اقتصاد۲۴- نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین نوشت: شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز بررسی دستور کار با عنوان "راستی آزمایی و نظارت بر جمهوری اسلامی ایران" را در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد (۲۰۱۵) آغاز میکند.
اکنون سوال مهم درباره اتفاق رخ داده این است که شورای حکام چه تصمیمی برای پرونده ایران خواهد گرفت؟ آیا باید منتظر صدور قطعنامه علیه کشورمان باشیم؟
در روزهای اخیر بیانیه تروئیکای اروپایی در انتقاد از رفتار ایران در مذاکرات احیاء توافق برجام و همینطور اظهارات وزیر خارجه آمریکا در مکزیک که گفته بود توافق به این زودی ممکن نیست، فضای ناامیدکنندهای در ارتباط با مذاکرات ایجاد کرده است. تروئیکای اروپایی اعلام کرده بودند که که در مورد اهداف ایران برای احیای توافق برجام «تردید جدی» دارند.
در نشسیت گذشته شورای حکام که در خردادماه برگزار شد، سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا در محکومیت همکاری نکردن موثر حکومت ایران با بازرسان آژانس، یک قطعنامه توبیخی پیشنهاد دادند که با اکثریت آرای ۳۵ عضو شورا تصویب شد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، روز یکشنبه درباره دستور کار این نشست اعلام کرد: «انتظار میرود که انتقال مواد هستهای در چارچوب ایمنی هستهای آکوس، امنیت و مسائل پادمانی در اوکراین و همچنین نظارت و مسائل پادمانی در ایران از موضوعات محوری باشند.»
روزنامه ایران، رسانه وابسته به دولت روز ۲۰ شهریورماه در مطلبی احتمال صدور قطعنامه علیه کشورمان در شورای حکام را «کم» توصیف کرده بود. با این حال هم اکنون دو موضوع اختلافی جدی بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی وجود دارد.
موضوع اول به ذخایر اورانیوم کشورمان بر میگردد. خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه گذشته گزارشی از مدیر کل آژانس را منتشر کرد که رافائل گروسی در آن گفته بود که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران ۱۹ برابر از حد مجاز تعیین شده در برجام فراتر رفته است. در این گزارش تاکید شده بود: «ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا ۶۰ درصد، نزدیک به درجه تسلیحاتی، بسیار بالاتر از مقداری است که برای یک بمب اتمی کافی است.» یک روز بعد هم خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی بهنقل از یک دیپلمات مطلع نوشت که در سه ماه گذشته ایران هیچ تعامل مشخصی با بازرسان نداشته و پرونده تحقیقات آژانس از فعالیتهای گذشته هستهای در ایران همچنان باز است.
بیشتر بخوانید: بازگشت توپ مذاکرات هستهای به زمین ایران
پس از آن، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان در واکنش به این گزارشها با ادعای اینکه برنامه هستهای ایران تاکنون شفاف بوده است، تاکید کرد: «در جلسه شورای حکام پاسخهای حقوقی و مستدل ایران به گزارش اخیر مدیرکل ارائه خواهد شد.»
حالا باید منتظر بود و دید آیا پاسخهای ایران میتواند مانع صدور قطعنامه تازهای توسط شورای حکام علیه کشورمان شود یا خیر؟ یا اساسا اینکه شورای حکام و خصوصا قدرتهای بزرگ انگیزه عملی برای صدور این قطعنامه در شرایط فعلی دارند یا خیر؟ چه اینکه صدور یک قطعنامه جدید میتواند افق مذاکرات را از چیزی که هست نیز تیرهتر کند.
منبع: فراز