اقتصاد۲۴- با آغاز معاملات امروز بازار توافقی ارز، قیمت دلار و یورو با کاهش همراه شده است. به گونهای که در لحظه انتشار این گزارش، نرخ دلار توافقی با کاهش از کانال ۳۴ هزار تومان به کانال پایینتر سقوط کرده و به رقم ۳۳۸۰۰ تومان رسیده است. این در حالی است که هر اسکناس یورو در بازار توافقی پایان هفته، با افت ۰.۶۵ درصدی نسبت به نرخ پایانی روز قبل، ۳۴۱۵۳ تومان قیمت گذاری شده است.
افت قیمت دلار در معاملات توافقی ارز در شرایطی است که از دو روز گذشته، قیمت انواع ارز در بازار غیررسمی نیز با کاهش همراه شده است. تا جاییکه در حال حاضر مشاهدات میدانی از بازار ارز تهران در محدوده میدان فردوسی حاکی از افت قیمت دلار به کانال ۳۴ هزار تومانی است. به بیان دیگر نرخ دلار بازار غیررسمی که تا پیش از این به بالای کانال ۳۶ هزار تومان رسیده بود، حالا با دو کانال عقب نشینی همراه شده و فعالان بازار عمدتا فروشنده هستند و تقاضا برای خرید ارز وجود ندارد.
بانک مرکزی در هفته گذشته اقدامات قابل توجهی برای مدیریت بازار ارز بدون ارزپاشی انجام داده بود که در همین راستا بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار ارز پیش بینی میکردند که این اقدامات تاثیر قابل توجهی در کاهش التهابات و برچیده شدن صف هیجانی خرید ارز خواهد داشت؛ پیش بینیای که حالا محقق و به تعدیل نرخها در بازار ارز منجر شده است.
بیشتر بخوانید: صفهای خرید ارز چگونه جمع شد؟
از جمله این اقدامات میتوان به راه اندازی سامانهای برای خرید آنلاین ارز، راه اندازی ۴۰ شعبه ارزی بانکی برای خرید ارز، تقویت طرف عرضه در بازار متشکل ارزی و سامانه نیما و انتشار اوراق سلف استاندارد سکه که باعث کاهش قابل توجه حباب سکه و قیمتها شد، اشاره کرد. همچنین هشدارهای قوه قضائیه مبنی بر عواقب ناشی از واگذاری کارت ملی به دلالان ارزی برای دریافت ارز سهمیهای و هشدار سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها در مورد احتمال قطع یارانه شهروندانی که کارت ملی خود را اجاره میدهند، باعث شد صفهای دلار در مقابل صرافیهای بازار متشکل ارزی، برچیده شود.
از سوی دیگر باید یادآور شد که روند عرضه ارز در سامانه نیما نیز این روزها در سطح بسیار خوبی قرار دارد؛ تا جاییکه روز گذشته از مجموع عرضه ارز معادل یک میلیارد و ۲۰ میلیون دلار در سامانه نیما فقط ۲۲۲ میلیون دلار مشتری داشت و معامله شد. به عبارت دیگر حجم عرضه ارز در سامانه نیما در روز گذشته، ۴.۵ برابر میزان تقاضا بود.