تاریخ انتشار: ۲۱:۳۳ - ۲۵ مرداد ۱۴۰۱

مشکل بورس به روش دولت رئیسی حل نشد

با گذشت یک سال از استقرار دولت سید ابراهیم رئیسی و علی رغم وعده‌های مختلف و پرطمطراقی که او و یارانش در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری درباره بهبود فوری مشکلات بورس دادند، وضعیت بازار سرمایه همچنان نامطلوب است و سرمایه گذاران در این بازار همچنان زیانی چشمگیر دارند.

بورس

اقتصاد۲۴- با گذشت یک سال از استقرار دولت سید ابراهیم رئیسی و علی رغم وعده‌های مختلف و پرطمطراقی که او و یارانش در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری درباره بهبود فوری مشکلات بورس دادند، وضعیت بازار سرمایه همچنان نامطلوب است و سرمایه گذاران در این بازار همچنان زیانی چشمگیر دارند.

در حالی که در ماه‌های اخیر تورم به بالاتر از ۵۰ درصد رسیده است، سرمایه‌هایی که در بورس بوده دچار کاهش هم شده ست و این در حالی است که اگر بورس در این یک سال ۵۰ درصد سود نصیب سرمایه گذاران می‌کرد، تازه ارزش سرمایه آن‌ها حفظ شده بود!

رئیسی در کوران تبلیغات انتخاباتی در خردادماه گذشته گفته بود: «یکی از کارهای جدی و محوری ما این است که بازار بورس را برای مردم اطمینان بخش کنیم‌ و وضعیت بازار سرمایه را با کمک متخصصان و صاحبنظران این حوزه به وضعیت سامان یافته و مورد اعتماد مردم تغییر دهیم‌». وی همچنین اعلام کرده بود که رسیدگی به وضعیت بورس یکی از دستوراتی که در سه روز اول به وزیر اقتصاد خواهد داد.

با این حال یا این دستور داده نشد، یا اگر داده شد تاثیری در وضعیت بورس نگذاشت!اوایل بهمن ۱۴۰۰ سید ابراهیم رئیسی در مقابل دوربین صدا و سیما نشست تا با مردم گفتگو کند و از جمله سوالاتی که در آن شب مجری مجبور به پرسیدن آن بود و رئیسی هم باید پاسخ می‌گفت، سوال درباره وضعیت بورس بود. تجمع سهامداران در مقابل مجلس و اعتراضات در فضای مجازی در آستانه حضور رئیسی در صداو سیما به اوج رسیده بود و از سوی دیگر شاخص کل بورس به پایین ترین حد خود در هفت ماه سقوط کرده بود.

سخنان رئیسی در پاسخ به چرایی وضعیت بورس در شب ششم بهمن نه تنها قانع کننده نبود بلکه در تعارض با وعده‌های داده شده در ایام تبلیغات انتخابات بود. او در ایام انتخابات از عدم‌ اجرای مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا برای تزریق ۲۰۰ میلیون دلاری به بازار سرمایه انتقاد کرده بود.

«صندوق حمایت و تثبیت بازار سرمایه» هم یکی دیگر از وعده‌های رئیسی بود. اما در آن شب رئیسی در پاسخ به سوال بورسی مجری صدا و سیما توضیح داد: «من در همان هفته اول گفتم بورس نباید قلک تامین مالی دولت شود. دوم اینکه باید صندوق‌های تثبیت و توسعه را به‌عنوان پشتیبان مردم تقویت کنیم. نکته سوم اینکه من تیم اقتصادی را از همان اول مامور کردم راهکارهای برون‌رفت از مشکلات بورس را بررسی کنیم.»

این حرفها یادآور وعده‌ قاضی زاده‌هاشمی‌بود؛ حالا انگار رئیسی آن سه دستور را داده است اما اتفاقی نیفتاده است!رئیسی البته یک حرف تازه هم زد؛ اینکه تصمیمات خوبی برای بورس گرفته شده و صبح فردا «وزیر اقتصادی» راهکارهای برون رفت از مشکلات بورس را اعلام خواهد کرد.

خاندوزی هم یک روز بعد در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: امروز یک شروع دیگر در اجرای مصوبات اقتصادی خواهد بود. این سخنان از همان زمان معلوم بود که تاثیر چندانی نخواهد داشت و آنچه وزیر اقتصاد از آن به عنوان «شروع دیگر» نام می‌برد، برای سهامداران که بعضا بیش از ۳۰ درصد سرمایه خود را در شش ماهه اول حیات دولت رئیسی از دست داده بودند، مفید فایده نخواهد بود. اما با گذشت زمان حتی برای خود دولتمردان هم مشخص شد که این وعده‌ها راهی به جایی نمی‌برد!

شاخص در روزی که سید ابراهیم رئیسی دولت را تحویل گرفت روی عدد یک میلیون و ۳۷۶ هزار واحد قرار داشت و تا هفتم شهریور روندی صعودی داشت و به عدد یک میلیون و ۵۷۳ هزار واحد رسید، اما پس از آن سقوط قیمت‌ها آغاز شد و تا پایان سال قبل ادامه داشت.

در بهار امسال شاخص بورس دوباره رشد یافت اما با شروع تیرماه دوباره روند کاهش قیمت‌ها آغاز شد و تا امروز شاخص کل در اکثر روزها کاهش پیدا کرده ؛ این شرایط باعث شده که شاخص کل در حال حاضر نزدیک به ۱۰۰ هزار واحد کمتر از میزان این شاخص در هفتم شهریور سال گذشته باشد که به این ترتیب باید گفت سهامداران به طور میانگین ۶ درصد از اصل سرمایه خود را از دست داده اند؛ اگرچه واقعیت این است که سرمایه گذاران خرد بسیار بیش از این زیان دیده اند.

مساله مهمتر اما چیز دیگری بود . از آبان ماه سال قبل خروج سرمایه‌های حقیقی از بورس شدت گرفت و در واقع سهامدارانی که از مرداد سال ۱۳۹۹ شاهد ریزش قیمت‌ها بودند، به طور کامل اعتماد و امید خود را به این بازار از دست دادند و با شدت گرفتن خروج سرمایه‌ها ، رونق به طور کامل از این بورس رخت بربست.

در واقع ادامه شرایط نامساعد بورس در دوره رئیسی علی رغم همه قول‌های رنگارنگ، باعث شد که در طول یک سال استقرار دولت رئیسی (مرداد ۱۴۰۰ – مرداد ۱۴۰۱) مردم ۶۳ هزار میلیارد تومان سرمایه شان را از بورس خارج کردند. اگر به طور میانگین هر نفر ۲۰ میلیون تومان از بورس خارج کرده باشد باید گفت که در مدت یک سال دولت رئیسی بیش از ۳ میلیون نفر در این یکسال از بورس رفته اند.

البته ممکن است این افراد به طور کامل نتوانسته باشند سرمایه خود را از بورس بیرون بکشند، زیرا بعضی از نمادها بسته بوده یا بخشی از سهام عدالت سهامداران قابل خرید و فروش نیست، که اگر مشکل آنها هم حل شود، بعید است این افراد آن مقدار سرمایه را هم بگذارند در بازار سرمایه بماند.

به این ترتیب می‌توان گفت که بیش از سه میلیون نفر از افرادی که همواره معترض شرایط پیش آمده در بورس بودند، با زیان از این بازار رفته اند و عطای این بازار و وعده‌های مسئولان را به لقایشان بخشیده اند و همین راز کاهش اعتراضات به وضعیت بورس است!

دولتی که قرار بود در اولین فرصت و با اولین دستورها به وزیر اقتصاد مشکل سهامداران را حل کند، دولتی که دولتمردانش پیش از دست گرفتن قدرت، تبلیغ می‌کردند ظرف سه روز مشکل بورس قابل حل شدن است و ... در این یک سال مشکل بورس را این گونه حل کردند! و البته این پایان ماجرا نیست؛ بازار سرمایه در ایران به شدت آسیب دیده و اعتماد به آن از دست رفته است و مردم حالا ترجیح می‌دهند پول خود را در بازارهای طلا و ارز سرمایه گذاری کنند و ناگفته پیداست که این وضعیت تا چه اندازه برای اقتصاد و صنعت ایران زیان آور است؛ دریغ که کسی در دولت به این موارد توجهی ندارد.

صعود بی‌جان بورس

شاخص کل بورس پس از سقوط روز یکشنبه هفته جاری، در روند معاملاتی روزگذشته یک صعود بی‌جان را تجربه کرد.شاخص کل بورس روز دوشنبه با ۴۵ واحد افزایش در رقم یک میلیون و ۴۶۳ هزار واحد ایستاد. این در حالی است که شاخص کل با معیار هم وزن ۱۷۸۲ واحد افزایش یافت و به رقم ۳۹۷ هزار و ۲۳۰ واحد رسید.

در این بازار ۳۶۳ هزار معامله به ارزش ۳۵ هزار و ۸۱ میلیارد ریال انجام شد. فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران، صنایع پتروشیمی‌خلیج فارس و معدنی و صنعتی گلگهر نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی و بانک ملت، مخابرات ایران و ایران خودرو نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.شاخص کل فرابورس روزگذشته ۲۰ واحد کاهش یافت و در رقم ۱۹ هزار و ۱۸۴ واحد ایستاد.

در این بازار ۱۷۶ هزار معامله انجام شد که ۱۵۹۲ میلیارد ریال ارزش داشت. بیمه پاسارگاد، آهن و فولاد غدیر ایرانیان، تولید برق عسلویه مپنا و پویا زرکان آق‌دره نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی و پتروشیمی‌زاگرس، بهمن دیزل و سرمایه‌گذاری صبا تامین نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند.

منبع: مردم سالاری

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خودرو یک شبه ۳۰ درصد گران شد/ درخواست خودروسازان تمامی ندارد؛ موج گرانی بعدی شاید تا قبل از پایان سال!

عکس/ استوری مهدی طارمی برای تولد قلعه‌نویی

تصویری از یک موشک غول‌پیکر جنگی بر فراز دریای خزر

همه چیز درباره اقتصاد ژاپن/ چهارمین اقتصاد بزرگ جهان که حداکثر تورم سال‌های اخیرش ۴ درصد بود

پوتین موشک آخرالزمانی را معرفی کرد

واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم

سخنان تکان‌دهنده همتی درباره وضعیت معروف‌ترین منطقه آزاد ایران

سفر کشتی گیران با دبیر به مسکو

عکس/استوری جدید گلزار

پرفروش‌ترین آیفون کدام است؟

عکس/ حضور ستاره استقلال در امارات

افشای راز قتل زنی پس از نیم قرن؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد