تاریخ انتشار: ۱۳:۴۱ - ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱

آثار نفیسی که در موزه‌ها گم می‌شوند

در دوران ریاست حمید بقایی بر سازمان میراث فرهنگی و در جابه‌جایی مرکز اسناد و کتابخانه به شیراز طبق گفته رییس پژوهشگاه وقت، ۱۷ هزار اسلاید، تعداد کمی از پرونده‌های ثبتی و همچنین حدود ۲۰۰ جلد کتاب نفیس مفقود شد. بعد‌ها کارشناسان رقم مفقود شدن کتب را تا ۳۵۰ جلد هم تخمین زدند این درحالی است که گفته می‌شود مرکز اسناد و کتابخانه وزارتخانه بیش از ۶۰ هزار جلد کتاب و مجله دارد که برخی این رقم را تا ۸۰ هزار جلد هم عنوان می‌کنند.

آثار نفیسی که در موزه‌ها گم می‌شوند

اقتصاد۲۴- می‌گویند چهار بار اسباب‌کشی معادل یک بار آتش‌سوزی است؛ هنوز مساله انتقال گنجینه موزه ملی به مرقد امام مسکوت مانده و حال منابع، از احتمال انتقال کتابخانه وزراتخانه میراث به مرکز آموزش عالی اسبق در نیاوران سخن می‌گویند؛ کتابخانه‌ای که حاوی کمیاب‌ترین مجموعه‌های تخصصی در زمینه میراث فرهنگی است، کتابخانه‌ای که در صورت جا به جایی، دسترسی پژوهشگران و دانشجویان به اسناد و کتاب‌های این مجموعه تقریباً غیرممکن می‌شود چرا که برای تهیه هر گونه کتاب و کتابچه راهنما و نیز امور پژوهشی و تبلیغاتی، معرفی میراث فرهنگی کشور، نیازمند اصل سند است. ماجرایی که دست کم برای دنبال کنندگان اخبار میراث و کتاب، تداعی کننده انتقال مخربی در شمایل همین توجیه‌های کنونی و در اواسط دوران دولت دهم است؛ در دوران ریاست حمید بقایی بر سازمان میراث فرهنگی و در جابه‌جایی مرکز اسناد و کتابخانه به شیراز طبق گفته رییس پژوهشگاه وقت، ۱۷ هزار اسلاید، تعداد کمی از پرونده‌های ثبتی و همچنین حدود ۲۰۰ جلد کتاب نفیس مفقود شد. بعد‌ها کارشناسان رقم مفقود شدن کتب را تا ۳۵۰ جلد هم تخمین زدند این درحالی است که گفته می‌شود مرکز اسناد و کتابخانه وزارتخانه بیش از ۶۰ هزار جلد کتاب و مجله دارد که برخی این رقم را تا ۸۰ هزار جلد هم عنوان می‌کنند. همین خاطرات ناخوش باعث شده تا هربار خبری از انتقال آثار ارزشمند منتشر می‌شود، نگرانی در تار و پود اهالی و علاقمندان میراث و فرهنگ این مرز و بوم رخنه کند…!

کتابخانه میراث در گذر زمان

پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در سال ۱۳۷۳، با عنوان مرکز اسناد و مدارک میراث فرهنگی فعالیت می‌کرد، اما از سال ۱۳۷۶ در زیر مجموعه معاونت پژوهشی این سازمان تا سال ۱۳۸۵ به کار خود ادامه داد. در سال ۱۳۸۶ پس از انتقال مرکز اسناد و کتابخانه به پژوهشگاه، به دلیل تغییر در وظایف و ضعف اعتبارات، ارتباط با استان‌ها و مراکز بین المللی قطع شد و خرید مستقیم کتاب ونشریات خارجی نیز لغو شد. در تیرماه ۱۳۸۹ با انتقال پژوهشگاه به شیراز خسارت‌های جبران ناپذیری به مجموعه مرکز اسناد و کتابخانه وارد شد. در ایام حضور در شیراز کتابخانه دائر شد، ولی ارائه خدمات اسنادی متوقف ماند.


بیشتر بخوانید: حمله تند احمدی‌نژاد به دولت رئیسی


پس از بازگشت پژوهشگاه به تهران، در فروردین ۱۳۹۲ کتابخانه به ساختمان سی تیر انتقال یافت و در مرداد همان سال، اسناد نیز از شیراز به ساختمان آزادی منتقل شد. با تصمیم مسئولان سازمان، محل قدیمی استقرار مرکز اسناد و کتابخانه برای بازگشت مجموعه به جای قبلی خود در ساختمان آزادی ساماندهی و مهیا شد. با همت کارشناسان مرکز، اسناد در دی ماه ۱۳۹۲ و کتابخانه در اسفند ماه همان سال به مکان گذشته برگشت. سرانجام مرکز اسناد و کتابخانه در ۲۴ فروردین ماه سال ۱۳۹۳ دوباره در تهران بازگشایی شد. آمار موجودی کتابخانه از حدود ۱۴ هزار جلد کتاب در سال ۱۳۷۳ به افزون بر ۶۵ هزار جلد در سال جاری رسیده است. زبان اصلی منابع این مرکز فارسی است، ولی تا کنون بیش از ۲۰ هزار جلد کتاب و نشریه به زبان‌های انگلیسی، فرانسه، آلمانی و دیگر زبان‌ها گردآوری شده است.

تکرار خسران به فرهنگ

علیرغم آن که خسارت‌های جبران‌ناپذیر وارد شده به کتاب و اسناد در دولت‌های پیشین در نهایت نیز تعیین تکلیف نشد، تیر سال ۱۳۹۸ بار دیگر سنگ بنای انتقال کتابخانه میراث به بهانه کمبود جا گذاشته شد که البته با مخالفت کارشناسان و فعالان حوزه میراث، ماجرا مختومه شد. آن چه کارشناسان در آن سال، محل بحث و نگرانی قرار دادند این بود که این جابه جایی بر روی کاست‌ها که به یک تعادل دمایی رسیده‌اند و با یک آب و هوایی به تعامل رسیده‌اند، تاثیر خواهد گذاشت؛ همان کاست‌هایی که گویش‌های مختلف دست کم از ۷۰ الی ۸۰ سال پیش بر روی آن‌ها ضبط شده و بسیاری از گویش‌ها در حال حاضر از بین رفته است. ضمن اینکه نگرانی از مفقود شدن کتب و اسناد طی هر انتقالی به قوت خود باقی است! حال سوال این جاست که پس از دو سال، آیا این چالش‌ها برطرف شده و از لحاظ علمی و امنیتی فکری به حال آن شده تا برای فعالان و کارشناسان حوزه میراث و حتی برای عموم مردم تضمین کننده باشد؟!

از معضل دسترسی تا شیوع کرونا؛ ضرورت خانه تکانی در میراث چیست؟!

دانشکده‌های باستان‌شناسی و مرمت و معماری در محدوده خیابان انقلاب و پژوهشگاه میراث فرهنگی در محدوده خیابان سی تیر قرار دارد، هرچند همچنان مسیر ارگ آزادی برای پژوهشگران دور است، اما باز هم دسترسی از طریق مترو و اتوبوس برای پژوهشگران و دانشجویان میسر است. پیشتر و در همین راستا پروانه سلحشوری در گفتگو با میراث باشی، تاکید کرده بود که انتقال کتابخانه و مرکز اسناد به مرکز آموزش عالی پیشین میراث فرهنگی در نیاوران، عملا راه دسترسی را بسیار محدود می‌کند و هزینه زیادی را بر دوش علاقه‌مندان به پژوهش می‌گذارد. مضاف بر این که آن محدوده دارای ترافیک بسیار سنگینی است. ضمن اینکه در کوران کرونا و بحران بودجه که هر وزارتخانه دائم از آن دم می‌زند این انتقال چه ضرورتی می‌تواند داشته باشد؟!
سرانجام این جا به جایی نیز مسکوت است. مثل خبر شعبه دوم موزه ملی و آلبومی که بیش از یک سال از مفقود شدن آن در کاخ گلستان می‌گذرد. اما به قول حکمت‌الله ملاصالحی، عضو هیئت باستان‌شناسی دانشگاه تهران، انتقال کتابخانه میراث فرهنگی به مرکز آموزش عالی نیاوران نیز بمثابه مثله کردن اعضاء و اندام زنده ایست که با هم نسبت زیستوار یا ارگانیک دارند؛ همین قدر موثر و همین اندازه مخرب…!

منبع: فرازدیلی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فروش طلای دست دوم ممنوع شد

میزان ذخایر و پرشدگی سد‌ها چقدر است؟

مقصد اول ثروتمندان جهان در سال ۲۰۲۴+ نمودار

عکس/ مازیار لرستانی در کنار خواهر واقعی اش

بهره‌برداری از ۱۷ طرح نفتی با سرمایه ۴ میلیارد دلاری

عکس/ استایل شاد و رنگی مژده لواسانی

افشاگری بابک امینی درباره مسعود کیمیایی و گوگوش

فیلمی تکان دهنده از حمله پهپادی اوکراینی ها به سرباز روس

فیلم/ محسن هاشمی خطاب به خضریان: چیکار به بابام داری؟

قتل در پاتوق قماربازان بر سر ساعت مچی!

دعوای لفظی محسن هاشمی و خضریان در صداوسیما+فیلم

اختلاس ۸ میلیاردی در صندوق ذخیره فرهنگیان!

ماراتن وعده‌های محال در مناظره‌های انتخاباتی/ این‌همه دکترِ متخصص با وعده‌های توهمی و اقتصاد در حال احتضار ایران!

خودروی وارداتی سایپا روی خط تولید رفت + عکس

فیلم/مشاور جلیلی از سئوال جنجالی هاشمی طفره رفت!

فیلم/اگر پورمحمدی رئیس جمهور بود درباره ماجرای مهسا امینی چه می‌کرد؟

عکس/ کارنامه تحصیلی علیرضا زاکانی در چهارم دبیرستان

فیلم/مصطفی پورمحمدی: کمترین اعدام را در ۵ سال دادستانی مشهد دارم

اعلام جزئیات فرآیند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری

اجتماع هواداران مسعود پزشکیان در ورزشگاه شهید شیرودی

کنایه پیشکسوت پرسپولیس به بیرانوند و ترابی+ عکس

حسن روحانی: التماس کردم گفتم بگذارید من برجام را حل کنم

پرداخت بیش از پنج هزار میلیارد ریال وام قرض‌الحسنه ازدواج در بانک سینا

فیلم/ افشاگری نفیسه روشن در مورد خانواده‌ اش

افشاگری تکان دهنده عباس آخوندی درباره عملکرد کاسبان تحریم

فیلم/ روایت پزشکیان از عشق به همسرش

زبان های رایج در کشورهای اروپایی و انتخاب زبان خوب برای یادگیری

چرا برای خرید گوشی سایت گوشی شاپ را انتخاب کنیم

پیام ستاره ازبکستانی برای هواداران استقلال +عکس

قطار طوس: انتخابی ایده‌آل برای سفری ایمن و مطمئن

بازار طلا صعودی شد

خبر خوش برای بازنشستگان درباره متناسب سازی حقوق

پزشکیان: عده‌ای فکر نکنند عقل کل هستند، مملکت مال همه است

خرید انسی پابجی نیواستیت با آیدی و در ۵ دقیقه از فروشگاه اوریکس گیم

طعنه سنگین علیرضا بیرانوندبه هواداران پرسپولیس

گزارش بورس امروز دوشنبه ۴ تیرماه ۱۴۰۳

اعتصاب کارگران پروژه‌ای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی

کافه رنت اجاره خودرو ارزان و مطمئن برای شما

هر آنچه باید از باغ موزه وزیری بدانید

اطلاعیه کمیته نهادهای مالی ستاد انتخاباتی دکتر پزشکیان در مورد بازار سرمایه

​پیش بینی فائو از تولید ۲۰ میلیون تن غله در ایران

دولت بعدی با چه مشکلات سیاسی برای مهار تورم مواجه است؟

معرفی سامانه میلی؛ خرید و فروش طلا آب شده به صورت آنلاین

مشخصات سیستم دفاع هوایی آستر ۳۰؛ قدرتمند و ویرانگر

فیلم / شجاعت دینی یک شهروند محلی در مبارزه با آتش زاگرس

نکات طراحی آنلاین و چاپ سربرگ شرکت و اداری + نمونه

دلار کانال ۶۰ هزار تومانی را فتح کرد

فیلم/ پورمحمدی: حتما در انتخابات شرکت کنید

این اعتبار ملی است؛ آغاز طرح اعتبار ملی در بانک‌ ملی ایران

تحلیل شخصیت و شیوه مدیریت ۶ نامزد انتخابات؛ برنده انتخابات ریاست‌جمهوری کدام نظریه است؟