تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۰۹ آبان ۱۴۰۱
حسن نمکدوست و مجید رضائیان از تنگنای کار رسانه‌ای مستقل می‌گویند

روزنامه‌نگاری با تنفس مصنوعی

آن قدرتی که می‌خواست قدرت رسانه‌های مستقل تضعیف و مرجعیت رسانه‌های مستقل نابود شود، بسیار موفق عمل کرده است. اما باید توجه داشت که این ریشه به تیشه زدن، تاوان دارد

روزنامه نگاری

اقتصاد۲۴ -  اساتید دانشگاه در کلاس‌های روزنامه‌نگاری به دانشجویان خود می‌گویند، «پیگیری اصالت خبر و انتشار به‌موقع» از اصول اولیه کار خبرنگاری است؛ موضوعی که این روز‌ها نه‌تن‌ها جلویش گرفته شده، بلکه بابت پیگیری و انتشار به‌موقع خبر، خبرنگار با بازداشت رو‌به‌رو می‌شود.

اما انتشار عکس اقوام مهسا امینی بعد از درگذشت او و همچنین گزارشی از مراسم تشییع جنازه مهسا امینی در سقز باعث شد تا دو خبرنگاری که منتشرکننده عکس و گزارشگر مراسم تشییع جنازه مهسا امینی بودند، بازداشت شوند. بیش از سی روز خبری از اتهام این افراد نبود تا اینکه بیانیه مشترکی از سوی وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه منتشر شد مبنی بر اینکه این دو خبرنگار آموزش‌دیده سرویس‌های اطلاعاتی خارج از ایران هستند و نقش اساسی در ایجاد بحران فعلی داشته‌اند. حال با چنین رویکردی که خبرنگار به ابتدایی‌ترین وظیفه‌اش که پیگیری و پوشش خبری است؛ نمی‌تواند پایبند باشد، چه کاری می‌توان انجام داد و چرا مسئولان مسیر را به سمتی برده که کوچک‌ترین پوشش خبری در هر حوزه‌ای منجر به تاوان امنیتی می‌شود؟

روزنامه‌نگاری مستقل در تنگنا

حسن نمکدوست استاد علوم ارتباطات در گفتگو با هم‌میهن در خصوص محدودتر شدن روزنامه‌نگاران در بحران اخیر می‌گوید: «در تمام این سال‌ها جز اشتباهات مکرر و مهلک‌تر در رفتار با روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها چیزی مشاهده نکردیم. همیشه رفتاری مبتنی بر رفتار‌های دور از منافع ملی و غیراصولی با روزنامه‌نگار‌ها صورت گرفته است و جای اصلاح، وضعیت بحرانی‌تر شده است. در حقیقت عده‌ای همه نظام رسانه‌ای ایران را براساس منافع خودشان تعریف می‌کنند و این تعاریف، آن‌ها را از مردم جدا کرده است.»

نمکدوست در پاسخ به این سوال که آیا مسئولان چنین رفتاری را اصلاح می‌کنند یا خیر گفت: «درحال حاضر به جای اصلاح مسیر، به دنبال افرادی می‌گردند که تقصیری ندارند و با شکستن کاسه و کوزه سر این افراد که وظیفه اطلاع‌رسانی یک واقعه را داشتند، می‌خواهند تحلیلی ارائه دهند. افکار عمومی می‌داند چنین رفتار‌هایی صرفا بهانه‌جویی است.»
این استاد علوم ارتباطات همچنین معتقد است یکی از دلایلی که مردم دیگر به رسانه‌های داخلی اعتماد ندارند و توجه به رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور افزایش پیدا کرده، همین فشار‌هایی است که در روز‌های اخیر رخ داده و سانسور افزایش پیدا کرده است: «متاسفانه چیزی از رسانه باقی نمانده که از این بدتر شود. آن قدرتی که می‌خواست قدرت رسانه‌های مستقل تضعیف و مرجعیت رسانه‌های مستقل نابود شود، بسیار موفق عمل کرده است. اما باید توجه داشت که این ریشه به تیشه زدن، تاوان دارد. با سیاست‌های نادرستی که داشتند؛ با حذف روزنامه‌نگار‌های مستقل، با توقیف و تعطیلی، مرجعیت روزنامه‌ها گرفته شده است. تاوان با چه چیزی پس داده می‌شود؟ با توجه و گوش دادن مردم به رسانه‌های خارج از ایران. همچنین رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران نیز آن حرفه‌ای‌گری که دوستان خبرنگار ما در رسانه‌های داخل کشور داشتند را ندارند. هر روزنامه‌نگاری که به حقیقت پایبند بود بیشتر تنبیه شد و الان در وضعیتی هستیم که در هیچ حوزه‌ای نمی‌توان به صورت تحقیقی مطلبی را پیگیری و منتشر کرد.»

دفاع از روزنامه‌نگاری

بعد از انتشار این بیانیه، اما روزنامه‌نگاران شبکه اجتماعی واکنش انتقادآمیز را نسبت به این موضوع نشان دادند. بخشی از توئیت‌های روزنامه‌نگاران را در ادامه می‌خوانیم.
مستوره نصیری، روزنامه‌نگار نیز در صفحه توئیتر خود نوشته: «الهه محمدی رفیق و همکارم بوده و هست و جز صداقت و دلسوزی برای تک‌تک سوژه‌هایی که کار کرده چیزی ازش ندیدم. آموزش اونم از نهاد‌های خارجی هرگز به این آدم نمی‌چسبه. الهه صرفا یه روزنامه‌نگار بوده و خواهد ماند. ما منتظر آزادی هرچه زودتر الهه هستیم.»
هدی هاشمی، خبرنگار شرق‌آنلاین نیز می‌گوید: «خبرنگاران فقط کارشان را انجام دادند و صرفا به‌خاطر انجام حرفه‌شان چنین بیانیه‌ای می‌دهید؟»

علی ورامینی دبیر صفحه فرهنگ روزنامه هم‌میهن نیز می‌گوید، الهه محمدی صرفا به وظیفه اش عمل کرده: «به عنوان همکار الهه محمدی از ثانیه به ثانیه روز اول اتفاق تا با بدبختی به سقز رفتن‌اش را شاهد بودم. جز همدلی با مظلوم و حقیقت‌طلبی هیچ انگیزه و قصدی در او نبوده است. از صدر تا ذیل روزنامه هم‌میهن هم شهادت می‌دهند او هرچه کرده در راستای رسالت خبرنگاری اش کرده است.»

سعید پارسایی، همسر الهه محمدی نیز از بلاتکلیفی وضعیت همسرش انتقاد دارد: «همسرم الهه محمدی دیروز تماس گرفت، سی روز از بازداشت‌اش گذشته است. ۱۷ روزش را در انفرادی و بازجویی و ۱۳ روز اخیرش در اتاق عمومی بدون بازجویی و در بلاتکلیفی و در انتظار وثیقه. رهایش کنید تا این پائیزمان بهار شود.»
محدودیت با اقناع افکار عمومی
اساسا با بیانیه‌ای که صادرشده و خبرنگاران را براساس انجام دادن ابتدایی‌ترین وظیفه شغلی خود آموزش‌دیده سرویس‌های خارجی قلمداد می‌کنند، چطور می‌توانند کارشان را پیش ببرند؟ مجید رضائیان استاد دانشگاه در رشته روزنامه‌نگاری در گفتگو با «هم‌میهن» می‌گوید: «الهه محمدی و نیلوفر حامدی صرفا به وظیفه حرفه‌ای خود عمل کرده‌اند، نه چیزی بیشتر از آن. کار و شغل ما عملا از پرسش‌گری شروع می‌شود. در باب اتفاقی که براساس یک امر کاملا طبیعی شکل گرفته باشد؛ جایی برای حضور روزنامه‌نگار نیست چراکه «یک امر طبیعی»، موضوعی روشن و مبرهن است که پرسش‌گری را به‌وجود نمی‌آورد. در واقع پیرو موضوعی که نیاز به پرسش و بررسی داشته باشد، طبعا وظیفه خبرنگار است که آن را تحلیل، بررسی و پیگیری کند. دو پرسش مهم در حوزه روزنامه‌نگاری وجود دارد؛ «چگونه و چرایی». روزنامه‌نگاری‌تحلیلی یک حرفه است که در راستای محقق شدن و رسیدن به پاسخ ِ این دو پرسش قدم برمی‌دارد. هر رویدادی که فارغ از هر نوع موضوعی رخ می‌دهد، این دو پرسش در امر روزنامه‌نگاری تحلیلی را دربرخواهد داشت.»

مجید رضائیان همچنین درخصوص اینکه اگر مسئولان بخواهند همزمان منافع افکار عمومی و نفع خود را درنظر بگیرند، باید چه رفتاری از خود نشان دهند گفت: «اگر پاسخ به دو پرسش ِ «چگونه و چرایی» داده شود، در قیاس با اتفاقاتی که در دنیا رخ می‌دهد، هم به نفع مردم و هم به نفع نظام است. اگر حاکمیت بخواهد منافع تثبیت نظام را در نظر بگیرد و هم منافع ملی کشور را حفظ و رعایت کند، باید در راستای تکریم و احترام به این دو پرسش از سوی خبرنگار‌ها قدم بردارد تا هر موضوعی برای مردم‌اش روشن شود. در صورتی که به این دو پرسش مهم به صورت شفاف پاسخ داده شود، به تبع آن؛ ابهام در جامعه کمتر می‌شود و شفافیتی که رخ می‌دهد باعث دوام جامعه و حاکمیت خواهد شد.»

بیانیه، افکار عمومی را قانع نکرد

در روز‌های اخیر باوجود فیلترینگ گسترده شبکه‌های اجتماعی، اما دنبال‌کننده رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور افزایش چشمگیری داشته است. همچنین انتشار بیانیه‌هایی از این قبیل که خبرنگاران را وابسته به سرویس‌های خارجی می‌دانند نیز باعث نشده تا مردم نسبت به انتقادات گسترده‌ای که در روز‌های اخیر داشتند عقب‌نشینی کنند و اساسا چنین بیانیه‌هایی نیز بازخورد مثبتی بین افکار عمومی نداشته است. مجید رضائیان با بیان اینکه چنین رویکردی که نظام از خودش در این زمینه نشان داده باعث شده تا صرفا یک خبر بدون اقناع کردن مردم منتشر شود، معتقد است: «هر حکومتی در صورتی که می‌خواهد پاسخی از افکار عمومی بگیرد، باید از طریق قانع کردن آن‌ها امتیاز به‌دست بیاورد. اینکه مطلبی را منتشر و ارائه کنند، اما جامعه آن موضوع را باور نکند در واقع نتوانسته‌اند مردم را اقناع کنند. ما زمانی می‌توانیم سرمان را بالا بگیریم که افکار عمومی را من‌باب آن موضوع اقناع کنیم. درخصوص موضوع پیش‌آمده در حال حاضر جامعه اقناع نشده و طبعا خواسته روزنامه‌نگار‌ها این است که محدودیت‌ها کمتر شود تا بتوانند در راستای رسیدن به پاسخ آن دو پرسش قدم بردارند و حقیقت را کشف کنند. این رویکرد شامل تمام روزنامه‌نگار‌ها از هر گرایش و جریانی می‌شود که افکار عمومی را اقناع کند. طبعا افکار عمومی با محدودیت در تضاد است.»

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران