تاریخ انتشار: ۱۳:۰۳ - ۱۲ شهريور ۱۴۰۱
گزارش میدانی از آخرین وضعیت تامین آب شرب همدان

همدانی‌ها برای آب شرب به سراغ چاه و چشمه می‌روند

مسولان می‌گویند کدورت آب به معنای آلودگی آن نیست و به زودی رفع می‌شود

همدانی‌ها در پی آب شرب به سراغ چاه و چشمه می‌روند

اقتصاد۲۴- دو هفته از شروع قطع آب در همدان می‌گذرد. پس از وارد شدن بیش از ۲۰ حلقه چاه جدید به مدار، برای جبران کسری ۵۰ درصدی آبی که به واسطه خارج شدن سد اکباتان از مدار آبرسانی حذف شده بود، شهروندان این شهر می‌گویند آبی که در لوله‌ها جاری شده قابل شرب نیست. «آب طعم و بوی زهمی دارد که حتی بعد از جوشاندن هم قابل استفاده نیست.»

دو هفته از شروع قطع آب در همدان می‌گذرد و پس از وارد شدن بیش از ۲۰ حلقه چاه جدید به مدار برای تامین آب ۵۰ درصدی که به واسطه خارج شدن سد اکباتان از مدار آب‌رسانی حذف شده بود، شهروندان این شهر می‌گویند آبی که در لوله‌ها جاری می‌شود قابل شرب نیست و طعم و بوی زهمی دارد که حتی بعد از جوشاندن هم قابل استفاده نخواهد بود.

این موضوع که حالا فقط ساعاتی از شبانه روز آب در بیشتر محله‌ها قطع است و فقط برخی از مناطق هنوز هم دسترسی به آب ندارند یا آبی با فشار بسیار کم در لوله را تجربه می‌کنند از نخستین لحظه ورود به همدان از راننده تاکسی و فروشنده سوپر مارکت و کارگر شهرداری شنیده می‌شود. اما همه بر این اتفاق نظر دارند که ناچارند هنوز آب معدنی و بسته‌بندی خریداری کنند چرا که آب لوله‌کشی قابل شرب نیست. با وجود اینکه در شهر هنوز چالش آب رفع نشده است، اما همه چیز عادی به نظر می‌رسد. سوپرماکت‌ها خلاف آنچه پیشتر گفته می‌شد شلوغ نیست و صف‌های پرازدحام انتظار برای آب معدنی و یا سایر نوشیدنی را نمی‌بینی. همدان در نبود آب شرب با کیفیت راه‌کاری برای خودش پیدا کرده است که شاید بسیار دور از انتظار بود. حالا مردم برای تامین آب شرب به راه‌های گذشته پناه آورده‌اند. یا آب چاه‌های قدیمی را دوباره استفاده می‌کنند یا سراغ چشمه‌های اطراف شهر می‌روند. هرچه باشد همدان الوند را دارد و الوند سرزمین هزار چشمه است.

چاه‌های قدیمی سرباز کردند

عباس یکی از شهروندان همدان ساکن شهرک مدنی است. او می‌گوید: در کوی مدنی برخی روز‌ها آب تا بیست ساعت قطع است. در واقع آب قطع کامل نیست، اما آنقدر کم فشار است که به طبقات نمی‌رسد. اگر هم برسد بسیار در است. حتی با جوشاندن هم قابل استفاده نیست. گاهی پیش می‌آید که آب معدنی تمام شود و مثلا نیمه شب ناچار به استفاده از این آب شویم. باید آن را بجوشانیم. در غیر این صورت امکان ندارد بتوانیم از آن استفاده کنیم.

به گفته «عباس» این مشکل برای بسیاری از ساکنان وجود ندارد چرا که مردم چاه‌های قدیمی خود را دوباره استفاده می‌کنند: «تعداد زیادی از اهالی همدان که در منازل خود چاه قدیمی داشتند حالا سر آن را دوباره باز کرده‌اند و از آب چاه استفاده می‌کنند. چاره‌ای هم نیست یا باید پول آب بدهند یا آب مکدر استفاده کنند.»

آنچه عباس می‌گوید را شهروندان دیگر هم تاکید می‌کنند گرچه، چون حفر چاه در خانه غیر مجاز است و این چاه‌ها پروانه ندارند شهروندان همدانی اجازه عکاسی از آن‌ها را نمی‌دهد. اما راننده تاکسی که ما را تا بیمارستان بعثت می‌رساند می‌گوید نه فقط از چاه استفاده می‌کند بلکه یک لوله و شیر آب هم تا کوچه آورده تا همسایگانی که آب ندارند از آن استفاده کنند.

این راننده می‌گوید: خدا را خوش نمی‌آید. مردم تا کی برای آب آشامیدنی‌شان باید پول بدهند و آب معدنی بخرند. کسی هم که به فکر ما نیست.

آمار چاه‌های قدیمی روشن نیست

براساس پیگیری «پیام ما» هیچ آماری از اینکه در حال حاضر چند چاه خانگی در همدان وجود دارد در دست نیست. شرکت آب منطقه‌ای این استان به عنوان متولی و مرجع صدور مجوز برای حفر چاه هیچ اطلاع و عددی از تعداد چاه‌های خانگی ندارد. همه اطلاعات موجود در حدود گفته‌های شفاهی شهروندان است که عمق این چاه‌ها را از ۶ تا ۲۰ متر عنوان می‌کنند. به گفته خود اهالی حدود ۵۰ درصد از خانه‌های ویلایی در این شهر از گذشته مجهز به چاه بودند.

اما شرکت آب و فاضلاب استان همدان، درباره کدر بودن و همچنین بوی زهم آب لوله‌کشی در این شهر به پیام‌ما می‌گوید: از دیدگاه آبفا این آب آلوده نیست فقط به این دلیل که لوله‌ها یک بار خالی شده‌اند چنین مشکلاتی پیدا کرده است.


بیشتر بخوانید: جانِ انزلی گرفتار در محاصره آتش


مدیر روابط عمومی و سخنگوی شرکت آبفای همدان به «پیام ما» می‌گوید: ما خود پالایی داریم و آزمایشگاه ما روزانه میزان کلر در آب را اندازه گیری می‌کند. طبق استاندارد بهداشت آب، زمانی که میزان کلر باقی مانده در آب، بین ۵ دهم تا ۷ دهم باشد امکان رشد هیچ نوع آلاینده میکروبی یا باکتریایی در آن وجود ندارد. اما توجه داشته باشید که شبکه آب همدان با حذف ۵ درصد حجم آب موجود در مدار؛ در بسیاری از بخش‌ها کاملا خالی شد و این تکدر و بو به این دلیل است. گرچه آبفا مرجع اعلام بهداشت آب نیست و علوم پزشکی و مرکز بهداشت مرجع اعلام رسمی بهداشت آب هستند. اما شرکت آبفا می‌تواند به قطعیت اعلام کند که مشکل کدورت آب همدان به زودی حل خواهد شد.

کدورت به معنای آلودگی نیست

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز می‌گوید که کدورت آبی که از مسیر لوله‌کشی وارد منازل می‌شود به معنای آلودگی آب نیست.
فاطمه ترکمان اسدی توضیح می‌دهد کمبود آب و اُفت رعایت مسائل بهداشتی و تقارن آن با فصل گرما، احتمال ابتلا به بیماری‌های اسهال و گوارشی را افزایش می‌دهد.

او با تاکید بر اینکه همه تانکر‌های ثابت و سیار توزیع آب در همدان از نظر سلامت آب و شاخص‌های سلامت پایش می‌شوند نیز می‌گوید: تمام تانکر‌ها شناسنامه‌دار بوده و به صورت روزانه رصد می‌شوند. مردم از آشامیدن آب چشمه، چاه، رودخانه و آب خارج از فضای منزل، خودداری کنند. آب چاه منازل از بار میکروبی بالایی برخوردار است. پیش از مصرف آب چاه، باید جوشانده شود و به مدت سه دقیقه در دمای جوش بماند. این آب پس از سرد شدن به عنوان آب شرب سالم قابل استفاده است.

ترکمان تاکید می‌کند: آبی که در سیستم لوله‌کشی توزیع می‌شود از همه نظر مورد کنترل و پایش کارشناسان بهداشتی قرار دارد. وقفه‌های طولانی که در مسیر آبرسانی وجود دارد سبب کدورت آب لوله‌کشی می‌شود که این موضوع به معنای آلوده بودن آب نیست.

چشمه پونه، مملو از جمعیت

در حالی که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان بر استفاده نکردن شهروندان از آب چشمه‌ها و چاه‌ها اصرار می‌ورزد شهروندان زیادی در این شهر، در نبود آب شرب قابل استفاده به دلیل کدورت، طعم و بوی نامطبوع روزانه آب مورد نیازشان را از چشمه‌های اطراف شهر تهیه می‌کنند.
در مسیر جاده همدان به تویسرکان، چشمه‌های بیشماری وجود دارد که بسیاری از آنان در سال‌های گذشته با نصب مخازن بسته شده‌اند. اما چشمه پونه که حالا نامش را به چشمه صلوات تغییر داده‌اند هنوز با لوله‌هایی که از مخزن خارج می‌شود آب روان دارد.

ملیحه یکی از زنانی که به همراه همسرش برای آب به اینجا آمده و تمام صندوق ماشینشان پر از دبه‌های خالی آب است می‌گوید: به بهبود اوضاع آب در همدان امیدی نیست. هر روز با همسرم از چشمه آب می‌گیریم و برای خانواده هم می‌بریم. این آب خدادادی برایمان بهتر از آن چیزی که مسئولان شهر به ما می‌دهند. بعد از روز‌ها بی‌آبی در لوله‌های آب، آب زرد می‌آید. این را باید به چه کسی بگوییم؟

در یک توقف نیم ساعته کنار چشمه پونه، بیش از ۵۰ خودرو برای گرفتن آب مصرفی آمدند و رفتند. عددی که می‌توان حدس زد در یک شبانه روز به چه تعداد می‌رسد. رضا یکی دیگر از اهالی که برای ذخیره آب از چشمه پونه کمک می‌گیرد می‌گوید: خلوت‌ترین زمان ممکن آمدی. صبح یا غروب که خنک‌تر می‌شود باید بیایی. اینجا باید برای آب صف کشید. می‌بینی چه به روز همدان آمده؟ شبیه پدربزرگانمان شدیم. برای یک جرعه آب از چاه و چشمه استفاده می‌کنیم. برگشتیم به ۱۰۰ سال قبل.

آب بیمارستا‌ن‌ها هم مکدر است

بیمارستان‌های همدان هم وضعیتی مشابه مردم دارند. مکان‌هایی حساس که از روز نخست قطع آب در همدان هیچ اطلاع‌رسانی مبنی بر چگونگی آب‌رسانی به آن‌ها از سوی دولت انجام نشد. تنها فیلم‌ها و عکس‌هایی در شبکه مجازی پخش می‌شد که این مراکز درمانی را، حتی در اتاق عمل، بدون آب نشان می‌داد.

بازدید خبرنگار «پیام ما» از این مراکز نشان می‌دهد گرچه آب در بیمارستان‌های همدان وجود دارد، اما همان کیفیت سایر نقاط شهر را داراست. مسئولان بیمارستانی از گفت‌وگوی رسمی با پیام‌ما خودداری می‌کنند، اما شواهد عینی و همچنین گفتگو با کارکنان بیمارستان‌ها نشان می‌دهد که آب شرب برای کارکنان و بیماران در بیمارستان‌های همدان هنوز هم خریده می‌شود.

در بیمارستان بوعلی همدان به ما هشدار می‌دهند که برای شست‌وشو و یا نوشیدن از آب لوله کشی بیمارستان استفاده نکنم و اگر نیاز مبرم به آب دارم آب معدنی در اختیارم قرار دهند. یکی از مسئولان این بیمارستان که تاکید می‌کند نامش منتشر نشود می‌گوید: خوشبختانه به هیچ عنوان آب بیمارستان قطع نشد. علاوه بر اینکه بخشی از آب از چاه بیمارستان تامین می‌شود، هر روز شهرداری مخزن ذخیره آب بیمارستان را پر می‌کند و ما به مشکل کم آبی بر نخوردیم. اما آبی که با تانکر برای ما ارسال می‌شود دارای بو و طعم است و بنابراین برای مصرف شرب و مصارف ضد عفونی از آن استفاده نمی‌کنیم.

در بیمارستان بعثت همدان هم روال بر همین است. بیمارستان چالش قطع کامل آب را تجربه نکرده است، اما مدیران بیمارستان ناچار به خرید آب معدنی برای نیاز شرب بیماران و کارکنان هستند. در بیمارستان بعثت نیز به ما هشدار می‌دهند که به هیچ عنوان از آب لوله‌کشی بیمارستان برای نوشیدن استفاده نکنم.

وضعیت در درمانگاه‌های کوچک شهر، اما مانند بیمارستان‌ها نیست. درمانگاه‌ها مانند همه محله‌ها هم بیش از یک هفته قطع کامل آب را تجربه کرده‌اند، هم آب جیره‌بندی دریافت کرده‌اند و هم هنوز متاثر از برنامه آبرسانی شهر، قطعی هشت ساعته و بیشتر را تجربه می‌کنند. مسئولان این درمانگاه‌ها نیز می‌گویند نه فقط آب لوله‌کشی حالا طعم و بو دارد بلکه آبی که با تانکر توزیع می‌شود نیز دارای این شرایط است.

حالا مسئولان علوم پزشکی و آبفای استان همدان تاکید می‌کنند که آب فقط دارای تکدر و طعم و بوست و مشکلی از حیث بهداشت ندارد. اما از ابتدای چالش تامین آب شرب در همدان، دولت نه مراکز خاص و حساس و اقشار آسیب‌پذیر را دید و نه حالا فکری به حال مشکلاتی که در حال شکل‌گیری است، می‌کند. در نبود آب آشامیدنی، همدان دارد آب زیر زمینی را می‌بلعد، هزینه‌های تامین آب به همه مراکز خصوصی و دولتی و اصناف گوناگون بدون آمادگی تحمیل می‌شود و تکلیف این اوضاع روشن نمی‌شود و فقط از اتمام این بحران در آینده‌ای نزدیک خبر می‌دهند.

منبع: پیام ما

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم