تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ - ۱۳ شهريور ۱۴۰۱

ارز تک نرخی به نفع تجار به ضرر مردم

روسای اتاق‌های بازرگانی، اتاق اصناف و اتاق تعاون ایران در نامه‌ای مشترک به رییس‌جمهوری از او خواسته‌اند که شرایط را به نفع بخش خصوصی تغییر دهند.

ارز تک نرخی به نفع تجار به ضرر مردم

اقتصاد۲۴- تک نرخی کردن در شرایط تحریمی به نفع تجار و به زیان مردم است. در متن این نامه ابتدا از رویکرد مثبت دولت سیزدهم و شخص رییس‌جمهوری در حوزه تجارت خارجی و به‌طور ویژه صادرات غیرنفتی در یک‌سال گذشته تقدیر و ابراز امیدواری شده است که دستاورد‌ها و نتایج درخشانی از دل این رویکرد برای اقتصاد ایران به وجود بیاید.

در این نامه به‌طور خاص به فعالیت‌های انجام شده در سازمان توسعه تجارت و معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه اشاره شده که توانسته با یک رویکرد تعاملی شرایط را برای رشد صادرات کالا‌های ایرانی با وجود تحریم‌های اقتصادی فراهم کند. با این وجود نمایندگان بخش خصوصی از رییس‌جمهوری خواسته‌اند که در برخی حوزه‌ها با اعمال اصلاحات لازم شرایط را برای توسعه هر چه بیشتر تولید صادرات‌محور فراهم کند.

یکی از این خواسته‌ها به موضوع تلاش برای متوقف کردن ارز چند نرخی اختصاص دارد بر این اساس اعلام شده که با توجه به اینکه نرخ ارز در سامانه نیما، سنا، بازار متشکل ارزی و نرخ توافقی صادرکنندگان با صرافی‌ها متفاوت است شرایط برای یک رانت جدید در عرصه واردات ایجاد شده که می‌تواند به ضرر اقتصاد ایران تمام شود. از این‌رو روسای اتاق‌های سه‌گانه از دولت خواسته‌اند که در این زمینه به سمت جلوگیری از ارز چند نرخی حرکت کند.

بروکراسی‌های اداری یکی دیگر از مشکلاتی است که در این نامه به آن توجه شده است. نمایندگان بخش خصوصی از دولت خواسته‌اند که با تسهیل در قوانین و مقررات شرایط را برای تامین مواد اولیه واحد‌های تولیدی با زمانی کمتر و شرایطی ساده‌تر فراهم کند.
همچنین در این نامه خطاب به رییس‌جمهوری نوشته شده که با وجود قانون بهبود محیط کسب و کار، تاکیدات مقام معظم رهبری و نیز سیاست‌های مکرر اعلام شده از سوی رییس دولت بسیاری از دستگاه‌ها برای تصمیم‌گیری از نظرات بخش خصوصی استفاده نمی‌کنند و از این‌رو از رییسی خواسته شده تا تذکرات لازم را در این زمینه ابلاغ کند.

تامین سرمایه در گردش واحد‌های تولیدی و صادراتی آخرین خواسته مطرح شده در این نامه خطاب به رییس‌جمهوری است. در این زمینه اعلام شده که هزینه تامین مالی بنگاه‌های تولیدی و بازرگانی به شدت بالا رفته و تامین این منابع از طریق بانک‌ها نیز دشوار است. از این‌رو از رییس‌جمهوری خواسته شده تا شرایط را برای تسهیل این تامین مالی فراهم کند. غلامحسین شافعی رییس اتاق بازرگانی ایران، سعید ممبینی رییس اتاق اصناف ایران و بهمن عبداللهی رییس اتاق تعاون ایران در پایان این نامه اعلام آمادگی کردند که بخش خصوصی برای دنبال کردن اهداف کشور همراستا با برنامه‌های دولت تلاش‌های خود را به کار خواهد بست. 

تاثیر تفکر اقتصاددان‌های طرفدار بازار آزاد بر نامه 

سیدمرتضی افقه، استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز در این باره معتقد است؛ این درخواست ناشی از نگرش اقتصاددان‌های طرفدار اقتصاد بازار آزاد است که اصرار بر تعیین قیمت ارز در بازار آزاد دارند.

او به «اعتماد» گفت: در حال حاضر ما در شرایط عادی به سر نمی‌بریم و هرگز این خواسته به نفع مردم نخواهد بود، چراکه منظور از تک نرخی کردن ارز این است که در بازار آزاد این نرخ مشخص شود که این موضوع مشکلات عدیده دیگری را نیز به وجود خواهد آورد. اولا تا زمانی که اقتصاد کشور وابسته به فروش نفت است، نمی‌توان این اقدام را انجام داد. ثانیا تا زمانی که در شرایط تحریمی به سر می‌بریم، درخواست برای ارز تک نرخی روندی افزایشی برای نرخ‌گذاری‌ها در پی دارد.

افقه تصریح کرد: در صورتی هم که تحریم‌ها ادامه پیدا کند رشد قیمت دلار را به دنبال دارد و این‌گونه نیست که این نرخ در محدوده ۲۵ یا ۳۰ هزار تومان باقی بماند و تک‌نرخی کردن ارز یعنی تورم بیشتر و مادامی که ایران نتواند نفت خودش را به فروش برساند و شرایط نیمه جنگی در منطقه حاکم باشد این ارز تک نرخی رو به بالا در حرکت است و این به معنی افزایش تورم است و بیشتر هم به نفع تجاری خواهد بود که برخی کالا‌های غیرنفتی را صادر می‌کنند. این اقتصاددان خاطرنشان کرد: درخواست روسای بخش خصوصی در این شرایط به نفع تولیدکننده و مصرف‌کننده داخلی نیست.

دلیل آن هم این است که تا ۸۰ درصد از نیاز‌های بخش صنعت و کشاورزی ما از طریق واردات کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای انجام می‌شود، بنابراین افزایش مکرر قیمت ارز باعث افزایش هزینه تولید در داخل کشور خواهد شد که این موضوع هم باعث افت صادرات می‌شود ضمن آنکه مصرف‌کننده ما نیز بخش قابل توجهی از نیاز‌های خود را که در داخل کشور قابل تولید نیستند باید از خارج از کشور تهیه کند. 


بیشتر بخوانید: احیای برجام چگونه غل و زنجیر را از پای اقتصاد ایران باز می‌کند؟


این درخواست در شرایط تورم‌زا نشدنی است 

افقه ادامه داد: حتی دولت نیز بسیاری از نیاز‌های خود در حوزه‌های مختلف و به خصوص در بخش «های‌تک» یا خودپرداز‌ها و ... را ناچار است از خارج از کشور تامین کند که این موضوع منجر به افزایش قیمت ارز شده و باعث افزایش هزینه‌های دولت و به تبع آن کسری بودجه می‌شود، بنابراین این درخواست در این شرایط تورم‌زا نشدنی و غیرمعقول است.

این کارشناس ارشد اقتصادی افزود: افزایش قیمت ارز به نفع این تجار است و به ندرت شامل تولیدکنندگانی می‌شوند که تولیدات‌شان در داخل کشور توزیع می‌شود و افزایش قیمت ارز به سود صادرکنندگانی خواهد بود که توان صادرات دارند و آن‌هایی که واردات دارند کمتر از این قضیه لطمه خواهند خورد. افقه در پاسخ به این پرسش که چرا این درخواست در این شرایط ارایه شده است، گفت: اول اینکه به نظر می‌رسد این تفکر تحت تاثیر اقتصادخوانده‌های اقتصاد آزاد بوده و دوم اینکه منافع اقتصادی می‌تواند ریشه اصلی این درخواست باشد. 

موانع ساختاری صادرات را کم کرده نه عدم تک نرخی کردن ارز 

این اقتصاددان افزود: حذف ارز ۴۲۰۰ هم تاثیر مثبت چندانی بر اقتصاد ایران نداشت و تنها منجر به تورم بیشتر شد و قدرت خرید انبوهی از مردم را کاهش داد و این آقایان و طرفداران اقتصاد آزاد و روسای اتاق‌های بازرگانی و اصناف و تعاون بر این باورند که با افزایش قیمت ارز میزان صادرات‌شان افزایش می‌یابد که استنادشان هم به کشور چین است.

این در حالی است که هر چند نرخ ارز محرک افزایش صادرات است، اما برای ایران اینچنین نیست، چراکه موانع اقتصادی زیادی وجود دارد که باعث می‌شود تولیدات ما همزمان با افزایش قیمت‌های داخلی و قیمت ارز رشدی نداشته باشند و به عبارت دیگر عرضه ما نسبت به قیمت کم کشش است.

او افزود: اگر میزان صادرات در ایران کم است به دلیل قیمت ارز نیست، بلکه موانع ساختاری مانع از افزایش تولید شده است، بنابراین اگر قیمت ارز افزایش یابد نه تنها میزان صادرات ما چندان رشدی نخواهد داشت، بلکه باعث تحمیل تورم شدیدتر به مصرف‌کنندگان داخلی خواهد شد. افقه تصریح کرد: بعید است در شرایط فعلی اقتصادی این درخواست از سوی دولت پذیرفته شود، چراکه هم تفکر دولت در این راستا نیست و با توجه به اینکه دولت در جایگاه اجرایی قرار دارد و می‌داند که رشد بیشتر قیمت ارز منجر به فشار‌های اقتصادی و تنش‌های اجتماعی و سیاسی خواهد شد بسیار بعید است که این درخواست مورد پذیرش واقع شود.

منبع: روزنامه اعتماد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

عکس/ چهره دیده نشده از فوزیه و آخرین پادشاه مصر ۶۰ سال پیش در مراسم تشییع ملک فاروق

صحنه‌های تکان دهنده از سومین روز انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ ملاقات صمیمی و دوستانه الهام علی اف و پزشکیان کنار دریا

عکس/ واکنش تند مونا مهرجویی به انتشار تصاویر جانباختگان بندرعباس

عکس/ آسمان مشهد در وسط روز سیاه شد

عکس/ ظاهر متفاوت صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در حال نماز خواندن کنار هلی کوپتر

عکس کمیاب از دکتر شریعتی ۷۴ سال پیش در کنار علمای مشهد با لباس رسمی

عکس/ رونمایی از پوستر سریال کنکل با بازگشت هانیه توسلی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

طوفان شدید در راه تهران

هر آنچه باید از قرص امگا ۳ دانست/ فواید این مکمل برای قلب و مغز

عکس/ آغوش عاشقانه حاج قاسم سلیمانی برای پدرش

اینفوگرافی/ این کشور‌ها حادثه انفجار بندر شهید رجایی را تسلیت نگفتند

عکس/ لحظه تاج گذاری عبدالله، اولین پادشاه اردن ۱۱۲ سال پیش در یک مراسم خاص

هشدار جدی در مورد شیوع تب دنگی در ایران

فیلم/ معادل فارسی کلمه پین مشخص شد

عکس/ سقوط دیش‌های استارلینک در طوفان تهران

جزئیات قتل فجیع پدر تهرانی در حمام با ضربه چکش

عکس/ همدردی الکس خواننده معروف با قربانیان حادثه بندرعباس

فیلم/ شروع طوفان شدید از دید هواپیما در آسمان تهران

عکس/ شکل و شمایل درویش‌ها ۱۳۰ سال پیش با کشکول و چماق و مو‌های عجیب

عکس/ ظاهر دیده نشده از محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی ۵۱ سال پیش با لباس سنتی

انتقاد کارشناس بازار سرمایه در نامه سرگشاده به رئیس سازمان بورس

عکس/ دیدار سلطان عمان و همسرش با ملکه الیزابت دوم با لباس‌های رسمی

فیلم/ ادعای عضو شورای شهر درباره غیرت خداداد عزیزی برای تبریز

مشخصات هلیکوپتر یوروکوپتر تایگر EC۶۶۵ ساخت فرانسه

عکس/ ژست آرنولد ۴۸ سال پیش در حال بازی کردن با یک شیر

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ لنوو LENOVO

قیمت مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن + جدول

عکس/ چهره بانمک بروسلی ۸۵ سال پیش در کنار پدر و مادرش با کلاه خاص

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

رونمایی از مادر سیزدهمین فرزند ایلان ماسک + عکس

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ هشدار؛ از پلیس کارت شناسایی معتبر بخواهید

تصویر رسمی گوشی گلکسی S25 اج لو رفت + عکس

عکس/ واکنش جنجالی نیوشا ضیغمی برای همدردی با مردم بندرعباس

فیلم/ ایران ایر چگونه زمین‌گیر شد

تصمیم جدید دولت درباره تقسیم تهران

عکس کمیاب از پسر میلیونر ایتالیایی ۴۴ سال پیش در نماز جمعه تهران پشت سر رهبری

عکس/ نمایی دیده نشده و خاص از ۹۴ سال پیش محله فرمانیه تهران

رمزارز ترامپ به پرواز درآمد

فیلم/ روز پرترافیک غرفه هلدینگ خلیج فارس در ایران اکسپو ۲۰۲۵

شکایت جدید علیه اصغر فرهادی برای فیلم قهرمان

فیلم/ واکنش دبیر به پیدا شدن جام کشتی در عتیقه‌فروشی

تنها زن کابینه پزشکیان در آستانه استیضاح + سند

عکس/ نمایی شگفت انگیز از کنسولگری روسیه ۱۳۵ سال پیش در رشت

اولین واکنش سپاه به انفجار در بندر شهید رجایی

فیلم/ رونمایی از قرص اورانیوم هسته‌ای در روی آنتن زنده

فیلم/ سرانه مصرف نان ۱۰ میلیون مهاجر افغان بیش از ۹۰ میلیون ایرانی

عکس/ زمان مذاکرات ایران و اروپا مشخص شد

فیلم/ جزئیات انفجار بندر شهید رجایی از زبان استاندار هرمزگان

کف قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ چقدر بود؟ + جدول

علت تلف شدن توله‌های پلنگ در کرمان چه بود؟

بمب ساعتی بازار مسکن زیر پای مستاجران

جدیدترین قیمت آپارتمان در منطقه ۹ نهران از هوشیار تا استاد معین + جدول

پیام سیدمحمد خاتمی در پی انفجار بندر شهید رجایی

گزارش بورس امروز سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

حال و هوای نشا مکانیزه برنج در گیلان