اقتصاد۲۴- مقامهای اسراییلی بلافاصله در گفتگو با رسانهها، انگشت اتهام این حمله را به سمت ایران گرفتهاند. اتهامزنی علیه ایران درست یک روز بعد از ادعای امریکا درخصوص توقیف یک کشتی حامل مواد منفجره از مبدا ایران در آبهای خلیج عمان و چندی بعد از اتهامزنیهای واهی یک رسانه امریکا درخصوص آمادگی ایران برای حمله به اهدافی در عربستان سعودی مطرح میشود.
سلسله اتهامزنیها به ایران، همزمان با افزایش فشارهای تحریمی اتحادیه اروپا، بریتانیا و امریکا علیه ایران و اتهامهای واهی دستگاههای اطلاعاتی غربی، ازجمله مصاحبه رییس Mi۵ بریتانیا و ادعای او مبنی بر تلاش ایران برای گروگانگیری ۱۰ فرد بریتانیایی یا ساکن بریتانیا، این گمانه را افزایش داده است که سناریویی تازه علیه ایران در حال شکلگیری است و اقدامهای تنشزا در منطقه و منتسب کردن آنها به ایران با هدف تکمیل پازلهای تنش علیه ایران در منطقه انجام میشود.
مقامهای اسراییلی در تلاش برای ارتباط دادن حمله به نفتکش در دریای عمان ادعا کردهاند که «این کشتی با همان پهپادهای شاهد ۱۳۶ هدف قرار گرفته است که ایران برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه میفروشد.» ایران بارها تاکید کرده است که سلاحی برای استفاده در جنگ اوکراین دراختیار روسیه قرار نداده است. پیش از این دولتهای غربی تلاش کرده بودند با ارتباط دادن ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی به پروند هستهای ایران، اقداماتی علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد انجام دهند. به نظر میرسد مقام اسراییلی با مطرح کردن عنوان پهپادهای ایرانی و ارتباط دادن آن به جنگ روسیه علیه اوکراین، قصد دارد پهپادهای مورد استفاده روسیه را به تنشهای منطقهای گسترش دهد.
بیشتر بخوانید: بازی ترکیه در زمین باکو و افزایش تنش با تهران
روز گذشته خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر داد که نفتکش پاسیفیک زیرکن، با پرچم لیبریا و متعلق شرکت کشتیرانی «ایسترن پاسیفیک شیپینگ» در فاصله ۲۴۰ کیلومتری سواحل عمان، هدف حمله یک پهپاد مسلح قرار گرفته است. سازمان دولتی «عملیات تجارت دریایی بریتانیا» که رفت و آمد کشتیها را در مناطق جنوبی ایران رصد میکند به آسوشیتدپرس گفته است: «ما از این واقعه با خبر هستیم و در حال تحقیق در مورد آن هستیم.»
شرکت ایسترن پاسیفیک شیپینگ، شرکتی متعلق به یک میلیاردر اسراییلی به نام ایدان اوفر است که در سنگاپور فعالیت میکند. مرداد ماه سال گذشته نیز یک نفتکش به نام مرسر استریت، در نزدیکی سواحل عمان به شکل مشکوکی هدف قرار گرفته بود. نفتکش مرسر استریت متعلق به شرکت زودیاک مریتایم بود که متعلق به ایال اوفر، برادر بزرگتر ایدان اوفر است. شرکت مالک نفتکش پاسیفیک زیرکن، در خبری تکمیلی ادعا کرد این نفتکش در سواحل عمان مورد اصابت پرتابه قرار گرفته و بخش انتهایی آن بر اثر انفجار آسیب دیده، اما خدمه آسیبی ندیدهاند و هیچ آلودگی نفتی در آب وجود ندارد.
ساعتی بعد از این اتفاق، یک مقام اسراییلی در گفتگو با آژانس فرانسپرس، مدعی شد که حمله به این کشتی «اقدام تحریکآمیز ایران» است که با هدف «بههم زدن جو» در آستانه افتتاحیه جام جهانی قطر در روز یکشنبه انجام شده است. این مقام اسراییلی که به نوشته فرانسپرس خواسته است نامش پنهان بماند در ادعاهایی واهی گفته است: «این حمله با همان پهپادهایی انجام شده است که ایران برای حمله به اوکراین به روسیه میفروشد، یعنی شاهد ۱۳۶.» این مقام اسراییلی همچنین مدعی شده است که این نفتکش «یک نفتکش اسراییلی محسوب نمیشود.»
این نخستینبار نیست که مقامهای غربی و اسراییلی، بدون ارایه سند و مدرک معتبر ایران را به اقدام علیه کشتیرانی تجاری در خلیجفارس و دریای عمان متهم میکنند. سال ۱۳۹۸ در دو حادثه مجزا به کشتیهایی در نزدیکی تنگه هرمز و بندر فجیره امارات حملاتی انجام شده بود. این حملات، یک سال بعد از خروج امریکا از برجام و افزایش تهدیدهای امریکا علیه ایران، یکی در اردیبهشت ۱۳۹۸ در نزدیکی بندر فجیره به چهار نفتکش و یکی در نزدیکی سواحل ایران در تنگه هرمز به دو کشتی ژاپنی و نروژی، همزمان با سفر نخستوزیر فقید ژاپن به تهران، از سوی دولت ایالاتمتحده امریکا به ایران نسبت داده شده بود.
یک روز پیش از انتشار خبر حمله به یک نفتکش در دریای عمان، ناوگان پنجم دریایی امریکا اعلام کرده بود که یک شناور «با محمولهای عظیم از مواد منفجره» را در آبهای خلیج عمان توقیف کرده است. ادعای توقیف این شناور که خدمه آن یمنی بودند، بار دیگر به ادعاهای واهی امریکا و عربستان سعودی درخصوص ارسال سلاح از ایران به یمن، دامن زده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، امریکاییها مدعی شده بودند که این مواد از مبدا ایران و برای ارسال به یمن بوده است. در بیانیه ناوگان پنجم نیروی دریایی امریکا آمده است که این شناور حامل ۷۰ تن ماده شیمیایی آمونیوم پرکلرات بود که یک ماده با قابلیت انفجار بالا است که عمدتا برای تولید سوخت جامد راکتها و موشکها کاربرد دارد. براساس این بیانیه در این شناور ۱۰۰ تن کود شیمیایی نیز بار شده بود که ادعا شده است این مواد هم علاوه بر کاربرد کشاورزی در ساخت مواد انفجاری هم کاربرد دارند.
در تصاویری که نیروی دریایی ارتش امریکا منتشر کرده است تعدادی از سربازان امریکایی روی یک شناور شبیه به لنج در حال خالی کردن تعدادی از گونیهای مواد شیمیایی هستند که به وضوح روی آنها نوشته شده است «ساخت ترکمنستان». دریاسالار برد کوپر، فرمانده نیروی دریایی سازمان تروریستی سنتکام مدعی شده است: «این محموله حجم عظیمی از مواد منفجره بود که برای تولید سوخت دوازده موشک بالستیک میانبرد به نسبت اندازه آنها، کافی بود.» این مقام ارشد سنتکام مدعی شده است: «انتقال غیرقانونی کمکهای مرگبار از ایران پنهان نخواهد ماند.
این کار غیرمسوولانه و خطرناک است و باعث خشونت و بیثباتی در سراسر خاورمیانه میشود.» اظهارات این نظامی امریکایی درحالی بیان میشود که جنگ یمن در طول هفت سال گذشته با مشارکت مستقیم ایالاتمتحده امریکا و با کمکهای گسترده نظامی امریکا به عربستان سعودی و امارات متحده عربی، باعث کشته شدن دهها هزار شهروند غیرنظامی یمنی و در خطر قرار گرفتن امنیت و سلامتی میلیونها شهروند یمن شده است. براساس بیانیه ناوگان پنجم دریایی امریکا این شناور چهار خدمه یمنی داشته است و ارتش امریکا بعد از توقیف محموله آن بلافاصله آن را غرق کرده است، چراکه برای رفت و آمد کشتیها در منطقه مخاطرهآمیز تصور میشد.
همزمان با اتهامزنیها علیه ایران در آبهای جنوب کشور، معاون پنتاگون و فرمانده سنتکام به اسراییل سفر کردهاند. به نوشته رسانهها بخشی از دستور کار این سفرها مقابله با ایران است. به نوشته خبرگزاری فارس، آویو کوخاوی رییس ستاد مشترک ارتش رژیم اسراییل روز چهارشنبه در ملاقات با ژنرال امریکایی از توسعه قابلیتهای مشترک نظامی در مقابله با ایران سخن گفت.
به نوشته وبگاه تایمز آو اسراییل، ژنرال مایکل اریک کوریلا، رییس سنتکام، فرماندهی مرکزی امریکا در خاورمیانه، روز چهارشنبه در چهارمین دیدار رسمی خود وارد فلسطین اشغالی شد و با مقامهای ارشد ارتش رژیم صهیونیستی دیدار و گفتگو کرد. کوخاوی در این دیدار گفت که (رژیم) اسراییل و امریکا در حال توسعه قابلیتهای نظامی مشترک سریع علیه ایران و سایر تهدیدات در خاورمیانه است. وی افزود: «در مواجهه با تهدیدات در حال توسعه در خاورمیانه و به ویژه علیه ایران، سرگرم آموزش و توسعه قابلیتهای نظامی مشترک سریع هستیم.»
همزمان کولن کال، معاون امور سیاسی وزارت دفاع امریکا روز گذشته به اسراییل سفر کرد و قرار است پس از آن به امارات و بحرین سفر کند. به گزارش الخلیج آنلاین، دیوید هیرندون، سخنگوی وزارت دفاع امریکا گفت که کال امروز برای دیدار با مقامات بلندپایه وزارت ارتش اسراییل برای بررسی منافع امنیتی مشترک به اسراییل رفت. وی اشاره کرد که این مسوول امریکا از برخی از نوآورانهترین شرکتهای فناوری در اسراییل برای مشاهده تواناییهای نوظهور و حیاتی دیدن خواهد کرد. سخنگوی پنتاگون تصریح کرد که معاون امور سیاسی وزارت دفاع امریکا، پس از اسراییل به بحرین سفر میکند. کال در بحرین با مقامات بحرینی درباره تلاشها برای تقویت شراکت در خاورمیانه و تقویت اهداف امنیتی مشترک رایزنی خواهد کرد. معاون امور سیاسی وزارت دفاع امریکا در پایان سفر خود به منطقه نیز به امارات میرود تا ریاست گفتوگوی نظامی مشترک سالانه با تمرکز بر تقویت روابط دوجانبه و امنیت منطقه را برعهده بگیرد.
کن مککالوم، دبیرکل سازمان اطلاعات داخلی بریتانیا MI۵ روز گذشته در گفتوگویی اتهامهای واهی تازهای علیه تهران مطرح کرده است. این مقام اطلاعاتی بریتانیا مدعی شده است که دستگاههای اطلاعاتی ایران تلاش کردهاند دستکم ۱۰ فرد تبعه و مقیم بریتانیا را بربایند یا حتی به قتل برسانند. مککالوم در اظهارات خود مدعی شده است که «سرویسهای امنیتی تهاجمی» ایران قصد دارند تهدیدهای خود را در بریتانیا عملی کنند. این مقام بریتانیایی در ادامه ادعاهای خود گفته است: «در شدیدترین اقدامات این سرویسها تلاش کردهاند افراد تبعه یا ساکن بریتانیا را که دشمن نظام تلقی میشوند، بربایند یا حتی بکشند.» وی مدعی شده است: «ما از ماه ژانویه (دی ماه گذشته) تاکنون دستکم ۱۰ مورد اینچنینی داشتهایم.»