تاریخ انتشار: ۱۵:۰۴ - ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
جهانی متفاوت از اهدافی که تعریف شده بود

۱۱سپتامبر؛ اهداف و نتایج تهاجم امریکا به خاورمیانه

دو دهه پس از یازدهم سپتامبر پروژه‌های ایالات متحده برای تحقق فرایند دولت – ملت سازی در منطقه با وجود هزینه‌های گسترده اقتصادی و نظامی به شکست منتهی شده است. خاورمیانه امروز در وضعیت امنیتی شکننده تری نسبت به دو دهه قبل قرار دارد که دولت‌های شکست خورده را می‌توان ویژگی بارز آن نامید.

۱۱سپتامبر؛ اهداف و نتایج تهاجم امریکا به خاورمیانه

اقتصاد۲۴- بیست و یک سال پس از حملات یازدهم سپتامبر و اعلام آغاز جنگ جهانی علیه تروریسم توسط دولت جورج بوش و به دنبال آن تهاجم نظامی آمریکا به خاورمیانه با عنوان استراتژی جنگ پیشگیرانه با هدف تعقیب و مجازات القاعده و سایر اسلام گرایان افراطی، ایدئولوژی جهادگرایانه گروه‌های افراطی و سودای آن‌ها برای احیای خلافت همچنان چالشی مهم برای امنیت منطقه و جهان محسوب می‌شود.

دو دهه پس از یازدهم سپتامبر پروژه‌های ایالات متحده برای تحقق فرایند دولت – ملت سازی در منطقه با وجود هزینه‌های گسترده اقتصادی و نظامی به شکست منتهی شده است. خاورمیانه امروز در وضعیت امنیتی شکننده تری نسبت به دو دهه قبل قرار دارد که دولت‌های شکست خورده را می‌توان ویژگی بارز آن نامید.

حادثه یازدهم سپتامبر در شرایطی به وقوع پیوست که پس از فروپاشی شوروی، سقوط دیوار برلین و پایان نظم دوقطبی دوره جنگ سرد، آمریکا با تکیه بر قدرت سخت و نرم خود عملا به بازیگر هژمون سیاست جهان تبدیل شده بود. در این دوره نسخه‌های نئولیبرالی در اقتصاد جهان سیطره یافته و متفکرانی مانند فوکویاما با تکیه بر غایت انگاری هگلی از تاریخ، از جهان گستر شدن لیبرال دموکراسی و پایان تاریخ، غلبه جهانی شدن و به دنبال آن کم رنگ شدن مرز‌های هویتی و جغرافیایی سخن می‌گفتند.

در چنین شرایطی یازدهم سپتامبر در واقع حمله‌ای به هژمونی آمریکا بود که همزمان با جریحه دار کردن احساسات امریکایی ها، فرصتی برای نومحافظه کاران حامی جورج بوش پسر فراهم آورد تا با تئوریزه کردن گفتمانی که از طریق آن با دوگانه سازی و اهریمن انگاری بازیگران مخالف آمریکا در صحنه سیاست جهان با عناوینی مانند دشمنان آزادی، دموکراسی و حقوق بشر، دولت‌های یاغی، محور شرارت، دارندگان سلاح‌های کشتار جمعی و حامیان تروریسم، مسیر تهاجم آمریکا به منطقه را هموار کنند. از نظر آنان باید از قدرت ایالات متحده در راستای گسترش ارزش‌ها و هنجار‌های مورد نظر این کشور در جهان بهره برد و با کسانی که مخالف اشاعه این ارزش‌ها هستند برخورد کرد. از دید آن‌ها این مسئله نه تنها برای آمریکا بلکه برای کلیت نظم جهانی امنیت ساز خواهد بود.

حادثه یازدهم سپتامبر پویایی جدیدی در سیاست خارجی آمریکا و به دنبال آن دگرگونی‌های گسترده‌ای در محیط بین المللی به وجود آورد. این حادثه سیاست خارجی آمریکا را با مسئله امنیت و تروریسم پیوند زد. بدین ترتیب تروریسم به عنوان چالش اصلی امریکا در صحنه بین المللی جایگاهی همانند فاشیسم و کمونیسم پیدا کرد، با این تفاوت که مرجع تهدید در این دوره کشوری با مرز‌های جغرافیایی، نیروی نظامی و متحدانی مشخص نبود بلکه گروه‌ها و سازمان‌های متکثری بود که بر مبنای طرح و برنامه مشخصی عمل نمی‌کردند و نیروی نظامی، حامیان مالی و جغرافیای عملیات آن‌ها نامشخص بود.

پس از حملات یازدهم سپتامبر مسئله امنیت به نقطه کانونی سیاست خارجی آمریکا تبدیل شد. در این راستا بر استفاده از نیروی نظامی در خدمت اهداف سیاست خارجی برای مقابله با بازیگرانی که نقطه مقابل نظم مورد نظر آمریکا بودند تاکید می‌شد.

اگر در دوره جنگ سرد و حاکمیت نظام دوقطبی، استراتژی بازدارندگی بر مبنای توازن وحشت و رقابت‌های نظامی و هسته‌ای شکل دهنده مناسبات میان امریکا و شوروی بود، پس از یازدهم سپتامبر استراتژی حمله پیش دستانه مورد توجه مقامات واشنگتن قرار گرفت. بر مبنای این استراتژی مسئله این بود که آمریکا نمی‌توانست منظر بماند تا تروریست‌ها ضربه نخست را وارد کنند، در نتیجه نبرد را باید به میدان دشمنان کشاند. بر این اساس دولت بوش مقابله با گروه‌های تروریستی و برخورد با کشور‌هایی که به زعم آمریکا به دنبال سلاح‌های هسته‌ای و شیمیایی بودند را به طور همزمان مورد توجه قرار داد. در نتیجه کشور‌هایی مانند ایران، عراق و کره شمالی و پس از آن‌ها کوبا، سوریه و لیبی برچسب محورت شرارت و عامل بی ثباتی و تهدید کننده صلح جهانی را دریافت کردند.


بیشتر بخوانید: تلاش دولت باکو برای اشغال جاده زنگزور و قطع مرز ایران با ارمنستان


با تبدیل شدن اسلام افراطی به مهمترین چالش برای امنیت امریکا، منطقه خاورمیانه در دکترین سیاست خارجی دولت بوش جایگاهی محوری یافت، زیرا از یک طرف میدان اصلی حضور و فعالیت اسلام گرایان افراطی بود و از طرف دیگر دولت‌هایی که واشنگتن آن‌ها را یاغی و حامیان مالی و نظامی تروریست‌ها می‌دانست در این منطقه قرار داشتند. همچنین در جهان تک قطبی با محوریت آمریکا بر مبنای هنجار‌هایی مانند حقوق بشر، آزادی و دموکراسی دولت‌هایی ناکارآمد بر این کشور‌ها حاکمیت داشت که برخورد با آن‌ها برای آمریکا با نوعی به فرایند دولت ملت سازی نیز پیوند خورده بود. در همین راستا امریکا تلاش کرد با ایجاد یک دولت مرکزی همسو به همراه ارتشی مجهز در ابتدا پروژه دولت سازی و سپس ملت سازی را در افغانستان و عراق دنبال کند که پس از دو دهه نزاع خانمان سوز و تراژدی انسانی این فرایند در هر دو کشور به شکست منتهی شده است.

بیست و یک سال پس از حادثه یازدهم سپتامبر استراتژی جنگ پیشگیرانه به بهای افزایش ناامنی و آشفتگی‌های سیاسی بیشتر برای خاورمیانه، به شکست منجر شده است. با وجود قتل اسامه بن لادن و ایمن الظواهری و تضعیف القاعده، سایر اسلام گرایان افراطی مانند داعش، هیئت تحریر الشام و... تهدیدی بالقوه برای مردم و دولت‌های منطقه محسوب می‌شوند.

در سوی دیگر داستان و در صحنه بین المللی نیز حمله روسیه به اوکراین به مثابه تحولی مهم در نظام بین الملل با پیامد‌های ژئوپلیتیکی گسترده، قدرت اقتصادی و نظامی و سرمایه گذاری‌های گسترده چین در اقصی نقاط جهان و همکاری اقتصادی قدرت‌های نوظهور در قالب سازمان همکاری شانگ‌های و بریکس از همگرایی این قدرت‌ها برای گذر از یکجانبه گرایی حکایت دارد.

واقعیت آن است که بیست و یک سال پس از یازدهم سپتامبر، شکست‌های آمریکا در خاورمیانه در تضعیف موقعیت و نفوذ جهانی این کشور نقش مهمی داشته است.

منبع: دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

خاورمیانه و این بار نبرد کریدور‌ها/ چگونه ایران در ۷ محور و کریدور دور خورد؟/ حتی مسیر افغانستان به ترکیه نیز ایران را دور زده است

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تغییر چهره خبرنگار صداوسیما

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

دم مسیحایی دلار نیما به بازار سرمایه/ پیش بینی شاخص کل بورس تا پایان تیر

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

بهترین فیلم های تاریخ سینمای هند

لئوناردو دی کاپریو کیست؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دلار هرات در مرز ورود به کانال ۶۱ هزار تومان

دلار ریتم افزایشی قیمت طلا را بر هم زد

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

دلار پاشنه آشیل بازار خودرو است/ هیچ راه گریزی جز آزاد‌سازی قیمت نداریم/ حاکمیت هیچ اراده‌ای برای واردات انبوه خودرو ندارد

اما استون کیست؟

عکس/ نماز جماعت پشت سر محمود احمدی‌نژاد!

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ تمرینات ویژه سیدحسین حسینی در کنار دخترش

عکس/پاریس‌گردی خانم بازیگر مشهور با استایل جذاب

بهترین فیلم های تاریخ سینمای ترکیه

عکس/پاسخ خلاقانه یک دانش‌آموز به سوال امتحان ریاضی

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

عکس صمیمی بازیگران سریال «نون خ» در دل طبیعت

تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن

رییس جمهور دنبال حیا است نه رای

حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها اطراف زاهدان/ ۲ تروریست کشته شدند

فیلم/لایی الحاجی دیوف به امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه

۷ اردیبهشت به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد

عکس/سانسور کراوات غلامرضا تختی در بنر‌های شهرداری تهران

وزارت خارجه هند: خدمه هندی کشتی توقیف شده توسط ایران با انجام تعهدات آزاد می‌شوند

وضعیت ترسناک تابستان ۱۴۰۳

نگرانی آمریکایی‌ها درباره ریاست‌جمهوری مجدد بایدن

الحوثی: در ۲۰۲ روز، ۱۰۲ کشتی هدف قرار گرفتند

تحریم مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

پریسا صالحی کیست و چرا به زندان احضار شد؟

حکم اعدام توماج صالحی لغو می‌شود؟

پیشنهاد هلندی برای مهدی قایدی

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدید نظر کنید

طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس درباره غزه

سرکنسولگری ارمنستان در تبریز افتتاح می‌شود

خاطره منشوری فریدون زندی از وحید هاشمیان!

در واگذاری سرخابی‌ها، کدام تیم سود کرد؟ کدام تیم ضرر؟

فرهاد مجیدی مهمان مخصوص فینال لیگ قهرمانان آسیا

سریال جدید مهران مدیری خبرساز شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف

پارلمان اروپا قطعنامه ضد ایران صادر کرد

بکارگیری منشی‌های خانم ممنوع شد!

تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟

اینفوگرافی/ مردم کدام کشورها بیشتر کتاب می‌خوانند؟

کدام مناطق ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟

بهترین زمان نوشیدن قهوه

فیلم/راز‌هایی از تایتانیک که هرگز نمی دانستید