تاریخ انتشار: ۰۹:۳۲ - ۱۶ فروردين ۱۴۰۱

موج هفتم کرونا در راه است؟

یک اپیدمیولوژیست ضمن تشریح شرایط بیماری کرونا در کشور گفت: با توجه به تعطیلات، سفرها، افزایش مراودات، دید و بازدید‌ها و... احتمالا وقوع موج هفتم بین دو تا شش هفته به طول انجامد و احتمال می‌دهیم در اواسط اردیبهشت موج بعدی رخ دهد.

موج هفتم کرونا

اقتصاد۲۴- دکتر حمید سوریبا اشاره به این که طی تعطیلات نوروزی اقدام خاصی برای مدیریت کرونا را شاهد نبودیم، گفت: عملا مردم رفتار عادی خود را ادامه دادند و اگر رعایتی هم انجام می‌شد بیشتر فردی بوده و افراد برای محافظت خود اقدام می‌کردند. در چنین شرایطی با توجه به تغییراتی که در ساختار ژنتیکی ویروس رخ می‌دهد، احتمال اینکه شاهد خیز مجدد اپیدمی طی چند هفته پیش رو باشیم، زیاد است؛ مگر این که سطح ایمنی جامعه آنقدر بالا رود که ابتلای به بیماری رخ ندهد؛ در غیر این صورت بر اساس قوانین علمی حاضر، بیماری حاصل مواجهه افراد حساس با عامل بیماری‌زا است. عامل بیماری‌زا نیز از بین نرفته است و در برخی کشورهای اروپایی،‌ شرق دور و آمریکای جنوبی هنوز پیک‌هایی از کرونا وجود دارد.

قابلیت گسترش و انتشار بیشتر زیرواریانت BA۲ امیکرون

هیچ شواهدی مبنی بر حذف اپیدمی کرونا وجود ندارد

وی افزود: با توجه به تغییرات ژنتیکی که رخ داده است و وجود زیر واریانت BA۲ امیکرون که قابلیت گسترش و انتشار بیشتری دارد، افراد حساس جامعه هنوز در خطر هستند و هیچ شواهدی مبنی بر اینکه اپیدمی در حال حذف است، وجود ندارد. اپیدمی زمانی خاموش می‌شود که گردش ویروس در جامعه محدود شده و اپیدمی را به مرحله حذف برسانیم تا وارد فاز ریشه‌کنی و در نهایت خاموش شدن آن شویم.


بیشتر بخوانید: هشدار درباره شیوع سرخک در کشور


او با اشاره به اینکه در کشور نظام بیماریابی فعال نداریم،‌ تصریح کرد: به همین دلیل نمی‌توان خیلی در مورد موارد ابتلا اظهار نظر کرده و یا آن را تحلیل کنیم؛ بنابراین مجبور هستیم محدود به موارد مرگ و میر و یا بستری باشیم و از آنجایی که تعداد این موارد که گزارش می‌شود بر پایه موارد تست مثبت است،‌تغییرات نواساناتی دارد که می‌تواند این پیام را داشته باشد که وضعیت ما ثابت نیست و آنچه که پیش‌بینی می‌شود این است که احتمالا شاهد پیک بعدی خواهیم بود.

امیکرون؛ پنجمین واریانت هشدار دهنده کرونا

سوری ادامه داد: به علت ماهیت خلقت و هوشمندی ویروس نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم که موج بعدی کرونا با چه سویه یا زیرواریانتی خواهد بود، ولی آنچه که مسلم است این است که ویروس برای بقای خود مرتبا در حال جهش‌های جدید است که گاهی این جهش‌ها آنقدر اهمیت می‌یابد که به عنوان یک واریانت هشدار دهنده تعریف می‌شود؛ مانند امیکرون که پنجمین واریانت هشدار دهنده کرونا بود. گاهی اوقات هم واریانت‌ها تغییر اساسی در ماهیت ویروس ایجاد نمی‌کنند که وضعیت اپیدمی را کاملا دگرگون کند و فعلا هنوز آخرین واریانت هشدار دهنده ما امیکرون بوده است.

وی افزود: درمورد زیر واریانت BA۲ هم هنوز نمی‌دانیم میزان شیوع چقدر است چون ما ارزیابی ژنومیک مبسوطی در کشور انجام نمی‌دهیم و خیلی نمی‌توان در این مورد قضاوت قطعی داشت و این درحالی است که داده‌های مربوط به اپیدمی شفاف‌سازی نشده و در اختیار محققین قرار نمی‌گیرد. ما خیلی نمیدانیم در کشور چه می‌گذرد و مجبوریم به استناد آنچه که در دنیا می‌گذرد و علم اپیدمیولوژی و آنچه که در گذشته دیدیم، قضاوت کنیم که در این شرایط احتمال خطا در قضاوت وجود خواهد داشت.

او تاکید کرد: از طرفی تفسیر تخصصی بر داده‌ها هم صورت نمی‌گیرد و عمدتا با خطا در استنتاج یافته‌ها مواجه هستیم و این سبب می‌شود خیلی نتوانیم وضعیت اپیدمی را پیش‌بینی و تفسیر کنیم. انگار در یک فضای غبارآلود و تاریک در حال حرکت هستیم و این فضای مناسبی برای شرایط اپیدمی که هر لحظه ممکن است شاهد افزایش آن باشیم، نیست.

دلتاکرون چندان جدی نیست

وی درباره شیوع سویه ترکیبی امیکرون و دلتا تحت عنوان دلتاکرون نیز بیان کرد: در ابتدا گفتند دلتاکرون یک آلودگی آزمایشگاهی هست و سپس مجددا بحث آن داغ شد ولی به نظر نمی‌رسد خیلی مسئله جدی باشد و تاکنون هم مجامع بین‌المللی چندان بر این موضوع تاکید نکردند و اگر هم جایی مشاهده شده است به شکل پراکنده بوده و چندان تاثیر جدی بر روند اپیدمی نداشته است.

احتمال وقوع  موج هفتم کرونا؛ اواسط اردیبهشت

این اپیدمیولوژیست درباره زمان احتمالی وقوع موج هفتم بیماری، اظهار کرد: با توجه به تعطیلات،‌ سفرها،‌ افزایش تماس‌ها، دید و بازدیدها و... احتمالا وقوع موج هفتم بین دو تا شش هفته طول بکشد و احتمال می‌دهیم در اواسط اردیبهشت موج بعدی رخ دهد.

او درباره نحوه شکل‌گیری موج هفتم بیماری در کشور، گفت: هرکجا که تراکم تماس‌ها بیشتر بوده است احتمال اینکه شاهد طغیان بیماری باشیم نیز بیشتر است، ولی کانون‌های اصلی آلودگی مهم هستند. درحال حاضر به نظر می‌رسد ترکیبی از واریانت‌های (امیکرون و دلتا) در کشور وجود داشته باشد. احتمالا چرخش ویروس درون کشور رخ دهد و شانس گسترش موج از نقاط پر تردد و پر تماس بیشتر است. با توجه به جابجایی عظیم جمعیت امسال نوروز احتمال دارد که سرعت گسترش موج را بیشتر از شرایط عادی شاهد باشیم.

بازگشایی مدارس با لحاظ تمهیدات باشد

وی در خصوص بازگشایی مدارس نیز،‌ گفت: بازگشت به شرایط عادی زندگی و حرکت به این سمت بعد از گذشت بیش از دو سال از وجود اپیدمی یک ضرورت است؛ جامعه نمی‌تواند تا ابد تعطیل بماند؛ زیرا عوارض ناشی از تعطیل شدن مراکز آموزشی هم وجود دارد. الان در اکثر کشورهای دنیا بازگشایی‌ها صورت گرفته است؛ بنابراین در اینکه باید به سمت بازگشایی مدارس حرکت می‌کردیم، شکی نیست زیرا سطح خطر در دانش‌آموزان هم برخلاف آنکه برخی سعی در بزرگنمایی آن داشتند، خیلی زیاد نیست؛ ولی بازگشایی مدارس زمانی می‌تواند تاثیر جدی داشته باشد و سلامت دانش‌آموزان را هم حفظ کند که با یکسری تمهیدات همراه باشد. یکی از تمهیدات این است که سطح خطر را در مناطق و شهرهای مختلف مرتبا رصد کنیم و متناسب با سطح خطر مداخلات لازم را انجام دهیم.

لزوم مراقبت و بیماریابی فعال در مدارس

وی افزود: در وهله دوم نیاز است یک سرواپیدمیولوژی در دانش‌آموزان انجام شود تا ببینیم اکنون وضعیت ایمنی آنها چگونه است. ممکن است برخی جاها هیچ تمهید خاصی نیاز نباشد و در عین حال در نقاط دیگری نیاز به تشدید مراقبت‌ها باشد. نکته دیگر وجود نظام مراقبت در مدارس است تا مرتبا وضعیت سلامت دانش‌آموزان را رصد کند تا به محض هر تغییری اقدامات لازم صورت گیرد که این اقدامات باید به سرعت انجام شود؛ بنابراین نیاز به حضور تیم‌های واکنش سریع در استان‌ها داریم که احتمال رخداد هرگونه طغیان در مدارس را شناسایی کرده و به سرعت آن را تحت کنترل قرار دهند.

شرایط بیماری عادی نیست

او با تاکید بر اینکه بازگشت به شرایط عادی با عادی شدن شرایط یکی نیست،‌ بیان کرد: شرایط اصلا عادی نیست و مراقبت دانش‌آموزانی که بیماری زمینه‌ای دارند یا نشانه‌هایی از بیماری در آنها شناسایی می‌شود و... هم باید صورت گیرد. تعطیلی تنها کافی نیست و نمی‌تواند رویکرد مدیریتی خوبی باشد.

وی در پایان با اشاره به مهمانی‌های افطاری، مراسم‌های ماه رمضان و ...، تصریح کرد: هر تجمعی می‌تواند مقدمه‌ای برای گسترش اپیدمی باشد؛ نکته مهم این است که رعایت پروتکل‌ها در تجمعات صورت گیرد و گروه‌های آسیب‌پذیر مانند سالمندان و کسانی که بیماری زمینه‌ای دارند در مراسمات حضور فیزیکی نداشته و از طریق فضای مجازی و صدا و سیما مشارکت داشته باشند؛ زیرا احتمال ابتلای شدید گروه‌های آسیب‌پذیر بیش از سایرین است. از طرفی سطح ایمنی هم به مرور پس از تزریق واکسن کاهش می‌یابد و با کاهش سطح ایمنی احتمال ابتلا افزایش می‌یابد. پس لازم است پروتکل‌های بهداشتی در برگزاری مراسمات رعایت شود و متولیان مراسم احساس مسئولیت بیشتری کرده و در این حوزه فعال عمل کنند.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ اطلاعیه تعلیق برخی خدمات سفارت افغانستان در تهران

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ سفره غذای لاکچری بهاره رهنما در خانه شخصی برای مهمانان ویژه

عکس/ شهید بهشتی، شهید باهنر و رهبر انقلاب ۴۵ سال پیش سر سفره

عکس/ شهید چمران بر سر مزار دکتر شریعتی ۴۸ سال پیش در سوریه

عکس/ شام عروسی عزت الله ضرغامی در کنار دوستانش ۴۳ سال پیش

عکس/ استوری مجتبی جباری برای ناصر حجازی

عکس/ محل برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و امریکا

عکس/ نوجوانی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ۲۳ سال پیش

عکس/ سید نصرالله بنی‌صدر، پدر ابوالحسن بنی صدر ۶۴ سال پیش

عکس/ تیپ و چهره جذاب آیشواریا رای باچان در ۳۴ سالگی

عکس/ رهبر انقلاب در سفر پاکستان ۴۰ سال پیش

عکس/ خوش گذرانی محمدرضا پهلوی و خانواده اش ۵۶ سال پیش در سوئیس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

آخرین آمار مبتلایان ایدز در ایران

عکس/ این بیلبورد‌ها در تهران شبانه پایین کشیده شدند

عکس/ ژستی خاص یکی از زنان پیشگام تئاتر ۱۳۰ سال پیش

رونمایی از ۲ خرید جدید پرسپولیس

فیلم/ جشن تولد متفاوت رضا عطاران در کنار دختران مشهدی

عکس/ دیدار امپراتور ژاپن ۴۵ سال پیش با ملک خالد

نیمکت های خالی/ فقر، باورهای غلط و موانع جغرافیایی چند ضلعی بازماندگی از تحصیل دانش آموزان ایرانی

علت مرگ ۱۸ قلاده فوک خزری چه بود؟

عکس/ لباسی که آیشورایا را ستاره جشنواره کن کرد

عکس/ بازیگر نقش نجاشی فیلم محمدرسول الله در ۸۹ سالگی

ماجرای ورود ابر‌های ناشناس به آسمان ایران چیست؟

عکس/ تیپ خاص رویا میرعلمی با کت رنگ جیغ و کیف براق

عکسی احساسی از چارلی چاپلین ۹۶ سال پیش در کنار همسر سوم اش

عکس/ استوری فدراسیون فوتبال ناپولی و دیه گو مارادونا

جدیدترین قیمت رهن و اجاره خانه در تهران خرداد ۱۴۰۴+ جدول

عکس/ قاب دیدنی سیامک انصاری و خانم مجری در جشن نفس

عکس/ دیدار پادشاه چهارم اردن و ملکه رانیا ۲۶ سال پیش با پاپ

مقصد بعدی کاپیتان پرسپولیس کجاست؟

فیلم/ پیدایش یک گودال عمیق در دل دریاچه ارومیه

عرضه ۶۰۰ دستگاه آریسان۲ در بورس کالا

عکس/ استایل ویژه پریناز ایزدیار با گوشواره‌های عجیب روی فرش قرمز

عکس/ ضرغامی در لباس سپاه ۴۴ سال پیش به همراه ناطق نوری

تخریب دیواره‌های برج آرامگاه ایلخانی سرست مازندران

مراسم سالروز فتح خرمشهر با حضور قالیباف

بلوای یک یارانه پنهان با نرخ ۳۰۰ تومان

عکس/ گریم عجیب سوسن پرور در یک نمایش

عکس/ ژست خواهرزن احمدشاه ۱۱۰ سال پیش با لباس حریر خامه دوزی

۲/۴ میلیون خانوار مستاجر ایرانی زیر خط فقر

عکسی جالب از پشت صحنه سریال اجل معلق

آیا بحران خاموشی سراسری یا Black Out در راه است؟/ بررسی ناترازی برق در ایران و هشدار درباره احتمال «بلاک‌اوت» کامل

آیا روند بورس پس از مذاکرات رم تغییر می‌کند؟

انحراف اتوبوس حامل دانش‌آموزان در جاده قزوین

ورود مجلس به موضوع افزایش قیمت گوشت قرمز با حذف ارز ترجیحی

سرمایه‌گذاران بورس در دوراهی ابهام

توضیح دانشگاه تهران در خصوص ریزش سقف یکی از خوابگاه‌ها

اینفوگرافی/ مشکلات خرمشهر و استان خوزستان چیست؟

قیمت دلار تحت فشار ۳ عامل مهم

اعلام زمان واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی

احتمال شیوع سالک و هاری توسط سگ‌های ولگرد

اینفوگرافی/ بزرگترین صنایع جهان در سال ۲۰۲۵

حسن کامشاد مترجم و پژوهشگر ادبیات فارسی درگذشت

زمان برگزاری یکصد و یازدهمین جلسه حراج شمش طلا اعلام شد

عکس/ خودرو‌های طالبان در حریم ممنوعه نقش جهان

فیلم/ دیدار عراقچی با مقامات ارشد واتیکان

معرفی تویوتا bZ وودلند قدرتمندترین خودرو ۲۰۲۶

اختلال گسترده در سامانه برق من + عکس

دور پنجم مذاکرات آغاز تفاهم یا ادامه سردرگمی؛ حاصل مذاکرات رم برای تهران و واشنگتن چه بود؟

محاکمه عامل قتل در نیمه شب

آیا آمریکا در حال بازتعریف جایگاه خود در خلیج فارس است؟

حادثه تلخ در سد سنندج؛ تفریح خانوادگی به عزا تبدیل شد