تاریخ انتشار: ۱۲:۵۵ - ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۱

تصمیم مجلس برای شفافیت ترازوی عدالت

بهارستان‌نشینان در نشست دیروز پارلمان به بررسی طرح شفافیت قوای سه‌گانه پرداختند و دادگاه انقلاب و دادسرا‌ها و سازمان زندان‌ها را نیز ملزم به رعایت شفافیت کردند.

شفافیت آرای نمایندگان

اقتصاد۲۴- طبق مصوبه دیروز بر اساس بند اصلاحی، عملکرد مراکز قضائی مانند دادگاه انقلاب و دادسرا مگر در مواردی که سری‌بودن لازم است، مشمول طرح شفافیت قوای سه‌گانه می‌شود. مجلس شورای اسلامی در موافقت با پیشنهاد حسن نوروزی، نایب‌رئیس کمیسیون قضائی، با اصلاح بند ۳ ماده یک طرح شفافیت قوای سه‌گانه با ۱۳۳ رأی موافق، ۸۱ رأی مخالف و هشت رأی ممتنع از مجموع ۲۵۰ نماینده حاضر در صحن موافقت کرد.

بهارستان‌نشینان در نشست دیروز پارلمان به بررسی طرح شفافیت قوای سه‌گانه پرداختند و دادگاه انقلاب و دادسرا‌ها و سازمان زندان‌ها را نیز ملزم به رعایت شفافیت کردند. طبق مصوبه دیروز بر اساس بند اصلاحی، عملکرد مراکز قضائی مانند دادگاه انقلاب و دادسرا مگر در مواردی که سری‌بودن لازم است، مشمول طرح شفافیت قوای سه‌گانه می‌شود. مجلس شورای اسلامی در موافقت با پیشنهاد حسن نوروزی، نایب‌رئیس کمیسیون قضائی، با اصلاح بند ۳ ماده یک طرح شفافیت قوای سه‌گانه با ۱۳۳ رأی موافق، ۸۱ رأی مخالف و هشت رأی ممتنع از مجموع ۲۵۰ نماینده حاضر در صحن موافقت کرد.

‌اگر در دستگاه قضا شفافیت نباشد، در کجا باید باشد!

حسن نوروزی، نایب‌رئیس کمیسیون قضنمایندهائی و حقوقی مجلس، به‌عنوان پیشنهاد‌دهنده گفت: بر اساس قانون اساسی مکالمات قوه مقننه از سویی مانند برگزاری دادگاه‌ها باید از طریق رادیو پخش شود. اگر در دستگاه قضا شفافیت نباشد، در کجا باید باشد؟ متأسفانه در‌حال‌حاضر وکلا را به دادگستری‌ها راه نمی‌دهند و با آن‌ها با توهین برخورد می‌شود. او ادامه داد: یکی از مهم‌ترین نکات این است که عملکرد مراکز قوه قضائیه به‌جز مواردی که قانون اساسی اعلام کرده، باید شفاف شود و محاکمات باید علنی باشد؛ مگر آنکه به تشخیص دادگاه منافی عفت باشد؛ سیر محاکمات قوه باید شفاف و علنی شود.


بیشتر بخوانید: حراج هویت ایران از قاجار تا نمایندگان مجلس یازدهم + فیلم


محسن زنگنه در مخالفت با پیشنهاد نوروزی گفت: در عبارت قوه قضائیه شامل دادگستری‌ها و شرکت‌های تابعه یا وابسته به آنهاست، اگر ضمیر آن‌ها را به آن تغییر دهیم، بهتر است و ضمیر به قوه قضائیه برمی‌گردد و در بحث دادگستری و دیوان عالی و دادستانی کل اگر ضمیر آن‌ها را فرض بگیریم، شمولیت را می‌رساند و نیازی به آوردن تک‌تک این موارد نیست.

تنها مباحث امنیتی و هسته‌ای باید سری نگه داشته شود

معین‌الدین سعیدی، نماینده مردم چابهار، در موافقت با پیشنهاد نوروزی گفت: بحث شفافیت و نظارت دو رکن اصلاح ساختاری سیستم قضائی است و می‌طلبد شفافیت شامل همه ارکان این قوه از‌جمله دادگاه انقلاب شود و تنها مباحث امنیتی و هسته‌ای باید سری نگه داشته شود و در کشور ما باید اصل بر شفافیت باشد. او ادامه داد: مردم و اصحاب رسانه باید در جریان آنچه در دستگاه قضا می‌گذرد، قرار گیرند و رکن شفافیت در دستگاه قضا بسیار مهم است.

محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراها، در مخالفت با پیشنهاد نوروزی گفت: این موضوع در نشست هفته گذشته مجلس هم مطرح بود و ما در فرایند رسیدگی به پرونده‌ها شفافیت نمی‌خواهیم، بلکه همه آرای قطعی دادگاه‌های انقلاب و مراکز انقلاب را شفاف خواهیم کرد و رأی قطعی، نهایی و حفظ شئونات و کرامت افراد برای ما مهم است؛ البته همه اطلاعات محکومان و مفسدان اقتصادی به صورت شفاف در دسترس مردم قرار می‌گیرد و رأی نهایی دادگاه‌ها باید ملاک باشد.

ورود سازمان انرژی اتمی به استفاده از معادن شفاف‌سازی شود

در ادامه جلسه دیروز مجلس شورای اسلامی، بند ۵ ماده ۱ طرح شفافیت قوای سه‌گانه با موضوع مستثنا‌شدن سازمان انرژی اتمی، نیرو‌های مسلح و وزارت اطلاعات از این طرح بررسی و پس از بحث و گفتگو‌های صورت‌گرفته، به پیشنهاد رئیس مجلس برای بررسی بیشتر به کمیسیون امور داخلی و شورا‌ها ارجاع داده شد.

محمدرضا صباغیان‌بافقی به‌عنوان پیشنهاددهنده مستثنا‌شدن موارد طبقه‌بندی‌شده سازمان انرژی اتمی در طرح شفافیت قوای سه‌گانه گفت: در طرح شفافیت قوای سه‌گانه به دنبال شفافیت عملکرد همه دستگاه‌ها، شوراها، سازمان‌ها و نهاد‌ها هستیم؛ اما در تبصره ردیف ۱-۵ و سازمان انرژی اتمی، نیرو‌های مسلح و وزارت اطلاعات مستثنا شده است و ما پیشنهاد دادیم که موارد طبقه‌بندی‌شده و آنچه محرمانگی لازم دارد، مستثنا شود. او ادامه داد: در برخی از موارد لازم است که شفافیت ایجاد شود؛ به‌عنوان مثال شرکت‌های اقتصادی و همچنین سازمان انرژی اتمی زمین‌های زیادی را به‌عنوان اینکه تشعشع دارند، تصاحب کرده و سنگ‌آهن استخراج و آن را می‌فروشند و مشخص نیست چقدر سنگ‌آهن فروخته شده است و حتی مسئولان شهرستان هم اطلاعی از این موضوع ندارند و این موضوع ربطی به محرمانگی و طبقه‌بندی ندارد.

علی بابائی‌کارنامی در مخالفت با این پیشنهاد گفت: خوشحالیم که طرح شفافیت قوای سه‌گانه در دستور کار مجلس و مورد استقبال مردم قرار گرفته است و زمانی که می‌خواهیم شفافیت ایجاد کنیم، باید بر اساس اسناد طبقه‌بندی‌شده خط قرمز‌هایی را داشته باشیم و حفظ کنیم.

محسن زنگنه در موافقت با پیشنهاد صباغیان گفت: سازمان انرژی اتمی در یک تا دو سال گذشته بر اساس برخی قوانین که تفسیر به رأی است، روی برخی معادن دست گذاشته با اعلام اینکه معدن مشکوک است و ممکن است اورانیوم داشته باشد؛ بنابراین باید به این موضوع ورود کرد. او ادامه داد: سازمان با احتمال وجود اورانیوم با معادن قرارداد می‌بندد و برخی محصولات را استخراج می‌کند.

بسیاری از معدن‌کاران یکباره با مانع جدید مواجه شدند و سازمان با امنیتی‌کردن مسئله جلوی فعالیت آن‌ها را گرفته و می‌گوید باید قرارداد منعقد کنید و در عواید معدن سهیم شده و سنگ اورانیوم و طلا را به فروش می‌رساند. برای رفع موانع تولید که نباید به موانع اضافه کنیم. زنگنه یادآور شد: البته مباحث امنیت و سری باید محرمانه باشد؛ اما اینکه سازمان انرژی اتمی روی معادن خصوصی دست بگذارد و عواید آن را کسب کند و پاسخ‌گویی نداشته باشد، درست نیست. ما حفظ محرمانگی را در مورد انرژی هسته‌ای باید مورد توجه قرار دهیم؛ اما سایر موارد باید شفاف باشد.

عملکرد شرکت‌های تعاونی و توسعه عمران استانی و شهرستانی شفاف می‌شود

همچنین در ادامه جلسه دیروز، بر اساس ردیف ۵ ماده ۱ طرح مذکور همه مؤسسات خصوصی عهده‌دار خدمات عمومی ازجمله شامل مراکز و کانون‌های وکلای دادگستری، کانون کارشناسان رسمی دادگستری، سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، سازمان‌های نظام مهندسی، اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اصناف و تعاون، مؤسسات اعتباری و شرکت‌های بیمه غیردولتی و همچنین سازمان‌های مردم‌نهاد و خیریه‌ها و شرکت‌های تعاونی و توسعه عمران استانی و شهرستانی شدند.

علیرضا سلیمی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس، به‌عنوان پیشنهاد‌دهنده عبارت مذکور ضمن گرامیداشت سالروز فتوای تاریخی میرزای‌شیرازی علیه استعمار و فتوای تاریخی حرمت تنباکو گفت: بسیاری از شرکت‌های توسعه عمران استانی و شهرستانی که با اموال عموم مردم تأسیس شده و مردم سهامداران آن هستند و مجلس هم امتیازات ویژه به آن‌ها داده، ریخت‌و‌پاش‌های عجیب‌و‌غریبی دارند و هیئت مدیره‌های آن هیچ گزارشی ارائه نمی‌دهند؛ حتی برخی از گروه‌های سیاسی به دلیل ارتباط با مسئولان هیئت‌مدیره این شرکت‌ها در مقر آن‌ها فعالیت‌های سیاسی غیرمحسوس انجام می‌دهند. او افزود: این شرکت‌ها به حزب‌های خاموشی با درآمد‌های عجیب و امتیاز‌ها و حقوق‌های بالای مدیران عامل تبدیل شده‌اند؛ بنابراین شفافیت عملکرد آن‌ها ضروری است. جبار کوچکی‌نژاد در مخالفت با این پیشنهاد متذکر شد: ما در جریان بحث شفافیت نباید دایره شمولیت این قانون را گسترده کنیم.

در ادامه نمایندگان در موافقت با پیشنهاد حسن نوروزی، نایب‌رئیس کمیسیون قضائی، درخصوص الحاق عبارت «شعب تعزیرات حکومتی بدوی و تجدیدنظر» به بند (پ) ماده ۲ بخش ب طرح شفافیت قوای سه‌گانه و دستگاه‌های اجرائی و سایر نهاد‌ها با ۱۲۹ رأی موافق، ۵۷ رأی مخالف و ۱۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۰ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

الزام به شفافیت در تعزیرات حکومتی

حسن نوروزی در توضیح پیشنهاد خود با اشاره به ساختار تعزیرات حکومتی و تعیین رئیس آن توسط وزیر دادگستری، گفت: این سازمان در همه شهرستان‌ها اداره و شعب بدوی و تجدیدنظر دارد؛ اما هیچ‌کس از عملکرد آن‌ها در کشور خبر ندارد و اگر ما درباره پرونده‌های قاچاقی که در شعب تعزیرات حکومتی بررسی می‌شود، سؤال کنیم کسی پاسخ‌گو نیست. نایب‌رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس افزود: مردم باید بدانند چه پرونده‌های قاچاقی در دادسرا و چه پرونده‌هایی در شعب تعزیرات بررسی می‌شود، همچنین باید بدانند چه کسانی منفصل از خدمت شدند تا اقدامات تعزیرات از بازدارندگی لازم برخوردار باشد. شفافیت تعزیرات در واقع سازندگی دارد.

موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس، در مخالفت با این پیشنهاد گفت: تمام قضات علاقه‌مند هستند رأی صادره‌شان به صورت شفاف اعلام شود؛ اما با حیثیت و آبروی مردم نباید بازی کرد؛ کما‌اینکه در ماده ۲ این طرح به شفافیت عملکرد مراجع قضائی اشاره شده است و آمده همه آرای قطعی دادگاه‌های عمومی و انقلاب مراجع قضائی و غیرقضائی با رعایت موازین امنیتی شفاف می‌شود. او همچنین یادآور شد این طرح تنها در کمیسیون اصلی بررسی شده و نظر کمیسیون‌های فرعی درباره آن اخذ نشده است.

کمال علیپور خنکداری در موافقت با پیشنهاد مذکور یادآور شد: ما قرار است شفافیت را در کشور نهادینه کنیم و قوای سه‌گانه در اتاق شیشه‌ای قرار گیرند. سازمان تعزیرات حکومتی به ثبات اقتصادی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز کمک می‌کند؛ بنابراین شفافیت عملکرد شعب بدوی و تجدیدنظر تعزیرات حکومتی به امنیت اقتصادی و ثبات آن در کشور کمک می‌کند.

فقط آرای قطعی اعلام خواهد شد

سیدغنی نظری‌خانقاه در جریان بررسی این پیشنهاد به استناد اصل ۳۹ قانون اساسی در اختیاری، گفت: هتک حرمت افرادی که به حکم قانون دستگیر، تبعید یا زندانی می‌شوند، نادرست است؛ بنابراین طرح این پیشنهاد موجب از‌بین‌بردن آبروی مردم خواهد شد؛ چرا‌که ممکن است کسی که به گران‌فروشی یا کم‌فروشی متهم شده، پس از برخورد قضائی توبه کند و اصلاح شود. قالیباف ضمن اینکه این اخطار را وارد ندانست، در پاسخ به این نماینده گفت: بر اساس آنچه در ماده ۲ این طرح پیش‌بینی شده، تنها آرای قطعی اعلام خواهد شد و قرار نیست تمام اطلاعات شخصی فرد در دسترس عموم قرار گیرد. حقوق‌دانان و وکلا به موجب شفافیت در جریان نحوه حکم فرد خاطی قرار می‌گیرند. همچنین در بند پ ماده ۲ طرح مذکور آمده است که همه آرای قطعی دادگاه‌های عمومی و انقلاب و همچنین مراجع غیرقضائی و شعب تعزیرات حکومتی بدوی و تجدیدنظر با رعایت موازین امنیتی و حفظ اطلاعات شخصی انجام خواهد شد.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد