اقتصاد۲۴- مرضیه نگهبان: دامداران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ میگویند طی هفتههای اخیر با وجود اخطارهای مکرر به مسئولان و متولیان صنعت دام و نیز برگزاری جلسات مکرر و نیز نص صریح قانون (ماده ۲۰ قانون نظام جامع دامپروری و ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی) مبنی بر الزام وزارت جهاد به خرید تضمینی دام زنده با قیمت تمام شده و نیز آزادی بی قید و شرط صادرات دام زنده با توجه به ماده ۲۳ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی هیچگونه ارادهای در زمینه انجام وظایف قانونی خود ندارد و تصمیم بر نابودی کامل دامداران و سرمایه آنها را گرفته است.
یکی از دامداران حاضر در این تجمع به اقتصاد ۲۴ گفت: «در مورد خرید تضمینی دام مصوبهای وجود ندارد و برنامه خرید گوشت منجمد پنج تکه فعلا در حد حرف است. هرچند گفته میشود در یک استان مقادیری گوشت خریداری شده؛ ولی در عمل اتفاقی نیفتاده و وضعیت صنعت دام در شرایط بحرانی است.»
این در حالی است که شرکت پشتیبانی امور دام اعلام کرده بود خرید تضمینی دام مازاد را در دستور کار خود قرار داده و دستورالعمل این خرید به استانها ابلاغ شده، ولی آنطور که دامداران و فعالان این صنعت میگویند هنوز هیچ مصوبه و دستورالعملی مبنی بر خرید دام مازاد به آنها ابلاغ نشده است.
یکی دیگر از دامداران حاضر در این تجمع نیز به اقتصاد ۲۴ گفت: امروز صنعت دامپروری، بحرانیترین شرایط خود را سپری میکند که سرمایه و زحمات چندین ساله دامداران در سایه قانون گریزی وزارتخانه جهاد کشاورزی و تخلفات در واردات و توزیع نهادههای دامی و نیز تعلل عمدی شرکت پشتیبانی امور دام برای خرید تضمینی دام زنده، تهدید میشود.
وی ادامه داد: خواسته دامداران معترض این است که صادرات دام و خرید تضمینی گوشت و دام ازسوی شرکت پشتیبانی امور دام انجام شود.
رئیس شورای تامین دام کشور گفت: رییس جمهور در سفر استانی به خراسان شمالی دستور خرید تضمینی دام را صادر کرد، ولی این دستور تاکنون اجرا نشده است. خرید تضمینی قانون مشخصی دارد و باید تشریفات قانونی خود را طی کند.
منصور پوریان گفت: در این طرح دام زنده را با قیمتهای پایینتر از قیمت تمام شده خریداری میکنند و پرداخت وجه دام نیز در مناطقی که این طرح اجرا شده به دوماه بعد موکول شده است. همچنین وجه را به مقدار گوشت استحصالی محاسبه میکنند؛ بنابراین این حرکت نه تنها هیچ حمایتی از دامدار نیست، بلکه تجارتی است که تمام سود آن نصیب شرکت پشتیبانی امور دام میشود.
در این بین سوالاتی مطرح است که بی پاسخ مانده است؛ ازجمله اینکه آیا موضوع خرید تضمینی دام که مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام به آن اشاره کرد با مصوبهای که به برخی استانها ابلاغ و در آن به خرید گوشت تکهای اشاره شده، یکی است؟ آیا قرار نبود که دام مازاد از دامداران خریداری شود؟ چرا با وجود گذشت چند هفته از ابلاغ آن هنوز خریدی صورت نگرفته است؟ آیا قیمت خرید تضمینی نباید توسط شورای قیمتگذاری تعیین شود؟
رئیس شورای تامین دام کشور در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در حالی صحبت از خرید تضمینی دام میکنند که اول باید به این سوال پاسخ بدهند که آیا دولت در این مدت از دامدار خریدی کرده است؟
منصور پوریان ادامه داد: ماده ۲۳ قانون احکام دائمی میگوید نمیتوان صادرات دام را ممنوع کرد، پس چرا آن را متوقف کرده اند؟ بهانه مسئولان وزارتخانه جهاد کشاورزی این است که صادرات دام موجب گرانی گوشت میشود؛ ولی باید پرسید آیا در این مدت با وجود متوقف شدن صادرات، مگر قیمت گوشت پایین آمده است؟
رئیس شورای تامین دام کشور گفت: دولت بعد از بحث آزادسازی قیمتها کل هزینه تولید ازجمله گرانی چند برابری نهادههای دامی را به دامدار تحمیل کرد. فقر مرتع، کم آبی و بی آبی در استانهای دامپرور مثل خوزستان، ایلام، کرمانشاه و... سبب شد معاونتهای تخصصی وزارتخانه جهاد مثل معاونت امور دام، مرکز پژوهشهای مجلس و... با وزارت مکاتبه کردند که دامدار در شرایط خوبی نیست. بخش زیادی از دام به دلیل خشکسالی، کم آبی، گرمای بی سابقه، گران شدن نهاده و... دچار بحران شده است و راه حل این است که بخشی از این دام صادر یا خرید تضمینی شود.
پوریان ادامه داد: شاهدیم با وجود آزادسازی قیمت ها، اما خرید تضمینی عملا انجام نمیشود. منظور این است که خرید حمایتی برای دامدار غیرممکن است. چون دامدار باید دامی را به کشتارگاه ببرد که شرایط خاصی داشته باشد. دام محلی باید ۲۵۰ کیلوگرم و گوساله گوشتی سمینتال باید ۷۵۰ کیلوگرم باشد. اما دامی روی دست دامدار مانده که به دلیل شرایط خشکسالی ضعیف شده است. از طرفی، دامدار باید هزینههای قطعه بندی، کارتن کردن و... را از جیب خود بپردازد و در انتها بیش از دو ماه باید منتظر برگشت پول خود باشد.
وی ادامه داد: این کار انجام ناشدنی است، زیرا دامدار برای تامین علوفه و... نیاز به نقدینگی دارد. ما تمام این مسائل را در جلسات مختلف به مسئولان وزارتخانه جهاد کشاورزی گوشزد کرده ایم، اما در این وزارت گوش شنوایی نیست.