اقتصاد۲۴- یک پیش بینی یا انتظار وجود داشت که شاید حضور مقامات کشورهای ایران، ۱+۴ و آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل بتواند گرهی از کلاف در هم تنیده مذاکرات احیای برجام باز کند. حضور علی باقری مذاکره کننده ارشد ایرانی به همراه رئیس جمهور کشورمان نیز این گمانه را تقویت میکرد، اما فضای سرد ایجاد شده در مذاکرات آن قدر قوی بود که عملا غیر از یک دیدار کوتاه میان باقری و انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات، اتفاق ویژه دیگری را شاهد نبودیم به حدی که حالا میتوان گفت اگرچه برجام از بن بست تا حدودی خارج شده است، اما مذاکرات همچنان در اتاق مراقبتهای ویژه (آی سی یو) است.
در این بین، اما امیر عبداللهیان از نشانههای جدید، سخن به میان آورده است که البته برای بالفعل شدن منوط به اراده واقعی طرف آمریکایی است: «طرف آمریکایی بارها حتی در این روزهای اخیر به ما اعلام کرد که دارای اراده لازم برای رسیدن به توافق هستیم و ما به آنها گفتیم پس با واقع بینی، حسن نیت خود را نشان دهید.»
این جملاتی است که حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران که با وجود بازگشت رئیسی به تهران، در نیویورک مانده، به خبرنگاران گفت و خاطرنشان کرد: گفتگوها و رایزنیهای ما با دیگر کشورها و آنها با ایران بیشتر حول محور لغو تحریمها بوده است.
امیرعبداللهیان افزود: این که ما در نیویورک هستیم، حساسیت را برای طرفهای خارجی بیشتر میکند که چه اتفاقی میافتد. در این دیدارها تاکید کردم برای رسیدن به توافق، اراده و جدیت لازم را داریم و واقعا اکنون این طرف آمریکایی است که باید شجاعت اتخاذ تصمیم را داشته باشد تا بتوانیم از رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار سخن بگوییم.
همچنین محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در گفتوگویی با خبرگزاری ایران پرس از سفرش به وین پایتخت اتریش برای شرکت در شصت و ششمین اجلاس سالانه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد و با بیان این که ما متعهد به ضوابط پادمانی و ان. پی. تی هستیم و آن را رعایت میکنیم، تصریح کرد: ملاقاتی با گروسی مدیرکل آژانس خواهم داشت.
امیدوارم این حضور، مذاکرات و گفتگوها تسهیل گر باشد و کمک کند نوع برداشتهایی که از ایران دارند و متاثر از فشار سیاسی و عملیات روانی است، هر چه زودتر خاتمه یابد و براساس مقررات آژانس روند امور تنظیم شود.
بیشتر بخوانید: کاخ سفید: مذاکرات برجام در راستای منافع امنیت ملیمان است
همچنین جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: پیشنهادهای ارائهشده از سوی بروکسل به تهران تا زمان بازگشت به مذاکرات روی میز خواهد بود. وی با شبکه خبری الجزیره مصاحبه کرده، اما هنوز این شبکه اشارهای به جزئیات بیشتر اظهارات او نکرده است. با وجود همه زیاده خواهیها و کارشکنیهای آمریکا در راه احیای برجام، مقامات آمریکایی همچنان سیاست پر تناقض خود را دنبال میکنند.
ند پرایس سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری خود درباره مذاکرات با ایران گفت: «اعتقاد داریم که ادامه مذاکرات هستهای با ایران در راستای منافع امنیت ملی آمریکا قرار دارد.» وی اضافه کرد: «از ابزارهای دیگری برای حل باقی مشکلات در خصوص رفتارهای ایران استفاده خواهیم کرد.» «جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز دیپلماسی با ایران را همچنان بهترین راه دانست.