تاریخ انتشار: ۲۲:۳۳ - ۰۹ دی ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر

با سقراط در شهر گفتگو

گفتگو‌های سقراطی به مثابه شهری دیدنی می‌آید که گشت و گذار در آن، دست‌کم برای یک بار هم که شده ارزش آن را دارد.

گفتگو‌های سقراطی به مثابه شهری دیدنی می‌آید که گشت و گذار در آن، دست‌کم برای یک بار هم که شده ارزش آن را دارد. در این شهر با آدمیانی روبرو می‌شویم که غالباً با رغبت با سقراط، فیلسوفِ گفتگو، بر سر موضوعات مختلف به گفتگو نشسته‌اند. اداره‌ی شهر گفتگو به دست با کفایت اوست. اوست که گفتگو‌ها را غالبا شکل می‌دهد، به پیش می‌برد و به انجام می‌رساند.

شهر گفتگو از هر نظر که نگریسته شود، اعم از شکل و محتوا، زیبا و جذاب می‌آید. نکات آموزنده و افق‌ساز فراوان دارد. کسی از پرسه‌زدن در این شهر، سرآخر پشیمان نمی‌شود. این شهر سرشار از درنگ و تامل، نقد و نظر، استدلال و عقلانیت است. زاویه‌ی دید و نگاه آدمی را به خود و پیرامون خود بیش از پیش می‌گشاید و آدمی را به افق‌های بالا و بالاتر سوق می‌دهد. گشت و گذار در این شهر ما را بر آن می‌دارد که برای یک بار هم که شده به باور‌های خود از جوانب و زاویه‌های مختلف بنگریم و بر درستی و نادرستی‌های آن واقف شویم.

شرط ورود به این شهر داشتن روحیه‌ی جستجوگری و مجهز بودن به قدرت گفتگوست و دوری جستن از فن خطابه. اساس گفتگو‌ها را در چنین شهری، بیشتر «معرفت» و «حقیقت» و «فضیلت» تشکیل می‌دهد. همه‌ی پرسش‌ها و همه‌ی پاسخ‌ها کمابیش حول این سه محورِ کلیدی دور می‌زند؛ و اصلاً چه چیز از این سه مهمتر؟!

سقراط، این مرد افسون‌زده‌ی گفتگو عاشق افق‌های ناشناخته است. شوق آن دارد که خود و همه را با هنر خویش به قلمرو ناشناخته‌ها رهنمون سازد و آن را برای خود یک وظیفه‌ی تعریف‌شده به‌شمار می‌آورد. به‌راستی، این شهر چه جذاب می‌آید. با وجود گذشت قریب دو هزار و پانصد سال از شکل‌گیری آن، اگر نتوان گفت بر جذابیت آن چیزی اضافه شده است، باید گفت هنوز از جذابیت آن چیزی کم نشده است. رمز و راز این جذابیت را در چه چیز باید جست؟ شکی نیست که رمز و راز این جذابیت را باید در دلدادگی پیوسته‌ی سقراط به لطیفه‌ی گفتگو و طرز کار و طرز نگاه او به موضوعات مختلف، و در یک کلام، مساله جاودانگی انسان جستجو کرد.

کتاب «با سقراط در شهر گفتگو» به قلم احمد راسخی لنگرودی با این رویکرد به بازخوانی دیالوگ‌های سقراطی می‌پردازد.

مولف در مقدمه کتاب می‌نویسد: آوازه سقراط همیشه نگارنده را مایه‌ی شگفتی بوده است. پیوسته این پرسش ذهنم را به خود مشغول می‌داشته که چگونه است کسی که هرگز چیزی ننوشت و نوشتن را نیز اساسا خوش نداشت، و به قولی از همان آغاز قلم در قلمدان نهاد، تا این اندازه نام و آوازه پیدا می‌کند؛ تا آن‌جا که در صدر فیلسوفان برجسته و نام‌آشنای جهان نیز قرار می‌گیرد؟ چگونه او در تاریخ سری از سر‌ها باز می‌کند؛ حال آن‌که برعکسِ فیلسوفانِ مطرحِ تاریخ هرگز قلم بر کاغذ نسایید؟ پنداری فقدان آثار، استثنائا در او نتیجه معکوس داشته است؛ به این معنا که تاثیر او را عظیم و عظیم‌تر نیز ساخته است! اهل تشکیلات سیاسی هم نبود؛ مکتبی هم بنیاد ننهاد؛ بر مقام و مسند اداری هم جلوس نکرد. پس چگونه این‌همه شهرت و آوازه یافت؟

مجموعه آثار افلاطون نیز چیزی از این شگفتی کم نکرد؛ چراکه وی بسیاری از آثار خود را به نقل از استاد خود- سقراط- نوشت؛ به قولی، شاگرد، استاد را در قالب «گفتگوها» نویساند! و این وفاداریِ شاگرد نسبت به استاد مرا مایه‌ی شگفتی دیگری بوده است. این شگفتیِ دوگانه نگارنده را به‌طور جدی تا مدت‌های مدید به جانب گفتگو‌های سقراطی کشاند؛ تا آن‌جا که برای تمرکز بیشتر، در یک ترم درسی، سلسله مباحثی تحت عنوان «گفتگو‌های سقراطی» توسط این‌جانب در نیمه دوم ۱۳۹۶ برای علاقه‌مندان به موضوعات فلسفی در پژوهشکده‌ی «خانه‌ی دوست» ارائه شد. این مجموعه با قدری اضافات و حواشی، حاصل آن سلسله مباحث است.

مطالب کتاب "شهر گفتگو" در چهار فصل گرد آمده است؛ فصل نخست که عنوان «سقراط که نمی‌نوشت!» را بر خود دارد، در قالب چهار بخش با عناوین؛ «خرمگس آتن»، «جام شوکران!»، «تعبیر یک رویا»، و «دوره آثار افلاطون»، نگاهی اجمالی بر زندگینامه سقراط، از سال‌های آغازین تا واپسین روز‌های حیات، و روایت راویان او همچون افلاطون، گزنفون، آریستوفانس و ارسطو، و نیز تاملی بر مجموعه رساله‌های نوشتاری افلاطون می‌افکند.

«سقراط، فیلسوف گفتگو»، عنوان فصل دوم از کتاب حاضر را به خود اختصاص می‌دهد. در این فصل ضمن اشاره به نظریه‌ی «ایده‌ها» و یا همان «عالم مثل»، نقش و اهمیت گفتگو در اندیشه‌ی نظری سقراط، و تعابیر مختلف در اهمیت و قابلیت‌های گفتگو، و نیز شرایط تحصیل گفتگو مورد بحث و نظر قرار می‌گیرد. بخش‌های مختلف این فصل عبارتند از: «گفتگو‌های سقراطی»، «یاد خاطرات گذشته (نظریه ایده‌ها)»، «تعابیر مختلف در اهمیت گفتگو»، «قابلیت‌های گفتگو»، «دستاویز رندان بازیگر (شرایط تحصیل گفتگو)».

فصل سوم عنوان استعاری «ماهی برق» را بر جبین دارد. «ماهی برق» نام جانوری است دریایی که از سوی یکی از اطرافیان به مزاح به سقراط نسبت داده شده است؛ از آن‌رو که پرسش‌های پیوسته او تن و روح پاسخ‌دهنده را به لرزه می‌اندازد. این فصل حاوی دو بخش می‌باشد؛ با عناوینی چون: «آن‌جا که پرسشی نیست!» و «نقش پرسش در گفتگو‌های سقراطی». در این فصل شخصیت سقراط در نقش چهره‌ای پرسشگر، و نیز اهمیت نقش و جایگاه پرسش در گفتگو‌های سقراطی مورد درنگ و تامل قرار می‌گیرد. ایضا در این فصل برای آشنایی خوانندگان به نمونه‌هایی از پرسش‌های سقراطی، و نیز طرز کار سقراط در طراحی پرسش‌ها اشاره شده است.

فصل چهارم با عنوان «گشت و گذار در شهر گفتگو»، که در واقع اصلی‌ترین و مهمترین بخش از کتاب حاضر را تشکیل می‌دهد، مروری اجمالی بر طرز کار سقراط در گفتگو‌های خود، و نیز نحوه و چگونگی گفتگو‌های سقراط شده است. این فصل در ۹ بخش با عناوینی چون: «شهر گفتگو»، «گفتگو‌های پرتنش»، «سرآغاز گفتگوها»، «پویش دانایی»، «جستجوی ناتمام»، «نوشتاری در رد نوشتار»، «گفتگو‌های اخلاقی»، «گریزان از خطابه»، و «سرانجام گفتگوها» آمده است.

فصل پنجم و به عنوان آخرین فصل از کتاب حاضر، تصویری روشن از یک گفتگوی شکوهمند از مجموعه گفتگو‌های سقراط را نشان می‌دهد که به رساله‌ی مهمانی یا ضیافت اختصاص دارد. در این رساله دیدگاه شخصی سقراط درباره عشق و حقیقت آن در دو بخش؛ «در ستایش عشق» و «عشق در نظر کاهن‌بانو» تشریح می‌شود.

این کتاب در ۲۰۸ صفحه و با قیمت ۴۵۰۰۰ تومان در کتابفروشی روزنامه اطلاعات در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

با سقراط در شهر گفتگو

منبع: نشان تجارت

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
0
0
جمعه ۰۹ دی ۱۴۰۱
مرسی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ استایل اروپایی جوانان ۵۴ سال پیش در پارک محتشم رشت

ارزان ترین و گران ترین کولرهای آبی چند تومان است؟

عکس/ گشت و گذار ثریا اسفندیاری ۶۷ سال پیش در نیویورک با گل سینه خاص

عکس/ ژست خاص فخر التاج، نوه ناصرالدین شاه ۱۳۴ سال پیش با چادر گلدار روی تپه

اینفوگرافی/ کدام کشور بیشترین پول را برای هوش مصنوعی خرج کرده؟

عکس/ استفاده از اشعه ایکس در بیمارستان جلفای اصفهان در دوره قاجار

عکس/ استایل شیک و اروپایی احمد شاه قاجار ۱۰۴ سال پیش در سفر اسپانیا با ماشین لوکس

شور و حال فوتشال، فوتبال شالیزاری مازندران

عکس/ نمایی شگفت انگیز از گذر فصل ها در دریاچه چورت

عکس/ ژست عاشقانه و احساسی شایع با فرزند تازه متولد شده‌اش

عکس/ دلبری‌های دو اسب کنار رودخانه‌ای در گیلان

عکس/ حس و حال شهناز پهلوی ۶۷ سال پیش در دیدار با دختر تازه متولد شده اش

عکس/ تظاهرات ملی گرایان ارمنستانی علیه ترکیه و جمهوری آذربایجان

عکس/ نمایی دیده نشده استقبال روس‌ها از ناصرالدین‌شاه در سن‌پترزبورگ

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عرضه ۱۹۹هزار تن محصول در تالار‌های مختلف بورس کالا

عکس/ چهره متفاوت هانیه توسلی در ۱۵ سالگی با لباس مدرسه و مدل موی دهه شصتی

رئیس خانه صمت ایران: کارگر، قلب تپنده ایران است

آمار‌های عجیب ازدواج؛ زنان متأهل کمتر از مردان!

آخرین آمار از تعداد اتباع خارجی در ایران

تاثیر تغییر ساعت بر مصرف انرژی چیست؟

عکس/ بستنی فروش دوره گرد ۱۳۱ سال پیش در میدان توپخانه تهران با گاری چوبی

ماجرای شکاف ۲۰۰۰ ساله در دیوار تخت جمشید+عکس

عکس/ چهره دیده نشده از مصدق ۷۲ سال پیش بر روی دوش طرفدارانش

عکس/ حال و هوای مردم ۶۲ سال پیش در خیابان لاله زار تهران

عکس/ چهره بامزه سحر دولتشاهی در کودکی با ژست عجیب

سرانجام گنج‌یابی در بهشت زهرا چه شد؟

قیمت مسکن در تهران به متری ۱۱۲ میلیون تومان رسید

جباری: شرایط امروز استقلال در تاریخ بی‌سابقه است

عکس/ استایل جالب و خاص ملیکا زارعی در تولد ۳۹ سالگی اش با لباس سنگ دوز

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا قیمت دلار را کاهشی می‌کند؟

فیلم/ گفتگوی هیات دیپلماتیک و کارشناسی ایران در مسقط

فیلم/ ورود ترامپ و ملانیا به رم در حاشیه مذکرات

سقوط عجیب قیمت دنا پلاس در بازار

پس لرزه‌های خطای صداوسیما؛ اتوبوس اتوبوس آدم می‌آورید، قطار قطار اشتباه می‌کنید

سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر صرفه ندارد

هر کارت سوخت چقدر می‌ارزد؟

فیلم/ حرکت هیات ایرانی به محل برگزاری سومین دور مذاکرات

چرا مهدی طارمی به این روز افتاد؟

عکس/ آغاز فستیوال کوچه در بوشهر با اجرای حیدو هدایتی

پیش بینی قیمت طلا و سکه زیر سایه مذاکرات

آیا رشد بورس پایدار است؟

هفته تفرقه‏ در صداوسیمای ایران

بی‌اثری درخواست محاکمه خاطیان پرونده پتروشیمی میانکاله

فیلم/ شادی و خوشی بوشهری‌ها در اولین شب کوچه

دور سوم مذاکرات قیمت دلار را کاهش می‌دهد؟

ضعف در مهندسی رسانه‌ای مذاکرات عمان؛ چرا باید جریان اطلاع‌رسانی مذاکرات ایران و آمریکا تغییر کند؟

فرمان ایست به پتروشیمی میانکاله/ پشت پرده ساخت پتروشیمی در استان مازندران چیست؟

هزینه‌های نجومی پروژه‌های تاریخی سینما و تلویزیون روی دست بنا‌های تاریخی/ هنگامه‌ای که تاریخ در قاب ناآگاهی می‌شکند!

پرسپولیس علیرضا بیراوند را به دادگاه کشاند

افزایش مبلغ تسهیلات کمک ودیعه مسکن ۱۴۰۴ ابلاغ شد+ جزئیات

عکس/ جلسه آمادگی هیات مذاکره کننده ایرانی در مسقط

تیر خلاص بانک‌ها به سمت متقاضیان نهضت مسکن ملی

ترکیب احتمالی استقلال مقابل پیکان در جام حذفی

ریزش قیمت غیرمنتظره طلا و سکه

عکس/ عراقچی و همسرش در مراسم رونمایی از کتاب خودش

سیگنال‌های مثبت آمریکا به مذاکره با ایران

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۶ اردیبهشت

زنگ خطر جنگ میان دو کشور هسته‌‏ای؛ افزایش چشمگیر سطح تنش میان هند و پاکستان

ماجرای گروگانگیری مسلحانه در مجیدیه تهران

عکس/ ادای احترام وزیر ارشاد به پاپ فرانسیس

قیمت سکه به لبه مرز رسید

مهم‌ترین تغییرات کنکور سراسری ۱۴۰۴

فیلم/ تجمع اعتراضی علیه فستیوال کوچه در بوشهر

مهاجرانی: آماده توافق در زمان مناسب هستیم