اقتصاد۲۴- زهرا ظهروند: یارانه داروها به انتهای زنجیره منتقل میشود و از طریق بیمهها به مصرفکننده نهایی تخصیص مییابد که این اقدام در راستای سیاستهای کلی نظام سلامت مبنی بر مدیریت منابع از طریق نظام بیمهای انجام میشود. از مزیتهایی که برای این طرح برشمردهاند میتوان به توزیع یارانه دارو متناسب با نیاز بیماران، بهرهمندی همه دهکها از یارانه، تغییر نکردن پرداخت از جیب بیماران، اجرای بیمه همگانی برای همه مردم، برقراری پوشش بیمهای برای داروهایی که پیش از این تحت حمایتهای بیمهای نبودهاند، اصلاح الگوی مصرف دارو و کاهش تقاضای القایی، کنترل قاچاق معکوس و رشد صادرات رسمی دارو، حمایت ویژه از داروهای مصرفی بیماران خاص و صعبالعلاج نام برد. اما مثل همه طرحها نظارت صحیح و دقیق بر روند اجرای طرح مطرح است.
محمدعلی محسنیبندپی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در همین خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: مجلس شواری اسلامی دولت را مکلف کرده در صورت حذف ارز ترجیحی برای دارو، مابهالتفاوت آن را به سازمانهای بیمهگر بدهد. در حال حاضر، کمیسیون بهداشت و درمان به طور جدی پیگیر این قضیه است که مابهالتفاوت حذف ارز ترجیحی دارو را در اختیار سازمانهای بیمه گر قرار دهد و مقرر شده سازمانهای بیمهگر، قیمت دارو را در قیمت مصوب شهریور سال ۱۴۰۰ نگه دارند.
وی افزود: در صورت تخصیص و نشاندار کردن این منابع، سازمانهای بیمهگر موظف میشوند این پولها را در اخیتار مردم قرار دهند. طبق گزارش معاون غذا و دارو، وزارت بهداشت و درمان به کمیسیون بهداشت و درمان، بیماران همان قیمت دارو را پرداخت میکنند و مابهالتفاوت آن را سازمانهای بیمه گر به حساب داروخانه واریز میکنند.
نماینده نوشهر و چالوس با اشاره به لزوم نظارت صحیح بر این طرح، اظهار کرد: اگر نظارت خوبی بر این طرح باشد، حتماً موفقیتآمیز خواهد بود، اگرچه همه طرحها در ابتدا با موانع و مشکلاتی مواجه هستند، اما این موانع و مشکلات نبایستی ما را از اجرای این طرح ناامید کند.
محسنیبندپی تصریح کرد: اگر نظارت خوب و دقیقی بر توزیع داروها، داروخانهها، تولیدکنندهها و مصرفکنندههای دارو وجود داشته باشد، این طرح، امتیازات خوبی خواهد داشت. در این طرح، دارو از نابسامانی و پراکندگی خارج میشود و بازار دارویی کشور سر و سامان خواهد گرفت. از سوی دیگر، قاچاق دارویی کشور به شکل قابل توجهی کاهش پیدا میکند، چراکه قیمت دارو در کشور ما و کشورهای همسایه یکسان میشود و دیگر کسی دارو را با یک دهم قیمت نمیخرد که آن را با برابر قیمت در کشورهای همسایه به فروش برساند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خاطرنشان کرد: بایستی هم پوشش خدمات دارویی و هم خدمات درمانی را گستردهتر کنیم؛ اگر پزشک خانواده را احیاء کنیم، قطعاً موفقیت این طرح بسیار قابل توجه خواهد بود، چراکه پزشک خانواده تجویز میکند که بیمار چه دارویی باید دریافت کند، همچنین میداند چه داروی جدیدی دریافت کرده است؛ بنابراین وقتی نسخهنویسی و پرونده الکترونیکی مطرح میشود، نظارت بر آن راحتتر خواهد شد.