اقتصاد۲۴- بیش از ۶ ماه است که طرح هوشمندسازی فروش نان برای عادلانه کردن توزیع یارانهها در سراسر کشور آغاز شده است چرا که طی سالهای اخیر با افزایش قیمت جهانی گندم، آرد ایرانی به کشورهای همسایه قاچاق میشد که با این وجود آرد یارانهای به جای آنکه نصیب مردم ایران شود، سر سفره خارجیها بود.
بنابر آمار اعلامی بازرگانی دولتی ۹۹ درصد واحدهای نانوایی به کارتخوان هوشمند مجهز شدند که این موضوع منجر به رصد و پایش فروش نانواییها و عملکرد آنها شده است.
بررسیهای میدانی نشان میدهد که بسیاری از واحدهای نانوایی از ارائه کارتخوان امتناع میکنند، درحالیکه رئیس اتحادیه نانوایان سنتی اذعان میکند که تمامی واحدهای دارای کارتخوان از پرداخت نقدی امتناع میکنند و تنها ممکن است در صورت خرابی دستگاه نتوانند استفاده کنند. هر چند برخی از نمایندگان مجلس مسائل دیگر همچون فروش آرد در بازار سیاه و بحثهای فرار مالیاتی را علت امتناع برخی واحدهای نانوایی از ارائه کارتخوان یا زیربارنرفتن تجهیز واحدها به کارتخوان مطرح میکنند.
بیشتر بخوانید: تصمیم نهایی دولت برای قیمت نان؛ آزادسازی نرخ نان در دستور کار است؟
آقای جلال محمود زاده نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: با توجه به اختلاف قیمت مصوب آرد با بازار آزاد، مقداری آرد از سیستم عرضه خارج میشود.
به گفته او، اگر فروش نان با کارتخوان انجام شود، مقدار آرد تحویلی نانوا و میزان فروش نان و همچنین ورود وخروج آرد مشخص است. به همین خاطر تعدادی از نانواییها مقاومت میکنند که شفاف سازی رخ ندهد.
محمود زاده میگوید: اجرای طرح هوشمندسازی کارتخوان واحدهای نانوایی در بحث کنترل خروج آرد تاثیر بسزایی دارد و معتقدیم که تمامی واحدها به کارتخوان مجهز شوند.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: برخی از واحدهای نانوایی به خاطر پرداخت مالیات ناشی از گردش مالی دستگاه کارتخوان نسبت به این موضوع مقاومت میکنند، اما دستگاههای نظارتی، شورای آرد و نان، جهاد کشاورزی و سایر دستگاههای مربوط باید کاری کنند که تمامی نانواییها در سطح کشور به کارتخوان مجهز شوند.
آقای بیژن نوروز مقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران گفت: هم اکنون ۱۰ درصد واحدها به کارتخوان مجهز نشدند و این موضوع هیچ ارتباطی به امتناع نانوایان ندارد.
به گفته او، بسیاری از واحدها که به کارتخوان مجهز شدند، پس از آنکه دستگاهشان دچار ایراد میشود، پشتیبانی بسیار ضعیف است. کمااینکه بنابر گزارشهای اعلامی نانوایان، برخی کارتخوانها به رغم گذشت ۱۰ تا ۱۵ روز از قطعی دستگاهشان متصل نشدند.
نوروز مقدم میگوید: با اجرای طرح هوشمندسازی قرار بود قیمت نان واقعی شود و مابه التفاوت آن را دولت به نانوا پرداخت کند، درحالیکه دولت ۱۵ درصد بر قیمت نان یارانه نوع یک و دو اضافه کرد که بدلیل گران شدن قیمت گندم، افزایش ۱۵ درصدی کارساز نیست.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با اشاره به تعطیلی زودهنگام برخی واحدهای نانوایی گفت: برخی نانواییها ۵ تا ۷ کیسه آرد در روز دارند که این میزان آرد جوابگوی ۸ تا ۹ ساعت در روز است که با افزایش تقاضا ناشی از گرانی دیگر کالاها همچون تن ماهی، ماکارانی و حبوبات نیاز مردم به نان بیشتر شده است که در نتیجه این امر منجر به کاهش ساعت کار نانواییها میشود.
دولت سیزدهم سیستمهای هوشمند فروش نان برای هدفمندسازی یارانه آرد و جلوگیری از قاچاق آرد به خارج از مرزها راه اندازی کرد چرا که طی سالهای اخیر آمار شفافی از سرانه مصرف نان و پخت نان در کشور نداشتیم که با اجرای کاما این طرح امید میرود از هدررفت مصرف آرد و قاچاق به ان سوی مرزها جلوگیری شود.