اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: قیمت دلار در بازار آزاد روز شنبه متاثر از برخی اخبار سیاسی و پیشروی قیمت در معاملات پشت خطی شب گذشته کار خود را از ۳۳ هزار و ۱۱ تومان آغاز کرد. معامله گران ارزی در بازار پشت خطی سودای گرانی دلار را در سر میپرورانند و همین موضوع باعث شده دلار را از مرز ۳۳ هزار تومان فراتر ببرند و آن را به ۳۳ هزار و ۵۰ تومان برسانند.
از طرفی بازدهی دلار در یک هفته گذشته ۴۰۰ تومان بوده و دلار از ۳۲ هزار و ۶۰۰ تومان به ۳۳ هزار تومان رسیده است. اما سوال اصلی این است که دلار در هفته دوم آبان ماه ۱۴۰۱ چه سمت و سویی را در پیش خواهد گرفت؟
عباس علوی راد به اقتصاد ۲۴ میگوید: محیط چند رویدادی شامل توقف نشستها و گفتگوهای رسمی هسته ای، انتخابات ماه آینده آمریکا، تحولات جنگ اوکراین و ناآرامیهای اخیر کشور حاکی از آن است که تمایل دلار هرچند با دامنه محدود تا پایان پاییز رو به افزایش خواهد بود.
این اقتصاددان با بیان اینکه تاثیر مذاکرات برجامی بر قیمت دلار غیرقابل انکار است، ادامه داد: نگاهی به روند قیمت دلار آزاد در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۱ به روشنی نشان میدهد مهمترین عامل ایجاد تکانههای هرچند با دامنه محدود در قیمت دلار در این بازه زمانی رویدادهای عمدتا خارج از تحولات بنیادی اقتصاد ایران و مشخصا فعل و انفعالات سیاسی و بین المللی مرتبط با مذاکرات هستهای بوده است.
به گفته این اقتصاددان، با این همه علیرغم افت و خیزهای قابل ملاحظه قیمت دلار در بازار آزاد در اثر تحولات هسته ای، بازدهی هفت ماهه نخست سال ۱۴۰۱ آن حدود ۲۵ درصد بوده است.
علوی راد با اشاره به اینکه این بازدهی نسبت به بازه زمانی مشابه سال ۱۴۰۰ به مراتب بیشتر است، معتقد است این نوسانات پیرامون روند رو به رشد و رسیدن قیمت دلار در پایان مهر ماه ۱۴۰۱ به حدود ۳۲ هزار و ۸۰۰ تومان از دو منظر قابل بررسی است؛ اول تحولات و چشم انداز متغیرهای کلان اقتصاد ایران و مرتبط با نرخ ارز میباشد. از این منظر کندی کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی از یکسو و نرخهای تورمی سالانه بالای ۴۰ درصد و باقی ماندن آن حداقل تا پایان سال مهمترین محرکهای این بازدهی میباشد.
بیشتر بخوانید: پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۱/ ریزش قیمت دلار منتفی است؟
وی مساله مهم دوم را در ارتباط با سیگنالهای برجامی به بازار دلار میداند و ادامه داد: کندی و فرسایشی بودن تحولات پیرامون مذاکرات هستهای و چشم انداز مبهم توافق میان ایران و طرفهای غربی دومین عامل مورد بررسی در بازار دلار است. از این منظر نیز برآیند تحولات گفتگوهای ایران و طرفهای غربی در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۱ از یکسو و آخرین سیگنالهای طرفهای غربی اجازه کاهش قیمت دلار در بستر انتظارات ارزی را نمیدهد.
این اقتصاددان در مورد پیش بینی قیمت دلار در پاییز ۱۴۰۱ گفت: به طور کلی محیط چند رویدادی شامل توقف نشستها و گفتگوهای رسمی هسته ای، انتخابات ماه آینده آمریکا، تحولات جنگ اوکراین و ناآرامیهای اخیر کشور حاکی از آن است که تمایل دلار هرچند با دامنه محدود تا پایان پاییز رو به افزایش خواهد بود.
به گفته علوی راد، در همین راستا به نظر میرسد در دو هفته آینده قیمت دلار اطراف نرخهای ۳۲ هزار ۵۰۰ تومان تا ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان در نوسان خواهد بود.