مقایسه متروی تهران با مترو سایر شهرهای جهان براساس آمارهایی که وجود دارد، نوع معماری، طراحی و ساخت میتواند شامل رتبهبندیها و نکات متفاوتی باشد. در این مقاله با ما باشید تا به بررسی این تفاوتها بپردازیم و کمی بیشتر با یکی از بزرگترین سیستم حمل و نقل در خاورمیانه آشنا شویم.
تهران به عنوان یک کلان شهر در خاورمیانه، بهترین سیستمهای حمل و نقل سریع را در کل کشور دارد که از آن جمله میتوان به مترو و بی آر تی اشاره نمود.
این شهر با حدود 14 میلیون نفر جمعیت، شلوغترین شهر این کشور و یکی از پرجمعیتترین استانها در خاورمیانه است؛ بنابراین برای برطرف کردن نیاز حمل و نقل این چنین جمعیتی، به یک سیستم حمل و نقل سریع و کارآمد احتیاج داریم.
از سال 1338 تغییرات زیادی در سیستمهای حمل و نقل در ایران ایجاد شد. در این زمان، اولین نهاد برنامه ریزی برای سایت مترو تهران مورد توجه قرار گرفت.
در سال 1342 تحقیقات زیادی در مورد ترافیک تهران انجام شد. سپس مترو تهران با همکاری کشورهای خارجی در 7 خط شروع شد. این پروژه در زمان جنگ ایران و عراق تعطیل شد، اما با اعلام آتشبس، پروژه دوباره آغاز گشت.
در 16 اسفند سال 1377، قطار برقی سریع السیر زمینی تهران-کرج خدمات محدودی به طول 31.4 کیلومتر (19.5 مایل) بین میدان آزادی تهران و ملارد در کرج آغاز کرد.
خط 5 متروی تهران در سال 1378 شروع به کار کرد و اولین سیستم متروی ایران بود. از سال 1378، سایت مترو تهران به هفت خط طولانی توسعه یافته است که متروی تهران را به بزرگترین سیستم مترو در خاورمیانه تبدیل کرده است. با نگاهی به نقشه مقایسه متروی تهران با دیگر کشورها، میتوانید متوجه شوید که چقدر گسترده و فراگیر است.
برای آنکه بخواهیم به مقایسه متروی تهران با مترو سایر شهرهای جهان بپردازیم، بهتر است ابتدا متروی این شهر را از نظر دادهها و آمارهایی که منتشر شده است، (با تکیه بر منابع ویکی پدیا)، با کشورهای دیگر مقایسه کنیم.
مسافت خطوط مترو همواره یکی از مهمترین پارامترهایی است که در تعیین رتبه یک مترو مورد ارزیابی قرار میگیرد. با توجه به مجموع 253 کیلومتری مسافت مترو تهران، این مسافت در رتبه 1 خاورمیانه و در رتبه 32 جهان قرار دارد.
تهران با جمعیت بیش از 10 میلیونی خود، نیاز به یک سیستم قدرتمند حمل و نقل دارد. مترو این استان روزانه بیش از 3 میلیون نفر را جابهجا میکند. بنا به آماری که در سال 2018 بیان شد، مترو تهران 820 میلیون مسافر را در سال جابهجا کرده است.
با توجه به جابهجایی این حجم از مسافرین، باید رتبه 2 در خاورمیانه و رتبه 18 در جهان را به مترو تهران اختصاص داد.
کشوری که رتبه نخست را در خاورمیانه دارد، کشور مصر است. از سال 2013، مترو این کشور بیش از 4 میلیون نفر را جابهجا میکرده است.
پیکی دیگر از فاکتورهایی که میتواند در مقایسه متروی تهران با مترو سایر شهرهای جهان مورد ارزیابی قرار بگیرد، تعداد stationها و یا ایستگاههایی است که خطوط مترو آن کشور در آن شهر دارد. در این حالت مترو این شهر با داشتن بیش از 140 ایستگاه (144 ایستگاه)، رتبه 25 در جهان را دارد.
با این بررسی مقدماتی، حال میخواهیم کمی بیشتر راجع به تفاوتها و مقایسههای انجام گرفته در این حوزه بپردازیم.
حال نوبت آن است که برای مقایسه متروی تهران با مترو سایر شهرهای جهان، به مقایسه این مترو با مترو شهرهای مهم جهان بپردازیم و تفاوتهایی که در این زمینه وجود دارد را بین کنیم. در این حالت باید گفت:
مترو شانگهای در چندین مورد با مترو تهران تفاوت دارد. اولین مورد آن است که این مترو 4 سال زودتر از مترو تهران ساخته شده است.
یکی از برتریهای مترو شانگهای، طول 548 کیلومتری آن تنها در شهر شانگهای است که برای جابهجایی جمعیت 24 میلیون نفری آن ساخته شده است.
فاوتها در مقایسه متروی تهران با مترو سایر شهرهای جهان در این بخش، شامل تعداد ایستگاهها (مترو شانگهای 141 ایستگاه بیشتر از مترو تهران دارد) و مسافت (مترو شانگهای 295 کیلومتر طولانیتر از مترو تهران است) میباشد.
مترو لندن دارای 408 کیلومتر خط راه آهن است. این یعنی در حدود 155 کیلومتر بیشتر از تهران میباشد. این خط مترو اولین بار در سال 1863 یعنی چیزی در حدود 136 سال قبل از تر متروی تهران ساخته شده است.
مترو لندن عنوان پدربزرگ سیستم حمل و نقلی و نیز رتبه دوم بهترین مترو جهان را دارد. این سیستم درون خود 270 ایستگاه (126 ایستگاه بیشتر از تهران) دارد.
شاید بتوان گفت مترو سئول از جمله متروهایی است که جمعیت بسیار زیادی از آن استفاده میکنند و حمل و نقل سنگینی را دارد.
این مترو که عنوان سومین مترو برتر در جهان را به خود اختصاص داده است، بیش از 8 میلیون (تقریبا 2.6 برابر ظرفیت روزانه مترو تهران) را در طی روز جابهجا میکند.
این مترو دارای 314 ایستگاه بوده (170 ایستگاه بیشتر) که در سال 1974 میلادی (یعنی 25 سال زودتر از مترو تهران) بهرهبرداری شده است.
مترو پکن دارای 18 خط است (11 خط بیشتر از مترو تهران) که در حدود 334 ایستگاه (190 ایستگاه بیشتر از تهران) دارد.
این مترو 554 کیلومتر مسافت داشته که بیشتر از 300 کیلومتر طولانیتر از مترو تهران است. ساخت مترو تهران در حدود 56 سال زودتر از مترو تهران آغاز شده است و اکنون بیش از 9 میلیون نفر در روز را جابهجا میکند.
یکی دیگر از نمونههای جالب مقایسه متروی تهران با دیگر کشورها، مقایسه مترو تهران با نیویورک است. در این رابطه اما باید گفت طولانیترین و بزرگترین مترو در جهان، مترو نیویورک سیتی نام دارد که دارای 36 خط فعال (29 خط بیشتر از مترو تهران) بوده و 472 ایستگاه (بیشتر از 328 نسبت به تهران) دارد.
مترو نیویورک با داشتن طولی در حدود 1355 کیلومتر مسافت، در حدود 4.3 برابر بزرگتر از مترو تهران میباشد. این مترو در شهرهای مختلف نیویورک ایستگاه دارد و به صورت 24 ساعته و بدون تعطیلی فعالیت میکند (برخلاف مترو تهران که از 5:30 صبح الی 22 شب کار میکند).
در انتهای این مقاله راجع به مقایسه متروی تهران با مترو سایر شهرهای جهان نیز به مترو برلین و تهران میپردازیم. در این خصوص میتوان گفت مترو برلین که از سریعترین متروها در جهان است، دارای 10 خط (3 خط بیشتر از تهران) و 170 ایستگاه (26 ایستگاه بیشتر از تهران) است. این مترو دارای 151.7 کیلومتر طول میباشد که مترو تهران بیش از 102 کیلومتر طولانیتر از آن است.