاسی به رهبری یک دولت درگیر تنش و منازعه خارجی رسیده و کشور را بر پرتگاه نابودی برساند.

۵- بسیاری پرستیژ‌های اجتماعی و ملی در فضای رسانه‌ای و مجازی تنها یک نمای خوش رنگ و جعلی هستند که در اولین ساعات یک جنگ با فرار و خالی کردن جبهه از سوی شهروندان رسوا می‌شوند.

۶- خروج و مهاجرت بیش از ۴ میلیون نفر (آمار رسمی ۳.۷ میلون نفری) از جمعیت ۴۱ میلیونی اوکراین تنها طی ۳۰ روز نشان می‌دهد که بسیاری از شهروندان اوکراین از قبل هم به دنبال بهانه‌ای برای خروج سریع از این کشور بوده‌اند.

۷- قهرمان‌سازی از یک رئیس جمهور مانند زلنسکی در فضای مجازی و مقایسه آن با اشرف غنی، رئیس جمهوری فراری افغانستان، توان رسانه‌ای غرب و اثربخشی قدرت نرم آن‌ها در جعل واقعیت را نشان می‌دهد، زیرا این دو رهبر مجری سیاست‌های آمریکا در الگو‌ها و روش‌های مختلف هستند.

۸- ولودیمیر زلنسکی و اشرف غنی دو روح در یک کالبد هستند که در چارچوب دستورات مشاوران و سیاستگذاران غربی خود عمل کردند، یکی با فرار از کابل و دیگری با نمایش‌های رسانه‌ای که ریشه در شغل بازیگری‌اش دارد.

۹- افشای ناتوانی یا عدم اراده قدرت‌های بزرگ جهانی و منطقه‌ای برای ورود به درگیری یک قدرت بزرگ جهانی با یک دولت ضعیف حتی اگر آن دولت ضعیف مهره آنان باشد.

۱۰- اثبات این اصل که نفت یک سلاح است که بیش از آن‌که به سود دارنده منابع نفتی باشد، می‌تواند به سود دولت‌های رقیب باشد و به عنوان سلاح اقتصادی و سیاسی علیه دارنده منابع نفت و گاز مورد بهره‌برداری رقیبان قرار گیرد. اگر روسیه بتواند نفت و گاز خود را به فروش برساند پیروز جنگ اقتصادی با آمریکا خواهد بود. در بازار جهانی نفت، اثر حملات جنبش انصارالله یمن به عربستان کم‌تر از حمله روسیه به اوکراین نیست.


بیشتر بخوانید: همکاری ایران و روسیه برای دور زدن سوئیفت


۱۱- دولتمردان غربی با وجود پیشینه تاریک و سیاه خود در قرون وسطی و نیمه اول قرن بیستم که با جنگ‌های بزرگ و خونین همراه بوده است، اکنون در مقابله با یک قدرت بزرگ جهانی تنها به ابزار‌های اقتصادی به‌خصوص تحریم متوسل می‌شوند تا از تحریک و انفجار احساسات ناسیونالیستی شهروندان خود جلوگیری کنند.

۱۲- سازمان ملل چنان در مقابل قدرت‌های بزرگ جهانی ناتوان بوده و بی‌آبرو شده است که خود عامل تبعیض میان ملت‌ها و مذاهب مختلف در سطح جهان شده و ملت اوکراین را بر سایر ملل مانند: یمن، فلسطین، سوریه، افغانستان و ... برتری و ارجحیت می‌دهد!

۱۳- جنگ اوکراین زمانی برای بدمستی حاکمان مستبد و دیکتاتور برای سرکوبی و قتل شهروندان آزادی‌خواه است که نمونه آن اعدام بی‌سابقه ۸۱ جوان عربستانی در یک روز توسط حکومت ملک سلمان سعودی است.

۱۴- اتحادیه اروپا حتی در شرایط بحرانی و جنگی نیز شهروندان و رهبران سایر دولت‌ها (اوکراین، ترکیه و ...) را با مشوق‌های دروغین پذیرش در اتحادیه اروپا فریب می‌دهند تا از آنان به عنوان سپر دفاعی خود در مقابل رقیبان سوءاستفاده کند.

۱۵- حفظ امنیت اروپا بهترین بهانه برای رهبرانی مانند زلنسکی و اردوغان است تا با تحریک اروپا برای پرداخت هزینه‌های بلندپروازی دولت‌های اوکراین و ترکیه، کمک‌های مالی، نظامی و ... فراوانی به دست آورند.

۱۶- ائتلاف‌های عصر کنونی تنها برای حمایت مالی و تجهیزاتی تشکیل می‌شوند و هیچ کشور توسعه‌یافته غربی و شرقی به‌خصوص ابرقدرت ایالات متحده آمریکا حاضر به دخالت مستقیم در بحران‌ها و جنگ‌ها نیست. جالب‌تر آن‌که کشوری مانند اسرائیل حتی حاضر به همراهی با تحریم‌های اروپایی علیه روسیه نیست.

۱۷- جهان آن‌گونه که رهبران قدرت‌های بزرگ مانند روسیه تصور می‌کنند، حاضر به پذیرش شکست و تسلیم فوری نیست. حتی یک کشور کوچک و دست نشانده غرب نیز می‌تواند پیشروی نظامی یک قدرت بزرگ جهانی را کُند یا متوقف کند.

۱۸- تسلیحات پیشرفته کشتار جمعی و موشک‌های اتمی و ... تنها برای هراس افکنی و نمایش‌های رسانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. روسیه به عنوان یک قدرت بدون رقیب در تسلیحات اتمی و کشتار جمعی، توان و اراده استفاده از این تسلیحات علیه اوکراین را نداشته است.

۱۹- روسیه تنها یک قدرت بزرگ جهانی با تسلیحات فوق مدرن است که توان و اراده استفاده از آن‌ها را ندارد. هزینه‌های بسیار سنگین تسلیحات خاص تنها برای نمایش.

۲۰- جهان در وضعیت بی‌قطبی و آنارشیک قرار دارد و هیچ قدرت مسلطی بر مناسبات جهانی مسلط نیست که بخواهد رهبری سیاستگذاری مطلق جهان را در اختیار داشته باشد.

۲۱- روسیه به اوکراین حمله کرده است و اوکراین زیر فشار سنگین حملات و موشک‌ها ویران می‌شود، اما شهروندان روسیه به دنبال خروج از روسیه و فرار به کشور‌های امن‌تر مانند ارمنستان و ... هستند!

۲۲- چین یک ابرقدرت اقتصادی است، اما بیش از یک قدرت بزرگ منطقه‌ای نمی‌تواند در معادلات جهانی ایفای نقش کند. نقش چین در تحولات کنونی بیشتر از جنبش انصارالله یمن نیست که با حملات موشکی و پهپادی خود به تأسیسات نفتی عربستان، سبب تقویت مواضع روسیه و ایران در بازار جهانی نفت و افزایش فشار بر آمریکا و اروپا می‌شوند.

۲۳- محدودیت‌های مزیت نسبی برای قدرت‌های بزرگ جهانی و منطقه‌ای در بحران اوکراین به اثبات رسیده است. چین نمونه بارز این فرایند است که تنها دارای مزیت نسبی رشد و توسعه اقتصادی است، اما همچنان در سایر حوزه‌ها دارای مزیت یا اقتدار جهانی نیست.

۲۴- هزینه‌های جنگ کنونی اوکراین تا سال‌های آینده، باری سنگین بر دوش اتحادیه اروپا خواهد بود. هزینه‌های حمایت نظامی و تسلیحاتی، اقتصادی و به‌خصوص هزینه پذیرایی و پذیرش موج بزرگ مهاجرین و پناهندگان به اروپا.

۲۵- نیات و اهداف واقعی پوتین از حمله به اوکراین در ابهام قرار دارند. اما گویا اشغال و تصرف کامل این کشور در کوتاه مدت از اولویت‌های پوتین نبوده است. درس‌های بسیار ناخوشایند اشغال کامل افغانستان توسط اتحاد جماهیر شوروی مورد توجه پوتین در حمله به اوکراین هستند.

۲۶- قدرت نرم به‌خصوص رسانه و جنگ رسانه‌ای همچنان در خدمت غرب و آمریکاست. برتری و سلطه غرب و آمریکا بر رسانه‌های جهانی به‌ویژه تهیه و پخش اخبار جعلی و دارای ماهیت برتری هویتی، نژادی و دینی به خوبی اثبات شده است.

۲۷- جنگ اوکراین برای برخی کشور‌ها دارای جذابیت و مزیت‌های خاص بوده است. ازجمله برای هند که در مقابل تحریم‌های غربی مقاومت کرده و خرید نفت روسیه با قیمت مناسب را ادامه داده و حتی سبب حمایت رسمی پاکستان از این سیاست مستقل دولت هند شده است.

۲۸- جنگ اوکراین بهترین فرصت برای حمله موشکی شدید ایران به اماکن اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل در عراق و نمایش قدرت موشکی ایران بود.

۲۹- دیپلماسی ترکیه به عنوان رقیب اصلی ایران در منطقه، در فرآیند جنگ اوکراین بسیار فعال‌تر و چشم‌نوازتر از کنش دیپلماسی ایرانی (بی طرفی بی مزه) بوده است.

۳۰- ایرانی‌های احساسی مانند همیشه فریب رسانه‌های غربی را خورده و خود را درگیر دفاع از کشور و دولتی می‌کنند که هرگز حاضر به دفاع و حمایت از ایرانیان در مقابل اروپا، اسرائیل و ... نمی‌شود!

منبع: دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پاییز هزار رنگ و حیرت انگیز در باغ شازده ماهان کرمان

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ قطع شبانه ۲۰ اصله درختان جنگل ایزدشهر در ‎مازندران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳