تاریخ انتشار: ۱۰:۱۸ - ۰۴ دی ۱۴۰۱
شیمیایی اقتصادی

رفتار تازه آلمانی‌ها در توقف صدور تضامین سرمایه‌گذاری در ایران

محدودیت تازه آلمان برای اقتصاد ایران بحث‌برانگیز شده است. وزارت اقتصاد این کشور به‌تازگی اعلام کرده صدور تضامین تجاری و سرمایه‌گذاری برای ایران را متوقف می‌کند.

صادرات ایران

اقتصاد۲۴-محدودیت تازه آلمان برای اقتصاد ایران بحث‌برانگیز شده است. وزارت اقتصاد این کشور به‌تازگی اعلام کرده صدور تضامین تجاری و سرمایه‌گذاری برای ایران را متوقف می‌کند.
به گزارش شرق، هرچند برخی با اشاره به تحریم ایران می‌گویند مضاعف‌شدن فشار‌های تحریمی تأثیر چندانی ندارد و تحریم‌ها تأثیر خود را از دست داده است؛ اما برخی دیگر از فعالان تجاری می‌گویند تصمیم آلمان می‌تواند فتح بابی باشد تا دیگر کشور‌های اروپایی نیز تصمیم مشابهی بگیرند. آن‌ها تأکید می‌کنند که با وجود تحریم، حجم تجارت ایران و اروپا همچنان درخور‌توجه است و ایران از آلمان بیشتر ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی وارد می‌کند و این تحریم‌ها می‌تواند فعالیت خطوط تولید را دچار مشکلاتی تازه کند.

تحریم تازه اقتصاد ایران از سوی آلمان

اسوشیتدپرس از تصمیم تازه دولت آلمان برای مراودات تجاری با ایران خبر داد. بر اساس این گزارش، وزارت اقتصاد آلمان رسما اعلام کرد ضمانت‌های مربوط به سرمایه‌گذاری و اعتبار صادرات با ایران را به حالت تعلیق درآورده است. این رسانه همچنین توضیح داده است که «سایر فرمت‌های اقتصادی» از‌جمله گفتگو‌ها بر سر مسائل انرژی را هم «به دلیل شرایط بسیار جدی در ایران» به حالت تعلیق درآورده است. ضمانت‌های اعتبار صادرات از ضرر شرکت‌های آلمانی در شرایطی که مبلغ صادرات پرداخت نمی‌شود، جلوگیری می‌کند. ضمانت‌های سرمایه‌گذاری برای محافظت از سرمایه‌گذاری‌های مستقیم شرکت‌های آلمانی در برابر مخاطرات سیاسی در کشور‌های مختلف اعطا می‌شوند. وزارت اقتصاد آلمان افزوده است که استفاده از این ابزار‌ها برای پیشبرد برخی پروژه‌ها در ایران چندین دهه معلق بود تا در سال ۲۰۱۶ که در نتیجه توافق با ایران «گشایشی کوتاه‌مدت» حاصل شد، مجددا از سر گرفته شد. آلمان گفته در آن دوره (گشایش کوتاه‌مدت) برای چند پروژه ضمانت‌هایی اعطا شد یا ضمانت‌ها تمدید شدند؛ اما از سال ۲۰۱۹ چنین ضمانت‌هایی اعطا نشده‌اند. دولت آلمان تأکید کرده است اکنون تصمیم گرفته این ضمانت‌ها را به‌طور کامل تعلیق کند و تنها در صورت وجود دلایل محکم بشردوستانه، معافیت‌هایی برای آن‌ها در نظر بگیرد. بنا بر توضیح وزارت اقتصاد آلمان، مبادلات تجاری ایران و آلمان در سال ۲۰۲۱ در مجموع به ۱.۷۶ میلیارد یورو رسید. این رقم در ۹‌ماهه نخست سال جاری هم به ۱.۴۹ میلیارد یورو رسید.

واردات ایران از اروپا نصف واردات از چین

هرچند برخی اعتقاد دارند تحریم‌ها تأثیر خود را از دست داده و تحریم مضاعف ایران تأثیر چندانی بر مراودات تجاری کشور ندارد، ولی مروری بر آمار تجارت ایران و شرکای خارجی نشان می‌دهد همچنان سطح تجارت ایران و اروپا و به‌ویژه سطح تجارت ایران و آلمان درخور‌توجه است. نگاهی به گزارش‌های تجاری نشان می‌دهد میزان واردات ایران از اتحادیه اروپا تقریبا نصف واردات چین و یک‌چهارم واردات از امارات است. بر اساس گزارش یورو استات، میزان واردات ایران از اتحادیه اروپا در ۹‌ماهه نخست سال ۲۰۲۲ حدود سه میلیارد دلار بوده و بر اساس گزارش گمرک چین، واردات ایران از چین در این مدت حدود ۵.۳ میلیارد دلار گزارش شده است. گمرک ایران هم واردات ۹‌ماهه کالا از امارات را حدود ۱۱ میلیارد دلار اعلام کرده است. آمار‌های منتشر‌شده از یورو استات نشان می‌دهد مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا در ۹‌ماهه ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۲ با رشد ۳۰‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به سه‌میلیارد و ۹۴۷ میلیون یورو رسیده است.


بیشتر بخوانید: تلاش‌های ایران برای احیای دوباره مذاکرات برجام در اوج تنش با غرب


بر اساس این گزارش، صادرات اتحادیه اروپا به ایران در ۹‌ماهه نخست امسال با رشد ۳۱‌درصدی مواجه شده و به سه‌میلیارد‌و ۱۴۸ میلیون یورو رسیده است. اعضای این اتحادیه در ۹‌ماهه نخست سال ۲۰۲۱ بالغ بر دو‌میلیارد‌و ۴۰۲ میلیون یورو کالا به ایران صادر کرده بودند. همچنین ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در ۹‌ماهه نخست سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۷۹۹ میلیون یورو کالا از ایران وارد کرده‌اند که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۲۸‌درصدی داشته است. کل واردات اتحادیه اروپا از ایران در ۹‌ماهه سال قبل ۶۲۳ میلیون یورو اعلام شده بود. نگاهی به مبادلات تجاری ایران و چین در ۹‌ماهه ابتدای سال ۲۰۲۲ نیز نشان می‌دهد که حجم تجارت ایران و چین در این مدت با رشد ۱۲‌درصدی بالغ بر ۲۱ میلیارد دلار بوده است. گمرک چین اعلام کرده است مبادلات تجاری ایران و چین در ۹ ماه نخست سال جاری میلادی به ۱۲‌میلیارد‌و ۳۲۰ میلیون دلار رسیده است و واردات چین از ایران در ۹ ماه نخست سال جاری میلادی به پنج‌میلیارد‌و ۳۷۰ میلیون دلار رسیده که این رقم با رشد ۱۱‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. همچنین صادرات چین به ایران در ماه‌های ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۲ رشد ۲۳‌درصدی داشته و به شش‌میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار رسیده است. به‌جز این، گمرک ایران حجم واردات ۹‌ماهه کشور از امارات را حدود ۱۱ میلیارد دلار تخمین زده است که البته مبدأ بسیاری از کالا‌های وارد‌شده از امارات، کشور‌های اروپایی هستند و امارات نقش واسطه را ایفا می‌کند.

ایران تحریم‌ها را دور می‌زند

برخی فعالان اقتصادی اعتقاد دارند تحریم تازه آلمان تأثیر چندانی روی تجارت ایران ندارد و امارات همچنان می‌تواند به عنوان کشور واسطه، تحریم‌های ایران را دور بزند. در همین زمینه میدل‌ایست‌نیوز چندی پیش نوشته بود که تحریم‌های واشنگتن علیه تهران، مانع از واردات بسیاری از برند‌های آمریکایی و اروپایی به ایران شده است. از این‌رو، تجارتی در ایران شکل گرفته که مصرف‌کنندگان ایرانی، کالا‌ها را به‌صورت آنلاین سفارش می‌دهند و آن کالا‌ها توسط واسطه‌هایی در امارات متحده عربی برایشان به ایران ارسال می‌شود. بر اساس این گزارش، داده‌های گمرک ایران در سال منتهی به ۳۱ مارس ۲۰۲۲ نشان می‌دهد امارات متحده عربی، یکی از متحدان اصلی ایالات متحده در خاورمیانه، با ارسال ۱۶.۵ میلیارد دلار کالا که ۶۸ درصد از واردات غیر‌نفتی ایران را تشکیل می‌دهد، از چین به‌عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده به ایران پیشی گرفته است و بسیاری از وب‌سایت‌های تجارت الکترونیک ایرانی، محصولات شرکت‌های غربی را در کنار کالا‌های ژاپنی و کره‌جنوبی عرضه می‌کنند.

این وب‌سایت‌ها سفارش‌ها را در ایران دریافت و به شرکای خود در امارات متحده عربی اعلام می‌کنند. سپس شرکت‌های اماراتی این اقلام را به‌صورت محلی خریداری می‌کنند یا حتی از آمازون سفارش می‌دهند و از طریق کشتی به ایران می‌فرستند. شرکت‌های تجارت الکترونیک ایرانی معمولا پول را از طریق به‌اصطلاح سیستم حواله، به شرکای امارات متحده عربی خود انتقال می‌دهند. شرکت‌های غربی و توزیع‌کنندگان آن‌ها در منطقه می‌گویند محصولاتشان با تجارت قانونی در امارات متحده عربی فروخته می‌شود. آن‌ها می‌گویند تقریبا غیرممکن است که بفهمند آیا برخی از این کالا‌ها سپس به ایران ارسال می‌شود یا نه. یکی از سخنگویان شرکت اچ‌پی گفت این شرکت با ایران تجارت نمی‌کند و به‌طور قراردادی از توزیع‌کنندگان خود می‌خواهد که به این سیاست پایبند باشند. بر اساس گزارش بانک جهانی، ایران در میان شرکای تجاری امارات در رتبه دوازدهم قرار دارد. تجار اماراتی و کشتی‌رانان ایرانی می‌گویند صادرات آن‌ها به ایران اغلب به مسئولان اماراتی اعلام نمی‌شود. 

چین و روسیه می‌توانند جای غرب را پر کنند؟

در‌عین‌حال، برخی دیگر از فعالان اقتصادی اعتقاد دارند تحریم جدید آلمان چالش‌های تازه‌ای برای اقتصاد ایران ایجاد می‌کند. فریال مستوفی، رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران، درباره تأثیر محدودیت جدید آلمان بر تجارت و اقتصاد ایران به «شرق» توضیح می‌دهد: حجم تجارت آلمان و ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی حدود دو میلیارد دلار بوده و از ابتدای سال خورشیدی تا آذر امسال حدود ۱.۶ میلیارد گزارش شده است. او ادامه می‌دهد: بنابراین حجم تجارت ایران و آلمان با وجود تحریم، درخور‌توجه بوده و عمده این تجارت واردات ماشین‌آلات صنعتی و تجهیزات مورد نیاز صنعت بوده است. این فعال بازرگانی تأکید می‌کند با تصمیم جدید دولت آلمان، آلمانی‌ها دیگر هیچ‌گونه تضمینی بابت پرداخت‌های مالی و کیفیت به تاجران ایرانی ارائه نمی‌دهند و این ریسک تجارت بین دو کشور را به‌شدت بالا می‌برد؛ چرا‌که در این صورت طرفین تجارت می‌توانند پرداخت‌های مالی را انکار کنند یا در صورت معیوب‌بودن محصول از زیر بار مسئولیت آن شانه خالی کنند؛ بنابراین این مسئله می‌تواند تأثیر زیادی بر تجارت ایران و آلمان داشته باشد. مستوفی در ادامه تأکید می‌کند: این رویه آلمان می‌تواند از سوی سایر کشور‌های اروپایی نیز اجرا شود و از آنجا که چین و روسیه در بسیاری از موارد از لحاظ فنی و تکنولوژی به غرب وابسته هستند؛ بنابراین نمی‌توانند جای خالی مبادله با غرب را برای ایران پر کند.

خطوط تولید هدف آلمانی‌ها

همچنین مهراد عباد، رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران، در واکنش به تصمیم تازه آلمان برای تجارت با ایران گفته است: «آلمان در سال‌های اخیر در زمینه انتقال فناوری به ایران کمک شایسته‌ای کرده است و بسیاری از تجهیزات در عسلویه و ماهشهر از لینده آلمان تأمین می‌شود و خروج آلمان تأثیر خود را در این صنعت خواهد گذاشت».


بیشتر بخوانید: طرح مجلس برای خودتحریمی مضاعف اقتصاد ایران!/ آلمان هنوز مهم‌ترین شریک اروپایی ایران است


او در گفتگو با ایلنا تأکید کرده است: «ارتباط سازنده تجاری با اکثر کشور‌ها می‌تواند ایران را در مسیر توسعه قرار بدهد. در این سال‌ها به‌واسطه تحریم‌ها، مشکلات عدید‌ه‌ای در زمینه تأمین فناوری‌های نوین و ماشین‌آلات مدرن داشتیم و این فناوری‌ها در شرایط تحریم نتوانستند به ایران بیایند و این موضوع تأثیر خود را در تمام ابعاد اقتصادی کشور گذاشته است». نایب‌رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: «ماشین‌آلات و ابزار‌های استخراج صنایع نفت و گاز در ایران قدیمی هستند، از این‌رو امکان بهره‌برداری کاهش پیدا کرده است. ایران در چند تکنولوژی توانست مستقل شود و برای ورود دانش روز در زمینه تکنولوژی به آلمان نیاز دارد و چین، روسیه، عراق و سوریه نمی‌توانند در زمینه انتقال تکنولوژی به ما کمک کنند».

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پاییز هزار رنگ و حیرت انگیز در باغ شازده ماهان کرمان

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ قطع شبانه ۲۰ اصله درختان جنگل ایزدشهر در ‎مازندران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳