اقتصاد۲۴- منصور آزاد با بیان اینکه قشم به دنبال تغییر الگوی تولید میگو از روشهای سنتی با بهرهوری پایین به روشهای متراکم با بهرهوری بالا و افزایش تولید در واحد سطح است، اظهار کرد: امروزه جهان با چالشهای زیادی در بحث تأمین غذا و امنیت غذایی برای جوامع روبرو شده است و در درجه نخست خودکفایی در تولید محصولات غذایی و در درجه بعد تبدیل شدن کشورها به صادرکننده این محصولات نقش مهمی در توسعهیافتگی بازی میکند.
وی افزود: تحقیقات سازمان خوارو بار کشاورزی سازمان ملل (فائو) نشان میدهد میزان پروتئین تولیدی در دریا تقریبا به حد نهایی خودش رسیده و جوابگوی نیازهای بشری نخواهد بود؛ بنابراین در تمام دنیا از جمله ایران برنامهریزیها با هدف تأمین این پروتئین، حول محور پرورش آبزیان انجام میشود و نمودار تولید در سالهای اخیر که از سوی سازمان خواربار و کشاورزی سازمان مللل متحد «فائو» ارائه شده موید این حقیقت است. بر اساس این آمارها در سال ۲۰۳۰ برای حفظ دسترسی فعلی جمعیت دنیا به پروتین باید سهم پرورش در تولید پروتئینهای دریایی از ۴۸ به ۶۰ درصد افزایش یابد.
مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینکه صنعت آبزیپروری به یکی از مهمترین بخشهای تأمین پروتئین و ایجاد امنیت غذایی در دنیا تبدیل و پرورش میگو نیز به انواع یکی از منابع پروتینی با ارزش مورد توجه مسئولان کشورها واقع شده است، تصریح کرد: در ایران نیز به واسطه وجود سواحل طولانی در شمال و جنوب کشور صنعت تکثیر و پرورش میگو همزمان با رشد و توسعه این حرفه در عرصه جهانی از توسعه چشمگیری برخوردار بوده و در جزیره قشم نیز برنامهریزی برای تولید ۳۲ هزار تن میگو انجام شده است.
به گفته آزاد، صنعت پرورش میگو شامل مولدسازی، تکثیر، پرورش، عملآوری و بازاریابی است و در همه این مراحل موضوع برندسازی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون میگو به روش سنتی و در سدهای خاکی در نزدیکی سواحل پرورش مییافته است، افزود: با همت کارآفرینان و سرمایهگذاران هماکنون تکنولوژیهای روز دنیا در حوزه پرورش میگو از جمله کشت متراکم و فوق متراکم به کشور وارد شده است. کشتهای مبتنی بر تکنولوژی علاوه بر اینکه عواقب محیط زیستی کشتهای سنتی را در پی ندارند و کمترین آسیب را به محیط پیرامون وارد میکنند از نظر اقتصادی نیز بهرهوری چند برابری دارند و مقرون به صرفه هستند.
مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم یادآور شد: برداشت ۱۰ برابری کشتهای مدرن نسبت به کشت سنتی جذابیت این صنعت را برای سرمایهگذاران دوچندان کرده چراکه در کشت متراکم به ازای هر هکتار زمین توانایی برداشت تا ۱۰۰ تن میگو را میتوان ایجاد کرد.
آزاد ادامه داد: بر اساس بررسیهای انجام شده پرورش متراکم میگو هماکنون در زمره یکی از پربازدهترین صنایع شیلاتی مورد توجه قرار گرفته و نخستین مزرعه پرورش میگو به شیوه فوق متراکم در قشم نیز با حضور افشار فتحالهی رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم به بهرهبرداری رسید.
به گفته وی، شرکت کیان یزدان قشم با فعالیت در حوزه پرورش میگو به شیوه فوق متراکم در ۱۰ هکتار وسعت و سرمایهگذاری ۲۴۰ میلیارد ریالی سعی کرده با توجه به محدودیت منابع زمین در جزیره قشم، به بالاترین نرخ تولید در هر هکتار دست یابد. این شرکت با توان تولید ۶۴ تن میگو در هر هکتار، ۲۵۰ مخزن پرورش دارد که با حضور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، در مرحله آزمایشی کار خود، ۶۶ مخزن را به بهرهبرداری رساند.
لازم به ذکر است، جزیره قشم توان تولید ۳۲ هزار تن میگو را دارد و هماکنون ۴ هزار تن از این مقدار به مرحله تولید رسیده است و تا سال ۱۴۰۴ میزان تولید میگو پرورشی در قشم به ۲۳ هزار تن از طریق کشتهای سنتی و متراکم میرسد.