اقتصاد۲۴- پولی خود نرخ بهره را کنترلیتر کرده و این شاخص را ۰٫۵ واحد درصد تنزل داد. در ادامه نرخ سود بازار باز نیز ۱٫۵ واحد درصد افت را در این هفته تجربه کرد.
به نقل از اقتصادنیوز، روند نرخ سود در دومین هفته مرداد ماه مسیری نزولی را در تمام بازارها به ثبت رسانده است. آمارها نشان میدهند مهمترین کاهشها در بازار بین بانکی و بازار اولیه اوراق بدهی دولتی به ثبت رسیده است.
نرخ سود اوراق بدهی دولتی در هفته دوم مرداد ماه کاهش پیدا کرد. در این بازار بانکها و بورسیها از دولت اوراق خریداری کرده و از این جهت میتوانند در درآمدزایی غیر تورمی دولت سهیم باشند.
بررسی آمار خرید و فروش اوراق در این هفته نشان میدهد غالب اوراق خریداری شده در این هفته توسط بانکیها بوده که به اراد ۱۰۶ تعلق داشته است. این اراد نرخ سود ۲۱٫۵ درصدی داشته و همین موضوع موجب افت نرخ سود موزون در این بازار شده است.
نرخ سود موزون اوراق بدهی دولتی در این هفته برابر با ۲۱٫۵۴ درصد شده و از هفته قبل در حدود ۰٫۴ واحد درصد کمتر شده است.
با هدف نقدشوندگی، اوراق بدهی خریداری شده در بازار اولیه در بازار ثانویه مورد معامله قرار میگیرند. از نظر برخی اقتصاددانان نرخ سود در این بازار از اهمیت بالایی برخوردار است.
در همین خصوص، نرخ سود اوراق با سررسید یک ساله در هفتههای اخیر روندی نزولی داشته ودر مقابل در سایر سررسیدها وضعیت نرخ سود صعودی بوده است.
در همین رابطه نرخ سود با تاریخ سررسید یک ساله به نزدیکی مرز ۲۱ درصد رسیده و این شاخص در سررسید دوساله در یک روندی صعودی فراتر از مرز ۲۳ درصد قرار گرفت. در اوراق با تاریخ سررسید سه ساله نیز این روند صعودی بوده و به مرز ۲۴ درصد رسید.
یکی دیگر از بازارهایی که اوراق بدهی در آن خرید و فروش میشود بازار باز است. در این بازار بانک مرکزی اوراق از بانکها خریداری کرده و به نوعی با سررسید یک هفتهای به این نهادهای مالی قرض دهی میکند. نرخ سود در این بازار از اهمیت بالایی برخوردار بوده که در هفته اخیر با کاهشی ۱٫۵ واحد درصدی مواجه شده است.
این رقم از ۲۱٫۵ درصد در هفته دوم مرداد ماه به کف ۲۰ درصد تنزل پیدا کرد. کاهشی که به نوعی در راستای کنترل نرخ بهره در کشور بوده است.
نرخ بهره در بازار شبانه یا بازار بین بانکی کشف میشود. این نرخ به صورت موزون از استقراض بانکهای داری کسری از بانکهای دارای مازاد محاسبه میشود که همواره در دامنه ۱۴ تا ۲۲ درصد قرار دارند.
در هفته اخیر با تغییر سیاست بانک مرکزی مبنی بر کنترل نرخ بهره این شاخص به گفته برخی کارشناسان به صورت دستوری از سوی بانک مرکزی، به کانال ۲۰ درصد برگشته و با ۰٫۵ واحد درصد افت نسبت به هفته قبل به ۲۰٫۶۴ درصد رسیده است.