اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: شاخص بورس در حالی در آخرین روز کاری هفته پایانی آبان ماه ۱۴۰۱ با سه هزار واحد افزایش به رقم یک میلیون و ۴۱۳ هزار واحد رسید که این رشد خفیف هم دردی از سهامداران دوا نمیکند و آینده بازار سرمایه در هالهای از ابهام است.
روز چهارشنبه، شاخص کل فرابورس با ۴۷ واحد افزایش در رقم ۱۸ هزار و ۴۷۸ واحد ایستاد و در این بازار ۲۱۹ هزار معامله به ارزش ۶۰ هزار و ۳۹۲ میلیارد ریال انجام شد.
اما سوال اصلی این است که چرا با وجود حمایت ۱۰ بندی از بورس، شاهد بهبود روند بازار سرمایه نیستیم؟ چرا چراغ بورس هنوز قرمز است و سهامداران نگران آینده؟
مهدی روزبهانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه به اقتصاد ۲۴ میگوید: عدم نظارت کاربردی بر فروش بی حد و مرز و بدون حساب و کتاب حقوقیها و بازارگردانهای بازار، بورس را دچار بحران کرده است.
وی ادامه داد: متاسفانه برخلاف آنچه در مصوبه ۱۰ بندی دولت مبنی بر مهار فروشهای بی حد و حساب حقوقیها و بازارگردانها آمده؛ ولی متاسفانه شاهد هیچ برخوردی با حقوقیها و بازارگردانها نیستیم. متاسفانه شاهدیم که سهمها به محض اینکه صف خرید میشوند، عرضههای آبشاری حقوقیها و بازارگردانها آغاز میشود.
به گفته این کارشناس ارشد بازار سرمایه، بورس در حال حاضر به شدت از کمبود نقدینگی رنج میبرد. شاهدیم که سهمها به محض اینکه یکی، دو روز صف خرید میشوند صفهای خرید جمع شده و دوباره همان سهم میریزد. در این شرایط پولی نیست که سهم را بالا ببرد و، چون خریدار جدید نیست ناچار به سرعت منفی میشود.
بیشتر بخوانید: بورس در حال تبدیل شدن به یک بحران امنیتی غیرقابل مهار است/ کسری ۱۱ هزار میلیاردی صندوقهای درآمد ثابت
روزبهانی با بیان اینکه ترس سهامداران از ریزش مجدد بازار سرمایه باعث گیجی و عدم ثبات در بازار شده، ادامه داد: اکثریت بازار با هر بار مثبت شدن سهام، دست به فروش میشوند و فرصت را برای خروج غنیمت میشمارند؛ یعنی در هر لحظه از بازار دست به ماشه برای فروش اند.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه معتقد است انتظار میرود صندوق تثبیت بازار حمایت بیشتری از بازار انجام بدهد و نقدینگی بیشتری هم به بازار تزریق کند.
روزبهانی مهمترین عاملی که به رونق بورس کمک میکند را کاهش نرخ سود بانکی دانست و به اقتصاد ۲۴ گفت: لازم است برای بازگشت رونق به بازار سرمایه، نرخ سود بین بانکی به کمتر از ۱۸ درصد کاهش پیدا کند.
این فعال بازار سرمایه با تاکید بر اینکه با وجود مصوبه ۱۰ بندی حمایت از بازار سرمایه، همچنان هیچ حمایت قاطعی از بورس توسط دولت و شخص رئیس جمهور صورت نمیگیرد، میگوید: همین امر باعث کاهش روزافزون بی اعتمادی در بین فعالان بازار سرمایه شده است. با وجود رشد شاخص بورس در چند روز متوالی، همچنان بیش از ۸۰ درصد سهامداران در ضرر هستند و تنها کسانی که در این چند روز به دنبال نوسان گیری بودند سود کردند و در پرتفوی اکثر سهامداران هیچ اتفاق خاصی نیفتاده است.
روزبهانی با اشاره به اینکه در حال حاضر ارزش بورس حدودا ۳ هزار و ۸۰۰ تا ۴ هزار میلیارد تومان است، گفت: در دولت دوازدهم ارزش بازار به ۳۵ هزار میلیارد تومان رسید. این در حالی است که در شرایط حال حاضر ارزش بازار با وجود روزهای مثبت و منفی شاخص کل، تکان نمیخورد.
وی معتقد است بازار سرمایه همچنان ارزانترین بازار مالی کشور محسوب میشود؛ بنابراین دولت میتواند با حمایتهای واقعی و علنی خود از بورس، از رشد نقدینگی مازاد و تورم زا در جامعه جلوگیری و پول سرگردان را از بازارهای طلا، سکه، دلار و... به سمت بازار سرمایه هدایت کند.