اقتصاد۲۴- بر پایه نکات کلیدی پیش نویس متنی که پولیتیکو آن را مرور کرده، پیشنهاد اروپا برای احیای توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی، تحریمهای آمریکا علیه سپاه پاسداران را خفیفتر میکند و راه را برای تهران هموار میسازد تا از تحقیق بیشتر درباره سایتهای هستهای اش پرهیز شود. بر اساس متن پیشنهادی، رئیس جمهوری آمریکا آماده است تا امتیازاتی فراتر از آنچه انتظار میرفت، واگذار کند تا توافقی به دست آید- بویژه با کاهش فشار بر سپاه پاسداران که آمریکا آن را در فهرست تروریستی قرار داده است.
با این همه، در پی انتشار نسخه اولیه این گزارش، راب مالی در بیانیهای به پولیتیکو، تکذیب کرد که آمریکا معیارها یا قوانین خود در اعمال تحریمها را دگرش داده باشد. وی گفت: "روشن بگویم: ما در هیچ مذاکرهای درباره تغییر دقت نظر تحریمها یا شناسایی مشتریان یا دیگر استانداردهای اعمال تحریمها که با بازگشت کامل دوجانبه به اجرای برجام باقی میمانند، شرکت نداشته ایم. هر گزارشی که مغایر این باشد، قطعا نادرست است. "
هرچند پیشنهاد اروپا که توسط جوزف بورل و در هماهنگی نزدیک با مقامهای آمریکایی تدوین شده، تحریمها علیه سپاه را رسما بر نمیدارد، اما شدیدا تاثیر آنها را محدود میکند. در چارچوب متن پیشنهادی، اروپاییها و دیگر غیرآمریکاییها میتوانند با نهادها و شرکتهای ایرانی که با سپاه "تراکنش" داشته اند، داد و ستد کنند بی آنکه نگران اجرای تحریمهای آمریکا باشند مشروط بر اینکه شریک اولیه (مستقیم) داد و ستد، در فهرست تحریمهای آمریکا قرار نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: سه کلید برای رمزگشایی موضع ایران درخصوص مذاکرات هستهای
در متن پیشنهادی آمده است: "افراد غیرآمریکایی که با افراد ایرانی که در فهرست تحریمها نیستند، داد و ستد کنند، صرفا به این دلیل که این افراد ایرانی تراکنشهای جداگانهای با ایرانیهایی که در فهرست تحریمها هستند (از جمله با سپاه پاسداران، مقامهای رسمی آن یا زیرشاخهها و شعبههای آن) داشته اند، در معرض تحریم قرار نمیگیرند. "
این عبارت پردازی، به اروپاییهایی که داد و ستد گستردهای در سراسر ایران دارند – کشوری که در آن تعامل با سپاه تقریبا ناگزیر است – اجازه میدهد به تجارت خود بپردازند. یک دیپلمات در این باره یادآور شد که این عبارت پردازی همچنین نشان میدهد که نهادهای سپاه هم میتوانند صرفا با انجام داد و ستد از مسیر واسطهها و شرکتهای پوسته که درجهای از تفکیک را بوجود میآورد، از تحریمهای آمریکا بگریزند و محدودیتهای آمریکا برای شرکتها و افراد غیرآمریکایی را بی اثر کنند.
یک سخنگوی اتحادیه اروپایی از اظهار نظر درباره محتوی این پیشنهاد خودداری کرد، اما رابرت مالی و دیگر مقامهای آمریکا، و نیز برخی کارشناسان تحریمها – با این ایده جدل دارند که معیارهای تحریم ها، تضعیف شده باشد. با این حال، مقامهای ارشد آمریکایی از رفتن به جزئیات زبان نگارشِ پیش نویس این پیشنهاد خودداری کردند.
یک مقام ارشد دولت بایدن افزود: "ما در ملاء عام مذاکره نمیکنیم و درباره اطلاعاتی هم که به رسانهها درز کرده است، نظر نمیدهیم. ما به دقت در حال مطالعه پیشنهاد نهایی اتحادیه اروپایی هستیم و پاسخمان را همان گونه که خواسته شده است، خواهیم داد. میدانید که چگونه اتحادیه اروپایی این متن را به عنوان تلاش نهایی شان برای یک سازش میان طرفین، پیشنهاد داد؛ هیچکس نباید شگفت زده شود که این کار نیازمند تصمیمهای دشوار توسط همه طرفهای گفت وگوست. "
منبع: پولتیکوی اروپا / دیپلماسی ایرانی