اقتصاد۲۴- «بانک مرکزی: همه حسابهای بانکی دارندگان چک برگشتی از هفته آینده مسدود میشود»
خبری کوتاه در عصر روزی تعطیل از تعطیلات عید فطر که تقریبا چرت عصرگاهی بسیاری را پاره کرد و به سرعت در صدر اخبار قرار گرفت.
این خبر در حالی به این شکل منتشر شد که به نظر میرسد یک خطای ساده، اما بزرگ در انتقال آن صورت گرفته است و تویتی که «مصطفی قمری وفا» مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی در ابتدا نوشت و سپس پاک کرد محل بروز این اشتباه شده است.
به گزارش «انتخاب»، مصطفی قمری وفا، مدیر کل روابط عمومی بانک مرکزی در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: «همه حسابهای بانکی افرادی که چک برگشتی دارند مسدود میشود. اجرای آزمایشی این طرح به دستور رئیسکل بانک مرکزی، هفته آینده با مشارکت ۲۵ بانک دولتی و خصوصی عملیاتی میشود. مسدودی و رفع مسدودی حساب افراد، برنامهای است پیچیده که برای آن، بانکها حدود ۱۵۰ تست باید انجام میدادند.».
اما اگر سری به صفحه مصطفی قمری وفا بزنید با چنین تویت و چنین محتوایی مواجه نخواهید شد. بلکه «مصطفی قمری وفا در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی تویتر نوشته است که: «مسدود کردن وجوه صادرکننده چک برگشتی به اندازه کسری مبلغ چک در حسابهای بانکی. اجرای آزمایشی این طرح به دستور رئیسکل بانک مرکزی، هفته آینده با همکاری و مشارکت ۲۵ بانک دولتی و خصوصی عملیاتی میشود. موضوع مسدودی و رفع مسدودی وجوه حساب افراد دارای دسته چک، برنامهای پیچیده است که برای هر کدام از اینها، بانکها حدود ۱۵۰ تست باید انجام میدادند.
پنج بانک باقی مانده هم تا دو هفته آینده به این طرح مهم در قانون جدید چک متصل میشوند. این بانکهای باقیمانده هم اکنون در حال نهایی کردن تستهای خود هستند.»
با توجه به تویت«مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی» حال بیشتر و بهتر مشخص است که توضیح ابتدایی و تیتر ابتدا به نظر چندان صحیح نیست .
«مصطفی قمری وفا» در توضیح تویتی که نوشته است و انتشار آن توسط رسانهها به «اقتصاد ۲۴» گفت که: «منظور از مسدود شدن تنها وجوه حساب به اندازه مبلغ چک یا رقم کسری چک برگشتی است که مسدود میشود و ابدا منظور این نبوده است که کل حساب شخص مسدود خواهد شد.»
وی هم چنین در ادامه نیز افزود که: «این قانون مشمول چکهایی است که در سامانه بانک مرکزی ثبت شده باشند و در واقع مشمول چکهای صیادی است و اگر چکی ثبت نشود شامب این قانون جدید نخواهد شد و این قانون ربطی به چکهای قدیمی ندارد.»
بیشتر بخوانید: چقدر چک برگشتی داریم؟
او هم چنین در ادامه نیز افزود که: «این روند به شکل اتوماتیک و هوشمند است و لازم به ثبت مجدد یا شکایت توسط شخصی که چک بدون محل برای وی صادر شده است نیز وجود ندارد.»
لازم به ذکر است در قانون جدید چک، بعد از ثبت غیرقابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک در سامانه یکپارچه بانک مرکزی، این سامانه باید مراتب را به صورت برخط به تمام بانکها و مؤسسات اعتباری اطلاع دهد و پس از ۲۴ ساعت وجوه تمام حسابها و کارتهای بانکی به میزان کسری مبلغ چک مسدود شود.
هم چنین این قانون از همان ابتدای فعال شدن سامانه یکپارچه بانک مرکزی و ایجاد چکهای صیادی وجود داشته و به نظر میرسد اکنون اجرای آن برای چکهای جدید آغاز شده است.