اقتصاد۲۴- یکی از نگرانیهای تابستان پیشرو، تامین برق کشور چه در حوزه خانگی و چه صنایع است. سال قبل خاموشیهای مکرر باعث تکدرخاطر خانوادهها و همچنین عصبانیت صاحبان صنایع تولیدی شد. به واسطه این اتفاقات ناخوشایند، لوازم برقی بسیاری از افراد خراب شد و از طرفی، با افزایش فزاینده برخی کالاها که وابستگی زیادی به برق داشتند، مواجه شدیم.
حال با نزدیک شدن به فصل گرما، مجدد خبر از کمبود برق زمزمه میشود که این مسئله در کنار مشکلات اقتصادی اخیر، دغدغه بسیاری از هموطنان شده است.
رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در این خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: یکی از برنامههای وزیر نیرو، واردکردن ۴۰ هزار مگاوات برق طی چهار سال به مدار تولید برق است. بخشی از این برق با تعمیر و بازسازی نیروگاهها تامین میشود، بخش دیگر با رفع مشکلات و فرسودگیهای شبکه برق و بخش دیگر با احداث نیروگاههای جدید و کوچک مقیاس و بخشی نیز توسط انرژیهای نوین مثل انرژی خورشیدی و بادی قابل تامین است.
وی افزود: در جلسه چند وقت پیش کمیسیون انرژی نتیجهگیری شد ۱۴ الی ۱۵ هزارمگاوات کسری برق در سال جاری وجود دارد که شاید بتوان بخشی از آن را جبران کرد. البته لازم به ذکر است بخشی از کمبود برق به دلیل شرایط جغرافیایی کشور و خشکسالیهای اخیر در نتیجه کمشدن آب پشت سدها است.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به خاموشیهای سال گذشته، تصریح کرد: متاسفانه خاموشیهای سال گذشته باعث صدمهدیدن بخشی از صنایع کوچک که در شهرکهای صنعتی بودند، شد. حتی با اینکه خاموشیها طی زمانهای مشخص انجام میشد، اما باعث صدمهدیدن این صنایع شد که لازم است این مسئله مدیریت شود.
سنگدوینی اظهار داشت: به نظر بنده اگر قرار باشد برای مدیریت برق، خاموشی برای صنایع درنظر گرفته شود بایستی خسارت آنها را جبران و کمک کرد، چراکه در غیر این صورت نمیتوانند تولید داشته باشند. اگر خاموشی برای صنایع کوچک اتفاق افتد و نتوانند تولید کنند، کارگرهایشان بیکار میمانند و از طرف دیگر نیز با توجه به افزایش حقوق، باعث افزایش بار مالی این صنایع میشود و صدمه جدی خواهند دید.
عضو مجمع نمایندگان استان گلستان گفت: یکی از دغدغههای ما، مشترکین خانگی هستند. طی دو سال و اندی که گذشته است، کرونا باعث خانهنشینی اکثر خانوادهها شد که همین امر، مصرف برق را بالا برد و رقمهای قبوض برق نیز افزایش پیدا کرد. به عنوان نمونه در استان گلستان، قیمت قبوض برق بالا رفت که لازم است وزارت نیرو مصرف برق را مدیریت کند. از سوی دیگر، عنوان کردهاند خانوادههای کممصرف، میتوانند از برق رایگان استفاده کنند که این مهم نیز نیاز به مدیریت دارد.
وی در ادامه بیان کرد: از زمستان سال گذشته باید مشخص شود به چه میزان کمبود برق جبران و وارد مدار انرژی شده است که منتظر گزارش وزیر نیرو به کمیسیون انرژی هستیم. بخشی از صنایع، تولید برق میکنند که بخشی را خود مصرف و بخش دیگر را وارد شبکه وزرات نیرو میکنند، از اینرو، وزارت نفت باید برنامهریزی مناسبی جهت تامین سوخت نیروگاهها که مازوتسوز و مایعسوز هستند، داشته باشد.
سنگدوینی یادآور شد: در حال حاضر با توجه به اینکه هنوز موج گرما وارد کشور نشده است، خاموشی نداشتهایم، اما با توجه به جراحی بزرگ اقتصادی دولت و آزادسازی قیمتها و افزایش نرخها و فشاری که به مردم وارد شده است، باید در خصوص تامین برق و آب در تابستان، طوری برنامهریزی شود که مردم دچار مشکل نگردند و فشار مضاعف بر این سرمایه اجتماعی نظام وارد نشود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ممکن است کمبود ۴۰ هزار مگاوات به دلیل کمکاری مسئولان باشد، تصریح کرد: ما چیزی فراتر از قانون نمیخواهیم. در این شرایط و از زمستان سال گذشته تاکنون، حداقل باید ۱۰ هزار مگاوات برق به سیستم برق کشور وارد میشد تا کمبود برق جبران شود. هنوز مشخص نیست وارد شده یا خیر و منتظر گزارش وزارت نیرو هستیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: وزیر نیرو دولت سیزدهم وقتی وزارتخانه را تحویل گرفت، گفته بود در حالی این وزارتخانه را تحویل گرفتیم که ۸۰ هزار میلیارد تومان بدهی داشته است. نکته دیگر در خصوص تامین برق کشور، حمایت از بخشخصوصی است تا وارد مدار شود. به عقیده بنده، بخشخصوصی تا چهار سال آینده میتواند تامینکننده انرژی کشور شود، منتهی با این بخش نامهربانی شده و مطالباتشان در قبال صادرات برق به خارج، پرداخت نشده است.