اقتصاد۲۴- در روزهای اخیر اخبار و شایعاتی پیرامون برخوردهای قهری با ورزشکاران و مخصوصا فوتبالیستها در رسانههای داخل و خارج منتشر شد. ورزشکارانی که در صفحات شخصیشان در فضای مجازی و مصاحبههاشان نسبت به مسائل روز کشور واکنش نشان دادند و انتقاداتی را مطرح کردند. در هفته هفتم رقابتهای لیگ برتر این اخبار بیشتر به گوش رسید و گفته شود برخی از نفرات هم بازداشت شدند.
سید مصطفی هاشمیطبا رییس اسبق سازمان تربیتبدنی در دوره اصلاحات در مورد واکنش ورزشکاران نسبت به وقایع روز در گفتگو با خبرنگار روزنامه اعتماد اظهار داشت: «ببینید، ورزشکاران هم مثل آدمهای دیگر هستند. یعنی اصلا نباید حساب افراد را اصولا جدا کنیم و بگوییم همه مساویاند و برخی مساویتر! متاسفانه در کشور ما بعضیها مساویتر هستند.
یعنی ممکن است اتهام بزنند، دروغ بگویند، تضعیف نظام بکنند ولی مشکلی نداشته باشند. یعنی مساویترند.» ایشان ادامه داد: «باید همه طبق قانون اساسی در حقیقت در برابر قانون و همه مساوی باشند. حالا اگر ورزشکاری، اگر نویسندهای یا آدم عادی خطایی کرده باید مطابق قانون با آنها برخورد شود. این ممکن است که یک نفر خطا کند. ما حتی در اسلام هم داریم که اگر کسی خطا کرد و حتی محکوم به تعزیر یا مجازات شد، غیر از آن مجازات یا تعزیر چیز دیگری دربارهاش اجرا شود.
نباید کسی به آنها اهانت کند. متاسفانه در کشور ما رسم شده که اگر کسی خطا کرد بعضیها به او اهانت میکنند، به او القاب بد نسبت میدهند یا تهمت میزنند. اینها ناپسند است. ولی اگر ورزشکاری خلافی کرد یا خطایی مرتکب شد باید مطابق قانون با او برخورد شود.»
ایشان در ادامه به مساله نوع برخوردها با ورزشکاران پرداخت و گفت: «باید دید ورزشکار دارد چه کار میکند. یک وقت هست نظریهای میدهد یا انتقادی میکند و این حق اوست که این کار را بکند. یک وقت هست که به قول معروف حمایت میکند از کسانی که تخریب میکنند یا شورش میکنند. یا یک وقت هست که گرا میدهند به آدمها که فلان کار را کنید. برای هر ایرانی اینکه شورش در کشور صورت بگیرد و به اصطلاح خشونت در جامعه اتفاق بیفتد خوب نیست. حتی پلیس هم نباید خشونت کند. ما بعضی وقتها میگوییم پلیس خشونت میکند بعد خودمان خشونت بیشتری اعمال میکنیم.»
معاون اسبق رییسجمهور افزود: «من نمیدانم از طرف چه کسی انجام شده، اما فرض کنید ما ویدیویی داریم که نشان میدهد چادر از سر یک خانم کشیده میشود. خب اینکه تشویق ندارد این تقبیح دارد. اگر به آزادی معتقد هستید و میگویید حجاب باید آزاد باشد خب یک نفر دوست دارد چادر سر کند. برای کسی که به آزادی اینچنینی معتقد است چنین اتفاقی بدتر است تا اینکه یک نفر بگوید من معتقد به دین هستم و دین به من گفته محجبه باش. بنابراین خیلی باید موارد را تفکیک کرد. آدمها هم باید مواظب باشند که از چه کسی حمایت میکنند. باید دانست عوامل این فتنهها و خشونتها چه کسانی هستند.»
رییس اسبق سازمان تربیتبدنی در پاسخ به این سوال که به نظر برخوردها با ورزشکاران کمی سختگیرانه به نظر میرسد توضیح داد: «آقای احمدینژاد بعضی وقتها حرفهایی زده که مثلا عوامل اغتشاشات بعضا از فلان وزارتخانه مامور شده بودند. هر کسی یک چنین کارهایی بکند محکوم است و حمایتکنندگان هم محکوم هستند.
اما عکسالعملها باید عکسالعملهای قانونی باشد. مثلا یکی از کارهایی که قبلا راجع به آقای علی کریمی کردند را میشود بررسی کرد. چند ماه پیش که ایشان در مورد نذری دادن یک استوری گذاشت، بلافاصله بنرهای ایشان پایین کشیده شد از سطح شهر. خب مگر حکم قانونی در این مورد داشتند؟» ایشان تصریح کرد: «عکسالعمل باید مطابق با آن مورد باشد.
خب تشدید کردن این چیزها در جامعه و خط کشی کردن و تحریک کردن آدمها بد است. ولی ورزشکاران هم باید مثل آدمهای عادی دقت کنند و حرف خودشان را درست بزنند.»
نامزد دو دوره انتخابات ریاستجمهوری تاکید کرد: «چیزی که اهمیت دارد این است که ورزشکار از دشمنان کشور حمایت نکند. اینهایی که در خارج از کشور نشستند دشمن کشور هستند؛ و خیلی باید همه ما حواسمان جمع باشد که آب به آسیاب چه کسی میریزیم.»
هاشمیطبا در پاسخ به این سوال که آیا وزیر ورزش میتواند در این روزها نقشآفرینی کند یا خیر گفت: «شاید یک مقدار نقش هدایتگر و به اصطلاح تعدیلکننده بتواند برای ورزشکاران داشته باشد. ولی خب باید خود شخص تشخیص دهد که چقدر میتواند در این مساله نقش داشته باشد.»
ایشان در پایان با درخواست از همه اقشار مخصوصا مقامات به هوشیاری لازم و موضع متعادل گفت: «بالاخره وقتی یک جریانی اتفاق میافتد خیلیها خواسته و ناخواسته وارد یک جریانی میشوند که بعضا خودشان هم متوجه نیستند وارد چه جریانی شدند. همه باید یک مقدار هوشیاری لازم را داشته باشیم. از جمله مقامات و مسوولان کشور که باید بیشتر از همه هوشیار باشند و بدانند که بنزین روی آتش نریزند و باید همیشه نقش تعدیلکننده و هدایتگر داشته باشند.»