اقتصاد۲۴- بازار سرمایه روزهای مثبت و سبز را پشت سر میگذارد، اما کارشناسان در پایداری این روند ابراز تردید کرده و معتقدند رشد شاخص واقعی نیست و این موضوع دیر یا زود اثرات خود را روی بازار نشان میدهد.
حسین عبدی، کارشناس بازار سرمایه، در این ارتباط با بیان این که به نظر میرسد در حال حاضر مشکل بازار سرمایه ما مشکلات کوچک مرتبط با زیرساختهای بازار نیست و در واقع مشکلات سیاستگذاریهای کلان است افزود: اگر امکان این وجود داشت که تغییری را اعمال کنم، قطعا تغییر در سیاستگذاریهای مرتبط با وضعیت کلان اقتصاد را در دستورکار قرار میدادم و این مرتبط است با سیاستهای وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دولت و اینطور به نظر میرسد که در حال حاضر با این سیاستها و در واقع سیاستهای ضد و نقیضی که وجود دارد، تغییری نداشته باشد.
وی ادامه داد: در واقع با دستورالعملها و عدم تمایل دولت به رشد بازار سرمایه به نظر میرسد بازار سرمایه همین وضعیت را داشته باشد؛ بنابراین میتوان گفت که این تغییر ربطی به وضعیت کنونی در ساختار خود بورس ندارد و ربط این بیشتر به سلسله مراتب بازار است که بیشتر به وزارت اقتصاد مربوط میشود و سیاستهای دولت به طور کلی در حال حاضر سیاست ضدتورمی را در پیش گرفته است و نرخ بهره بین بانکی را دستکاری کرده و افزایش دادهاند و در حال حاضر شاهدیم که در بسیاری از مواقع دست دولتها در جیب شرکتها میرود و بین ۷۵ تا ۸۰ درصد مالکیت شرکتهای بورسی در دست ساختارهای دولتی و شرکتهای دولتی است و تمام مدیران این شرکتها توسط دولت گمارده میشوند و به نوعی پاسخ درستی به سهامداران خرد و حقیقی نمیدهند و به این دلیل در بسیاری از مواقع سودهای این شرکتها به نفع دولت جابهجا میشود و بسیاری از شرکتهای دولتی بزرگ ما در حال حاضر پروژههایی را دست میگیرند که هیچگونه ربطی به تخصص آنها ندارد.
وی گفت: به عبارت دیگر نرخ خوراک و مواد اولیه آنها توسط دولت تعیین میشود و البته از آن سمت میتوان گفت که خوراک پتروشیمیها و بهره مالکانه و بسیاری از موارد دیگر که ما شنیدهایم در اقتصاد که توسط دولت تعیین میشود؛ بنابراین عمده مسئلهای که وجود دارد عدم تمایل وزارت اقتصادی و دارایی و مسئولان ذیربط به رشد بورس است یعنی مسئولان مربوطه تمایلی ندارند که بورس ما بلند شود و سرپا بماند. به همین علت در حال حاضر صرفا سعی میشود که در دورههای بسیار کوتاهی به بورس کمی جان بدهند، اما دوباره سعی میشود که پیگیر موضوع نباشند تا بورس دوباره زمین بخورد فعلا سهامداران و بازار سرمایه و ذینفعان اولویتی برای دولت فعلی ما ندارند.
بیشتر بخوانید: امیدواری سهامداران در بازار سرمایه
علیرضا تاجبر، کارشناس بازار سرمایه نیز با بیان این نکته که در شرایط فعلی بازار سرمایه، عوامل درونزا وجود ندارد و شرکتها در کف خودشان قرار دارند و از منظر بنیادی نیز شرایط خوبی دارند گفت: با وجود اینکه گزارشهای ۶ ماهه نسبت به گزارشهای ۳ ماهه آنچنان قوی نبودند، ولی با توجه به قیمتها و P/E بازار و تورم جاری بازار سرمایه ما در بهترین شرایط قرار دارد و نمیتوان گفت سازوکارهای زیرساختهای بازار سرمایه منجر به این شرایط شده است.
به گفته وی این روند فرسایشی که بیش از دو سال است رقم خورده، به دلیل عامل بیرونی است. بحث بعدی، عدم اعتماد سرمایهگذاران به این بازار است و ترس سرمایهگذار از پارامترهای بودجه و به نظر میرسد بحث پارامترهای بودجه به زودی مشخص میشود و امید میرود مسئولانی که بر روی بودجه اثرگذار هستند و آن را تعیین و تصویب میکنند، در کلیه موارد به بازار سرمایه توجه داشته باشند به دلیل اینکه امسال بودجه بسیار اثرگذار و حساس است، هم از منظر میزان تامین مالی دولت و هم از منظر نرخ خوراک پتروشیمی و نرخ انرژی و در آخر هم بحث بهره مالکانه بسیار اثرگذار است و در کنار اینها نرخ بهره بانکی که متاسفانه بانک مرکزی در سیاستی که به خرج داده و به کار گرفته، بازار سرمایه را در نظر نگرفته است و این نرخ بهره وارد بازار سرمایه شده است.
به گفته تاجبر در نهایت میتوان گفت که شکل امروزه بازار و این روزهای منفی گذشته ناشی از عوامل درونزای بازار سرمایه نیست و از بیرون به بازار تحمیل شده است و امید میرود که مسئولان اقتصادی کشور هم در بودجه و هم در بانک مرکزی مقداری بیشتر به بازار سرمایه توجه کنند تا شاهد رونق بازار سرمایه باشیم.
مصطفی امید قائمی، مدیرعامل گروه مالی ملت در این ارتباط با بیان این نکته که از جمله مواردی که به بازار سرمایه میتواند کمک کند بخشش ۸۰ درصدی مالیات نقل و انتقال است که اقدام بسیار خوبی است افزود: همچنین اقدامات دیگری که بورس به آن نیاز دارد مانند قانون انتشار ابزارهای دوگانه که باید حتما تسهیل شود و در واقع مشکلات قانونی انتشار این اوراق باید حل شود و ابزارهای دوگانه وارد بازار اوراق بهادار شوند و مورد معامله قرار بگیرند.
به گفته او مخاطبینی که قصد دارند داراییهای خود را از طریق سپردههای بانکی و ارز و املاک و مانند آن نگه دارند، این امکان برایشان فراهم است که به صورت اوراق بهادار اینها را نگه دارند و از منافع آنها هم بهره ببرند، یعنی اگر اوراق قابل تبدیلی با ملک و ارز و... داشته باشیم، میتوانیم مخاطبین بیشتری را برای بازار سرمایه جذب کنیم.
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۴۶۷