تاریخ انتشار: ۰۳:۴۵ - ۰۸ آذر ۱۴۰۱

بی‌خوابی چه بلایی سر بدن می‌آورد؟

بر اساس این مطالعه، توانایی چربی‌سوزی برای تأمین انرژی در افرادی که تا دیروقت بیدار می‌مانند، در سطح پایین‌تری قرار دارد

معایب بی‌خوابی

اقتصاد۲۴-پژوهشگران در تازه ترین تحقیقات خود درباره تأثیر الگوهای خواب در سلامت انسان دریافتند، شب‌زنده‌داری ضمن کاهش سرعت چربی‌سوزی در بدن، خطر ابتلا به بیماری قلبی را نیز افزایش می‌دهد.

مطالعه‌ای که اخیراً در ژورنال «Experimental Physiology» منتشر شده است نشان می‌دهد که چرخه‌های خواب‌ و بیداری، ضمن تغییردادن ترجیحات بدن ما برای انتخاب منابع تأمین انرژی، باعث ایجاد تفاوت‌های متابولیک نیز می‌شوند.

بر اساس این مطالعه، توانایی چربی‌سوزی برای تأمین انرژی در افرادی که تا دیروقت بیدار می‌مانند، در سطح پایین‌تری قرار دارد؛ این موضوع، به معنای امکان ذخیره‌ی چربی‌ها در بدن و افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی‌عروقی است.


بیشتر بخوانید: راهکارهای ساده برای رفع بی‌خوابی


منظور از تفاوت‌های متابولیک این است که هر گروه چقدر می‌تواند به‌طور مؤثر از انسولین برای ارتقای جذب گلوکز استفاده کند؛ این گلوکز، توسط سلول‌ها ذخیره و برای تولید انرژی، استفاده می‌شود.

کسانی‌که دوست دارند مانند پرندگان سحرخیز صبح‌ها فعال باشند، وابستگی بیشتری به چربی، به‌عنوان منبع انرژی دارند. این افراد در طول روز، از سطوح آمادگی هوازی بیشتری نسبت به افراد شب‌زنده‌دار برخوردار هستند. در نقطه مقابل، جغدهای شب یا کسانی که دوست دارند شب‌ها تا دیروقت بیدار باشند، چربی کم‌تری را حین استراحت یا هنگام ورزش مصرف می‌کنند.

پژوهشگران دانشگاه راتگرز نیوجرسی در ایالات متحده آمریکا، با طبقه‌بندی ۵۱ شرکت‌کننده به دو گروه مجزا، آن‌ها را مورد مطالعه قرار دادند؛ افراد شب بیدار و کسانی که سحرخیز هستند. طبقه‌بندی مذکور، بر اساس کرونوتایپ (تیپ شخصیت زمانی) افراد و تمایل طبیعی آن‌ها برای فعالیت و خواب در ساعات مختلف شبانه‌روز انجام شد.

این گروه از پژوهشگران، برای ارزیابی توده بدن، حساسیت به انسولین، نمونه‌های تنفسی و ترکیب بدنی شرکت‌کنندگان، از تصویربرداری‌های پیشرفته استفاده کردند. این تصویربرداری‌ها، برای اندازه‌گیری متابولیسم چربی و کربوهیدرات بدن افراد انجام شد.

شرکت‌کنندگان در این پژوهش، به‌مدت یک هفته، تحت‌نظر قرار گرفتند تا الگوهای رفتاری آن‌ها در طول روز ارزیابی شود. این افراد، علاوه بر داشتن یک رژیم‌غذایی با کالری مشخص، مجبور بودند یک روزه‌ شبانه نیز داشته باشند تا تأثیر تغذیه روی نتایج تحقیق به حداقل برسد.

برای مطالعه‌ ترجیحات سوختی بدن شرکت‌کنندگان، آن‌ها پیش از انجام دو جلسه تمرینی ۱۵ دقیقه‌ای و در حین استراحت، مورد آزمایش قرار گرفتند. این آزمایش‌ها، در دو جلسه و روی تردمیل انجام شد که در یکی از آن‌ها شدت تمرین متوسط و در دیگری بالا بود. سطح تناسب‌اندام هوازی این افراد، از طریق چالش شیب ارزیابی شد. در این چالش، شیب دستگاه تردمیل هر دو دقیقه یک‌بار، ۲/۵ درصد افزایش داده شد و این کار تا رسیدن شرکت‌کننده به نقطه خستگی ادامه پیدا کرد.

پژوهشگران بعد از انجام این آزمایش نتیجه گرفتند که افراد سحرخیز، نسبت به جغدهای شب، چربی‌سوزی بیشتری در حالت استراحت و همچنین در طول انجام تمرینات ورزشی دارند. علاوه بر این، جغدهای شب نسبت به انسولین نیز مقاوم بودند؛ به این معنی که بدن آن‌ها به مقدار انسولین بیشتری برای کاهش سطح گلوکز خون نیاز داشت و به جای چربی نیز کربوهیدرات‌ها را به‌عنوان منبعی انرژی ترجیح می‌داد.

توانایی بدنی ضعیف شب‌بیداران در پاسخ‌گویی به انسولین برای افزایش مصرف سوخت می‌تواند مضر باشد؛ چراکه نشان‌دهنده ریسک بالاتر ابتلای آن‌ها به دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی است. دلیل چنین اختلافی بین ترجیحات متابولیکی افراد سحرخیز و شب‌زنده‌دار همچنان ناشناخته است و نیاز به بررسی بیشتری دارد.

استیون مالین، نویسنده ارشد این مقاله و یکی از پروفسورهای دانشگاه راتگرز نیوجرسی می‌گوید: تفاوت‌های موجود بین متابولیسم چربی افراد سحرخیز و شب‌زنده‌داران نشان می‌دهد که ریتم شبانه‌روزی بدن ما (چرخه‌ی خواب و بیداری) می‌تواند روی نحوه‌ استفاده‌ بدن از انسولین تأثیرگذار باشد.

حساسیت بسیار زیاد یا ناتوانی در پاسخ به انسولین، پیامدهای قابل‌توجهی روی سلامتی ما دارد. این مشاهدات، سبب افزایش درک ما از چگونگی تأثیر ریتم‌های شبانه‌روزی بدن روی سلامت مان می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که کرونوتایپ روی متابولیسم و عملکرد هورمونی ما مؤثر باشد. با توجه به این موضوع، پیشنهاد می‌کنیم که کرونوتایپ به‌عنوان عاملی برای پیش‌بینی ریسک بیماری در افراد مورداستفاده قرار گیرد.

وی می گوید : طبق یافته‌های آن‌ها افراد سحرخیز، نسبت به جغدهای شب که در طول روز بی‌تحرک هستند، آمادگی جسمانی بالاتری دارند.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد؟

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ استوری غمناک شروین حاجی‌پور پربازدید شد

عکس/ استوری تازه معین برای همدردی با مردم بندرعباس

عکس/ چهره شاد و خندان ثریا اسفندیاری ۶۲ سال پیش در کنار دختر خوانده اش

عکس/ چهره دیده نشده چارلی چاپلین ۱۱۵ سال پیش بدون سبیل

عکس/سقوط تابلوی راهنمایی رانندگی روی خودرو در میدان ونک

عکس یادگاری زنان مطرب ۱۳۵ سال پیش در حال استراحت با لباس‌های عجیب

عکس/ پیاده‌روی رفسنجانی و حسن روحانی ۳۸ سال پیش در جبهۀ با لباس نظامی

عکس/ اعلام عزای عمومی در سراسر کشور در پی حادثه بندرعباس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ دلتنگی فلامک جنیدی برای دوقلوهایش در شام ایرانی

اولین خرید تابستانی پرسپولیس مشخص شد

معرفی خودرو نیسان ان ۷ با طراحی روز و امکانات جدید + عکس

استقلال از پرسپولیس پیشی می‌گیرد؟

ادغام صرافی توبیت و تردینگ ویو: ترید فیوچرز حرفه ای تر شد

افزایش شمار جانباختگان حادثه انفجار بندرعباس

عکس/ ژست سلطان عمان ۴۶ سال پیش هنگام فارغ‌التحصیلی از آکسفورد

فیلم/ استقال الهام علی اف از رئیس جمهوری ایران

نبش قبر پدر بشار اسد در سوریه + عکس

تلاش استقلال برای حفظ یک ستاره خارجی

فیلم/ اتفاقی عجیب در کرمان به سبک بازی‌های کامپیوتری

عکس/ برگزاری مزایده عمومی ایران خودرو از ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

عکس/ ژست عجیب اردشیر زاهدی ۵۱ سال پیش در حال بوسیدن دست الیزابت تیلور

عکس/ بیژن مرتضوی دوباره عزادار شد

بازخوانی تغییرات مثبت جباری در استقلال

رشد سرسام آور تورم خوراکی/ پیش افتادن لوبیا و سیب زمینی از مرغ و گوشت

اطلاعیه مهم وزارت بهداشت برای خانواده‌های مفقودین انفجار بندرعباس+ عکس

عکس/ آغاز ارسال محموله‌های صادراتی از گمرک بندر شهید رجایی

حمید درخشان: رامین رضاییان نبود استقلال سقوط می‌کرد!

عکس/ استایل خاص و اروپایی شهاب حسینی و همسر جوانش در یک مراسم

جزییات قانون جدید صدور حکم تخلیه مستاجر ۱۴۰۴

عکس/ حضور آیت‌الله جنتی ۳۳ سال پیش در خیابان‌های جنگ‌زدۀ بوسنی

فیلم/ آخرین خبر‌ها از دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم

فیلم/ بقایی: غنی‌سازی و لغو تحریم‌ها خط قرمز‌های ایران است

اعلام اسامی جانباختگان شناسایی‌شده حادثه انفجار بندرعباس

فیلم/ هشدار تند سخنگوی وزارت خارجه به نتانیاهو

زمان جشن قهرمانی تراکتور مشخص شد

عکس/ پزشکیان: چرا کانتینر‌ها باید ماه‌ها در بندر بمانند؟

جزئیات سفر هیئت فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران

عکس/ دکوراسیون عجیب خانه نفیسه روشن حسابی سوژه شد

احتمال حضور مهدی طارمی مقابل بارسلونا

دو بازیکن خارجی پرسپولیس قربانی گزینه‌های سرمربی!

عکس/ ژست چهار کشتی‌گیر با ظاهر عجیب ۱۰۰ سال پیش مقابل دوربین عکاس

پیش‌بینی خاموشی سه روزه شهرک‌های صنعتی

فیلم/ آتش سوزی بندر رجایی چه زمانی کامل خاموش می‌شود؟

انفجار‌های مشابه بندرعباس در کدام بندر‌ها رخ داد؟

تورم و نبود امنیت شغلی معیشت خانواده‌های کارگری را بحرانی‌تر کرده است/ ۹۶ درصد کارگران با قرارداد‌های موقت، کوتاه‌مدت و پیمانی مشغول کارند

عکس/ تعرفه‌های جدید برق ابلاغ شد

فیلم/ عزاداری بوشهری‌ها برای جان‌باختگان بندر رجایی با حضور محسن شریفیان

عکس/ ورق پاره‌های کانتینر‌های نابود شده در انفجار بندر عباس

افزایش ۲۶ درصدی بهای برق مشترکین پرمصرف + جدول

فیلم/ آخرین سخنان محیط بان شهید ایران در پارک ملی گلستان

احداث نیروگاه‌های خورشیدی در دستگاه‌های دولتی تسهیل می‌شود

قیمت جهانی نفت افزایش یافت

اینفوگرافی/ بندر شهیدرجایی، مختصات و اهمیت آن برای ایران

عکس/ شمخانی جواب تهدید نتانیاهو را با تهدید داد

فیلم/ وقتی پزشکیان از مترجم ایراد می‌گیرد

دلار از کف قیمتی دور شد

مرگ در گرگ و میش؛ قتل محیطبان پارک ملی گلستان با شلیک مستقیم شکارچیان

فیلم/ بدرقه رئیس جمهوری ایران برای سفر به باکو