تاریخ انتشار: ۰۹:۵۹ - ۰۲ دی ۱۴۰۱

ادعای وزیر ارتباطات درباره اختلال جزئی اینترنت چقدر واقعی است؟

آخرین گزارش رصدخانه اینترنتی IODA از وضعیت اینترنت در ایران که روز ۲۷ آذرماه در روزنامه اینترنتی فراز منتشر شد، علی‌رغم ادعای وزیر ارتباطات، حاکی از ادامه اخلال دولتی گسترده در اینترنت کشور بود. صیانت، همچنان از آنچه حس می‌کنیم به ما نزدیک‌تر است...

اختلال جزئی اینترنت

اقتصاد۲۴- «عیسی زارع‌پور»، وزیر ارتباطات دولت سیزدهم در حاشیه جلسه دولت در ۳۰ آذرماه،  درباره اختلالات چند روز اخیر در اینترنت کشور گفته که اختلال‌ها «جزئی» بوده و حالا برطرف شده‌است. «زارع پور» در اثبات اظهاراتش، به خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: «می‌توانید تست کنید». اما این ادعای زارع‌پور چقدر نزدیک به واقعیت است؟ داده‌های فنی چقدر این ادعا را ثابت می‌کنند؟ 
حدود ۳ ماه از افزایش اخلال گسترده دولتی در اینترنت کشور می‌گذرد. البته مشکلات کاربران ایرانی در دسترسی به فضای مجازی، از ماه‌های نخستین فعالیت دولت سیزدهم افزایش یافته بود و آغاز اعتراضات به مرگ مشکوک مهسا امینی تلنگر دیگری بود تا شرایط از آنچه بود نامطلوب‌تر شود. در این مدت، گزارش‌های متعددی از اختلال در اینترنت‌های همراه و خانگی منتشر شده‌است. اینترنت ADSL در بسیاری از استان‌ها با افت شدید سرعت همراه بود و اینترنت همراه نیز، علاوه بر چند هفته قطعی سازمان‌یافته بین ساعت‌های ۱۶ تا ۲۴،  در بسیاری از روز‌ها قطع کامل و یا بسیار کند بوده‌است.

روزنامه اینترنتی فراز در ۳ ماه گذشته، از ۳۰ شهریورماه تا ۲۷ آذرماه، گزارش‌هایی از وضعیت اختلال‌های اینترنتی در سطح کشور منتشر کرده‌است. با استناد به گزارش‌های رصدخانه اینترنتی IODA، دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت در تمام این مدت با اختلال شدید مواجه بوده‌است. روز چهارشنبه ۳۰ شهریورماه و در سومین روز از آغاز اعتراضات خیابانی،  وضعیت اینترنت در استان‌های اردبیل، گلستان، آذربایجان شرقی، البرز، یزد و کرمان با اختلالات گسترده و گاه قطعی کامل همراه بود.  «عیسی زارع‌پور»، همان روز در واکنش به قطعی گسترده اینترنت در کشور گفت: «به خاطر مسایل امنیتی، امروز احتمال دارد محدودیت‌هایی توسط نهاد‌های امنیتی در خصوص سرعت اینترنت ایجاد شود که طبیعی است». او در ادامه گفته بود که «کسی به دنبال قطعی اینترنت نیست».
دو روز بعد، در یکم مهرماه، گزارش‌های IODA از وضعیت اینترنت شرایط بدتری را نشان می‌داد.  وضعیت کلی اینترنت در کشور نسبت به چند روز قبل، با اختلال بیشتری همراه بود. در شبانه‌روز منتهی به روز نخسا ماه مهر، بیشترین اختلال در استان‌های تهران، سمنان، خوزستان، اردبیل، زنجان، البرز و کردستان دیده می‌شد. اخلال دولتی در اینترنت همراه و خانگی، به طور عمده از حوالی ساعت ۲۰ آغاز می‌شد و تا ۱۱:۰۰ صبح روز بعد ادامه داشت. همزمان، گزارش‌هایی نیز از قطعی کامل و چندساعته اینترنت در سه اپراتور «رایتل»، «همراه اول» و «ایرانسل» منتشر می‌شد. کارشناسان حوزه ارتباطات در بحبوحه تداوم اعتراضات، حدس می‌زدند که اختلال‌های اینترنت، گسترده‌تر خواهد شد. گزارش‌هایی نیز از آغاز عملیات قطع دیتا سنتر‌ها منتشر می‌شد که از قطعی کامل اینترنت کشور در روز‌ها یا هفته‌های بعدی خبر می‌داد. آینده اینترنت در کشور به قدری مبهم بود که واکنش چهره‌هایی مثل «ایلان ماسک» را نیز برانگیخت. گروه هکری «انانیموس» نیز در همان بین اعلام کرده بود که دسترسی دولت ایران را به اینترنت قطع خواهد کرد. این، اما فقط یک ادعای غیرفنی بود که تنها برای چند روز، به خوراک خبری برخی رسانه‌ها و کاربران فضای مجازی بدل شد.

حدود دو هفته بعد،  اخلال دولتی در اینترنت همچنان ادامه داشت. بسیاری از کسب‌وکار‌های مجازی در آستانه ورشکستگی بودند و قطعی سراسری ۸ ساعته در اینترنت، روزانه خسارت مالی بسیاری به کشور وارد می‌کرد.  اینترنت همراه، باز به دلایلی که توسط مقامات، «امنیتی» خوانده شد، هر روز از ساعت ۱۶ تا ۲۴ به کلی قطع می‌شد و اینترنت خانگی نیز به مرز درماندگی رسیده بود. به طوری که بارگزاری و بارگیری صفحاتی که دامنه و سرور داخلی ندارند عملا غیرممکن بود. IODA،  استان‌های فارس،  تهران،  البرز و اردبیل را به ترتیب با بیشترین اختلال اینترنتی نشان می‌داد. ادعای مسوولان کشور همچنان ضد نقیض بود و سرنوشت اینترنت همچنان در فضایی غبارآلود معلق بود.

اختلال جزئی اینترنت

با گذشت دوماه، در واپسین روز‌های آبان‌ماه، قطعی گسترده همچنان در کشور ادامه داشت.  قطعی اینترنت فقط به کسب‌وکار‌های حوزه صنایع و بازرگانی بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان آسیب وارد کرده بود. بسیاری از کسب‌وکار‌های مجازی دیگر قادر به ادامه فعالیت‌شان نبودند. بیش از یازده استان کشور درگیر کندی و یا قطعی گسترده بودند.  پلتفرم‌های اینستاگرام،  واتس‌اپ،  وایبر و چند بازی آنلاین دیگر فیلتر شده‌بودند و عزمی برای رفع فیلترینگ در مسوولان دیده نمی‌شد. همه این‌ها در حالی بود که مسوولان نظامی و امنیتی کشور، از بازگشت آرامش به خیابان‌ها خبر می‌دادند. دست‌برد به فضای اینترنت آزاد، انتقاد بسیاری از کاربران فضای مجازی را علیه «عیسی زارع‌پور» برانگیخت. در میانه‌های آبان‌ماه، اما زارع‌پور با اعلام اینکه «اینترنت ثابت کشور در طول ناآرامی‌ها قطع نبود» در تلاش بود تا به نقطه مثبتی از عملکرد وزارت‌خانه‌اش اشاره کند.

آخرین گزارش رصدخانه اینترنتی IODA از وضعیت اینترنت در ایران که روز ۲۷ آذرماه در روزنامه اینترنتی فراز منتشر شد، علی‌رغم ادعای وزیر ارتباطات، حاکی از ادامه اخلال دولتی گسترده در اینترنت کشور بود. در شب ۳۰ آذرماه نیز، بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی از سرعت اینترنت گلایه کردند. فیلترشکن‌ها یکی پس از دیگری از دسترس خارج می‌شوند. دسترسی به سایت‌های داخلی نیز دشوار شده است. آپلود تصاویر با افت سرعت شدید همراه است و پای اینترنت‌های همراه و خانگی نیز لنگ می‌زند.

اختلال جزئی اینترنت

وزیر ارتباطات ابراهیم رئیسی در حالی از رفع چند «اختلال جزئی» حرف می‌زند که کندی سرعت اینترنت در کشور، هم قابل استناد است و هم مشهود و نیازی به تست نیز ندارد.  کسب‌وکار‌های کشور، روزانه حداقل ۵۰ میلیون تومان و حداکثر ۵۰۰ میلیون تومان آسیب دیده‌اند.  بیش از ۴۱درصد شرکت‌ها، ۲۵ تا ۵۰ درصد درآمد خود را در این مدت از دست داده و حدود ۴۷ درصد نیز، بیشتر از ۵۰ درصد کاهش فروش داشته‌اند. بررسی داده‌های معاونت پژوهشی سازمان امور مالیاتی کشور نیز از خسارت روزانه ۳۰۰۰ میلیارد تومانی ناشی از اخلال دولتی در اینترنت حکایت می‌کند. ۳ماه قطعی اینترنت در ایران، برابر با ۴۳درصد یک سال درآمد نفتی کشور (۲۵میلیارد دلار) ا خسارت‌زا بوده‌است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ واکنش عجیب به نوشیدنی روی میز در دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

تصویری دیده نشده از عباس کیارستمی و داریوش مهرجویی ۲۷ سال پیش

عکس/ لیست جدید قیمت محصولات سایپا اعلام شد

عکس/ تاثیر کمبود ویتامین‌ها از روی چهره

عکس/ اولین کسی که در قطعه هنرمندان دفن شد

عکس/ نمایی از شهر مشهد و حرم امام رضا در دوران پهلوی

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ اولین باری که خیابان‌های تهران ۴۰ سال پیش قفل شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

پزشکیان روز دانشجو به دانشگاه تهران می‌رود

۹۹ درصد دیپلمات‌ها مطمئن بودند که قطعنامه شورای حکام علیه ایران رای می‌آورد/ به اجبار هم که شده باید با آمریکا ارتباط داشته باشیم

تغییر در شرایط خرید و فروش ارز

عکس/ شهادت یک فوتبالیست لبنانی در حملات اسراییل

واکنش مجلس به ادامه دار شدن گرانی خودرو

گزارش بورس امروز یک شنبه ۴ آذر ماه ۱۴۰۳

فیلم/ گردش خرس قهوه‌ای در دریاچه گهر لرستان

بحران جدی سلامت در مناطق محروم ایران

فیلم/ پرسش‌های تخصصی اژه‌ای از بزرگترین جاعل امضای مسئولان

فیلم/ اظهار نظر عجیب رائفی پور درمورد جومونگ

پاییز هزار رنگ در مجموعه تاریخی سعدآباد

عکس/ جمعی از دختران ارمنی در دوره قاجار

اینفوگرافی/ مکانیسم ماشه در برجام چیست؟

فیلم/ وعده نماینده برای دستگیری نتانیاهو و گالانت توسط بسیجیان بختیاری

خواب استقلالی‌ها برای رامین رضاییان

ماجرای کشف جسد خاخام گمشده در امارات

عکس/ استقبال جالب مردم بروجرد از کاروان ناصرالدین شاه قاجار

پیدا شدن پیکر مفقود شده مرد رامسری پس از چهار ماه

فرصت طلایی استقلال برای صعود در لیگ نخبگان

رسانه رسمی پاختاکور درباره استقلال چه گفت؟

آنالیز تغییرات استقلال زیرنظر موسیمانه

عکس/ جشن آشپزان با پسران رقاص دوره ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ بازیگران نمایش دیو‌ها در ساری حدود ۱۳۰ سال پیش

گاریدو در پرسپولیس تصمیمش را عملی کرد

یورو به پایین‌ترین سطح خود در دو سال اخیر رسید

نخستین بلوای بنزین در ایران ۶۰ سال پیش + عکس

آمار شوکه کننده از مبتلایان به ایدز در ایران

معمای سبز شدن بورس

ماجرای مسمومیت ۴۰ دانشجوی دانشکده علوم پزشکی شوشتر چه بود؟

عکس/ فرش کردستان با نقش شیر و خورشید متعلق به ۱۵۰ سال پیش

هزینه تحصیل هر دانش‌آموز افغان در ایران چقدر است؟

جزئیاتی درباره عرضه‌های اولیه جدید در بورس

شوک افزایش قیمت‌ها به بازار خودرو‌های مونتاژی رسید + جدول

فیلم/ واکنش قالیباف به مافیای خودرو

شروع رسیدگی به پرونده چای دبش با ۶۱ متهم

چه کسانی مجوز واردات خودرو گرفتند + جزئیات

جزئیات قرارداد جدید بیمه تکمیلی بازنشستگان

فیلم/ تایید ورود زباله‌های شهر ساری به تهران

رقابت شانه به شانه قیمت مسکن در تهران با شهر‌های اروپایی + اینفوگرافی

ماجرای خواب حسن روحانی چه بود؟

چرا اجاره‌بها بیشتر از قیمت سایر کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوار‌ها رشد کرد؟

بیت کوین از ۱۰۰ هزار دلار عبور می‌کند؟

تفاوت نگاه رهبر انقلاب به ظریف با نگاه تندروها

اجاره ساعتی خودرو از ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان ناقابل!

امیدواری اتحادیه اروپا به دیپلماسی هسته‌ای با ایران

باز شدن پای بهروز وثوقی، ناصر و بیک ایمانوردی به تهران + فیلم

عکس/ فردین در پشت صحنه سلطان قلب‌ها ۵۶ سال پیش

شرط بازگشت دلار به زیر مرز ۷۰ هزار تومان چیست؟

مذاکره مستقیم ایران و آمریکا «حرام» نیست