اقتصاد۲۴- معاون و مدیران ارشد معاونت محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان محیط زیست طی نشست خبری دیروز به بررسی وضعیت تالابهای کشور پرداختند و مهمترین عوامل موثر در وضعیت بحرانی و شکننده تالابها را شامل خشکسالی، عدم تخصیص حقابه تالابها توسط وزارت نیرو، مداخلات برون مرزی و احداث سازههای کنترلی در کشورهای همسایه از جمله ترکیه و افغانستان، و عدم همکاری دیگر بخشها در حفاظت از تالابها برشمردند.
پیشنهاد میکنم نتایج این نشست خبری را با دیگر نشستهای خبری طی دو سال اخیر کنار هم بگذاریم تا به وضوح ببینیم که مدیران ارشد سازمان محیط زیست، هیچ حرف تازهای نداشته و ندارند. هیچ سهمی برای ضعف و عدم شایستگی خود در احقاق حقوق عامه و تامین حقابه تالابها قایل نیستند. اندک سهمی برای بیتدبیری مدیران ارشد سازمان محیط زیست در جلب مشارکت دیگر بخشها در اجرای برنامههای مدیریت تالابها که در قفسها خاک خورده و میخورند، قایل نبوده و نمیشوند.
بیشتر بخوانید: همدان بیآبتر میشود
همچنین این مدیران اندک تاملی در نقش خود برای پیگیری اجرای قانون حفاظت و احیای تالابهای کشور و اعلام جرم نسبت به تمام افراد حقوقی و حقیقی از جمله وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی که با شیوه ناپایدار مدیریت منابع و مصارف آب باعث خشکیدگی تالابها شدهاند، ندارند. همچنین هیچ برنامهای برای ارایه شیوههای برد-برد در دیپلماسی آبهای مرزی و تشویق کشورهای همسایه برای رهاسازی حقابه تالابهای مرزی از جمله هامون، هورالعظیم و مانند آن تاکنون ارائه نکردهاند.
بدیهی است مادامی که سازمان محیط زیست از وظایف خود شانه خالی میکند و به جای ارایه راهکار صرفا به بیان مشکلات بسنده میکند و اندک سهمی برای بی کفایتی خود قایل نمیشود، تالابهای ما روز به روز ویرانتر میشوند و نمیتوان هیچ امیدی به احیای آنها داشت؛ مگر آنکه خداوند متعال یاری کند و سیلابهایی نظیر آنچه در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ شکل گرفت، مجدد رخ دهد تا تالابهای ما برای مدتی کوتاه شاداب و سرزنده شوند.
البته به نظیر این سیلابها هم نمیتوان امیدی داشت چرا که سیلابهای امسال به جای سیراب کردن تالابها، صرفا به جان و مال مردم و زیرساختهای عمرانی کشور آسیب زد، چرا که سازمان محیط زیست حتی توانایی آن را ندارد که بر عملکرد وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی نظارت کند و آنها را ملزم به انجام وظایف سازمانی آن وزارتخانهها در آزادسازی بستر رودخانه ها، احیای پوشش جنگلی و مرتعی، لایروبی مسیلهای سیلابی و اجرای آبخوانداری و آبخیزداری موثر در بالادست کند.
منبع: پیام ما