اقتصاد۲۴- مریم بهنام راد- گزارش جدید مرکز آمار و مقایسه قیمت اقلام اساسی در تیرماه امسال نسبت به تیرماه سال گذشته نشان میدهد که قیمت برنج ایرانی درجه یک ۱۸۸.۴ درصد گران شد. این در حالی است که در حالی معاون دفتر بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی به تازگی اعلام کرده قیمت جدید برنج بعد از محاسبه هزینههای کاشت، داشت و برداشت اعلام میشود. البته در یکسال اخیر افزایش غیرمنطقی قیمت برنج داخلی، میزان تولید و مصرف واقعی را بسیار کم کرده است.
افزایش قیمت برنج ایرانی ازجمله گرانیهایی است که دریک سال اخیر با شدت بسیار زیادی با آن مواجه بوده و البته همراه با این محصول ایرانی، انواع خارجی آنهم به دلیل ممنوعیت واردات و حذف ارز ترجیحی، افزایش نرخ داشته هرچند با لغو این محدودیت وارداتی پیش بینی وضعیت بهتر قیمت برنج خارجی مردم را امیدوار کرده بود، اما تاکنون خبری از کاهش قیمت این محصول خارجی نبوده است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران قیمت برنج در فروردین سال جاری نسبت به فرودین سال گذشته ۱۱۴.۶ درصد رشد قیمت داشته است.
رامین میرحسینی، تولیدکننده و واردکننده برنج با بیان اینکه نبود آمار واقعی و دقیق از تولید و نیاز مصرف واقعی در کشور چالش اصلی در بخش تنظیم بازار برنج است به اقتصاد ۲۴ میگوید: دولت سیزدهم بر خلاف وعده ها، برنج را به طرز غیر قابل جبرانی وارد بحران قیمت و حتی مصرف کرده است تا جایی که رکورد کاهش مصرف در این دولت شکسته شد.
این تولید کننده برنج درپاسخ به این سوال که میزان تولید و مصرف برنج در کشور به چه شرایطی رسیده، گفت: ناهمخوانی تولید و صادرات و نبود آمار دقیق از تولید داخلی خود از جمله دلایل مشکلات این بخش به ویژه در یکی دوسال گذشته بوده است. تولید برنج در کشور ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن و نیاز کشور ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن محاسبه میشود وکسری سالیانه برنج با احتساب ذخیره استراتژیک ۷۰۰ هزار تن است که باید از محل واردات تامین شود.
میرحسینی گفت: طبق آمار وزارت بهداشت مصرف بهینه برنج در کشور در سال به حدود ۳۰ کیلوگرم میرسد. البته این سرانه در سالهایی که قیمت و میزان محصول شرایط مناسبی دارد به ۳۷ کیلوگرم میرسد که در معنا روزانه هر فرد ۱۱۱ گرم برنج مصرف میکند.
این فعال بازار برنج تأکید داشت: تقریباً حدود یکسال گذشته به دلیل گرانی این محصول مصرف برنج به یک سوم کاهش یافته است در واقع مصرف سرانه هر فرد در بهترین شرایط به ۱۲ کیلو گرم رسیده است.
وی تصریح داشت: این خبر خوبی برای سلامت مردم و همچنین بازار برنج نیست. مردم به جای برنج از حبوبات، سیب زمینی و ... تامین کند و شرایط بازار برنج علی رغم گرانی وارد رکود عمیق تری شده است.
این وارد کننده برنج ادامه داد: با سرانه ۳۶ کیلوگرم کنونی در عمل میزان برنج مصرفی کشور حدود ۳ میلیون تن است، از این میزان، ۲ میلیون تا ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن در داخل تولید و بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن هم از محل واردات تامین میشود؛ البته میزان واردات به تناسب تولید و ... تغییر میکند.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته بازار همواره بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کسری برنج داشت، گفت: برنج وارداتی با ارز نیمایی از سفره بسیاری از دهکهای ضعیف جامعه حذف شده؛ در واقع دهکهای ضعیف جامعه توان خرید این محصول را ندارند.
میرحسینی تأکید میکند: در واقع در شرایطی که تولید افزایش نیافته بود، واردات هم کم شد؛ در این بین، چون دهکهای ضعیف جامعه توان خرید برنج را نداشتند و حجم قابل توجهی از خرید کاسته شده است.
بیشتربخوانید:انفجار تورم در مواد غذایی قشر متوسط را جا گذاشت / مردم چقدر از سبد غذایی خود را حذف کردهاند؟
به گفته این فعال بازار برنج؛ علاوه بر گرانی نرخ ارز واردات برنج و کاهش تولید و افزایش هزینههای تولید هم اکنون قیمت هرکیلوگرم برنج ایرانی درجه یک در بازارهای شمال در حدود ۹۰،۰۰۰ تومان به فروش میرود، اما متاسفانه وقتی این برنج مرغوب به بازارهای تهران میرسد باوجود اینکه برخی افراد به این برنج ناخالصی و خرده اضافه میکنند در حدود ۱۵۰۰۰۰ تومان به فروش میرسد!
میر حسینی تأکید داشت: با سیاستهایی که دولت سیزدهم پیش گرفته احتمال رسیدن برنج به مرز ۲۰۰ هزار تومان خیلی بعید نیست هرچند در این زمان جمعیت کوچک ثروتمندان تنها مصرف کننده برنج در کشور خواهد شد موضوعی که طبق شواهد دولت از آن استقبال خواهد کرد.
فهرست قیمت برخی از انواع برنج موجود در بازار در زیر آمده است:
کیسههای ۱۰ کیلویی برنج طارم هاشمی ۱۸۳۰۰۰۰ تومان، برنج ممتاز هاشمی ۱۶۰۰۰۰۰ تومان، برنج طارم ۱۳۸۰۰۰۰ تومان، برنج دم سیاه درجه یک ۱۴۵۰۰۰۰ تومان، برنج صدر ۱۵۹۰۰۰۰ تومان، برنج دودی ۱۵۷۰۰۰۰ تومان، برنج نیمدانه پر محصول ۷۸۰۰۰۰ تومان، برنج نیمدانه معطر ۸۶۰۰۰۰ تومان میباشد.