اقتصاد۲۴- مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق روز یکشنبه در سفری از پیش اعلام نشده، وارد تهران شد. وی قبل از این که به تهران بیاید، روز شنبه به عربستان سعودی رفت و با محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور رایزنی کرد. سفر کاظمی به جده که تنی چند از وزرایش از جمله وزیر امور خارجه او را همراهی میکردند، شنبه شب انجام شد. او بامداد یکشنبه بعد از انجام مناسک حج عمره، عربستان را ترک کرد و به سمت تهران آمد. این شیوه سفر به خوبی نشان میدهد که سفر او به ایران برای چیست. احیای روابط ایران و عربستان که مذاکرات پیرامون آن تاکنون پیشرفتهای خوبی داشته، هدف اصلی او از سفر به این دو کشور است.
کاظمی پنج دور مذاکرات هیئتهای عالی رتبه ایران و عربستان را در بغداد میزبانی کرد، و آخرین دور آن نیز با موفقیت به پایان رسید. رضایت از نتیجه گفتگوها را هر دو طرف اذعان کردند تا آنجا که انتظار میرفت در گام بعدی دو طرف درباره بازگشایی سفارتخانهها و تصمیم برای اعزام سفیر به پایتختهای یکدیگر به توافقاتی برسند. نشانه پیشرفتها در بهبود مناسبات دو کشور را میتوان در استقبال خوبی که طرفهای عربستانی از زائران ایرانی بیت الله الحرام برای شرکت در مناسک حج انجام میدهند، به خوبی مشاهده کرد. حالا کاظمی انتظار دارد میوه این تلاشها را که خود باعث و بانی آن بوده و برای پیشبرد آن تلاش بسیاری کرده است، بچیند.
مصطفی کاظمی از نخستین روزی که به قدرت رسید، احیای جایگاه عراق و میزبانی از کشورهای متخاصم برای حل اختلافاتشان را محور اصلی فعالیتهای خود در سیاست خارجی تعریف کرد. او بر این باور است که عراق ظرفیتهای بالایی دارد، روابط خوبی با کشورهای رقیب در منطقه و همچنین قدرتهای بزرگ جهانی از جمله ایالات متحده امریکا و روسیه دارد، دوره بی ثباتی را سپری کرده و وارد مرحله جدیدی شده است که میتواند بازیگر موثری در حوزه دیپلماسی باشد.
بیشتر بخوانید: سنگ تمام ولیعهد سعودی برای نخستوزیر عراق
به همین دلیل با میزبانی از کشورهایی که در حوزههای مختلف اختلاف نظر دارند و گرد آوردن آنها پشت یک میز برای حل مشکلاتشان، تبدیل بالفعل این پتانسیل است که امتیازی مهم برای عراق محسوب میشود و در ارتقای جایگاه منطقهای عراق نقش موثری خواهد داشت. میزبانی از نمایندگان ایران و عربستان به عنوان دو کشور مهم که بازیگران اصلی تحولات منطقه محسوب میشوند، برای حل اختلافاتشان مهمترین دستاوردی است که او گمان میکند میتواند نهایت استفاده را برای عراق داشته باشد.
از سوی دیگر این اتفاق یک جنبه شخصی برای شخص کاظمی نیز دارد. در بحبوحه تشکیل دولت که با وجود گذشت حدود ۸ ماه از برگزاری انتخابات مجلس، هنوز به نتیجه نرسیده و اختلافات جریانهای سیاسی پیروز در انتخابات عراق در اوج خود به سر میبرد، برقراری روابط مستقیم میان تهران و ریاض با میانجیگری کاظمی میتواند امتیازی مهم برای شخص او نیز باشد تا به عنوان چهرهای با دستاوردهای ملموس سیاسی بار دیگر برای تکیه زدن بر پست نخست وزیری مطرح شود. برای همین او اصرار دارد میوه تلاش هایش برای حل اختلافات ایران و عربستان را الآن، نه وقتی دیگر، بچیند.
چرا که به این ترتیب او میتواند به چهره بی رقیبی در میان رقبای سیاسی اش تبدیل شود که شانس او را برای حفظ جایگاه نخست وزیری عراق بسیار افزایش میدهد. برای همین به فاصله کوتاهی بعد از جایگزین شدن نمایندگان فراکسیون چارچوب هماهنگی شیعیان عراق که نیروهای نزدیک به ایران محسوب میشوند به جای نمایندگان مستعفی جریان صدر، او تلاش هاش را برای از سرگیری روابط ایران و عربستان را مضاعف کرده است و حتی تلاش دارد هر چه سریعتر موضوع بازگشایی سفارتخانهها از سوی دو طرف اعلام شود. به عبارت دیگر او فکر میکند، جوش دادن روابط ایران و عربستان، امتیاز بزرگی است که علاوه بر منفعت آن برای عراق، دو کشور ایران و عربستان و ذینفعان دیگر به سود خود او نیز خواهد بود.
منبع: خراسان