اقتصاد۲۴- در این یادداشت آمده است: "یمن همچنان در وضعیت نه صلح، نه جنگ قرار دارد، وضعیتی که صنعا اخیرا بارها و به طور مکرر اعلام کرده که آن را نمیپذیرد و متعهد شده که هر چه سریعتر به آن پایان دهد و تکلیف را مشخص کند: یا صلحی که در آن شروط دولت صنعا پذیرفته شده است، برقرار شود و یا جنگی که در آن میتواند شروط خود را تحمیل کند، شروع شود. در این وضعیت، لحن تهدیدآمیز انصارالله درباره تشدید درگیریها بالا گرفته است و اظهارات مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن که از جبهه البرح در استان تعز گفت: «ما منتظر بازگشت جنگ در هر زمان هستیم و برای آن آمادهایم» اوج پیامهایی بود که در این زمینه ارسال شده است. از طرفی، همزمان عمان نیز از تلاشها برای پیدا کردن راه حلی که طرفها را راضی کند، دست نکشیده است.
در حالی که همچنان وضعیت رکود در یمن حاکم است و دو گزینه تشدید تنش نظامی و حل و فصل مسالمتآمیز با سرعتی مشابه پیش میروند و شرایط مناسب برای هر دو وجود دارد، رهبری انصارالله تاکید میکند که طفره روی و خرید زمان بیشتر «به بهای حقوق و رنج مردم یمن» را نمیپذیرد و برای اینکه تهدید به از سرگیری درگیریها صرفا به اظهاراتی مکرر بدون عملی کردن این تهدیدها تبدیل نشود و به واشنگتن و ریاض کمک نکند که چنین نتیجه گیری کنند که انصارالله عرضه عملی کردن تهدیدهایش را ندارد، عبدالملک الحوثی، رهبر این جنبش در دیدار با هیئت عمان که اخیرا به صنعا آمده بود، پیامهای واضح و قاطعی ارسال کرد.
او خطاب به میهمانانش گفت: مردم یمن دیگر از گرسنگی نمیمیرند. ما از همه توان خود برای رفع محاصره مردم یمن و بهرهمندی از منابع و ثروت آنها استفاده میکنیم.
در همین راستا، منابع مشخص در صنعا در گفتگو با الاخبار گفتند، همزمان با این پیامهای صریح الحوثی، به نیروهای نظامی مربوطه سیگنال آمادگی کامل داده شده است. برخی از تحرکات در چارچوب این آمادگی هم عمدا نشان داده شده تا دشمن رصد کند و بداند که صنعا جدی است و تهدیدهایش پوچ نیست. همین منابع تأکید میکنند که این بار در صورت عدم پاسخ رضایت بخش به «مطالبات بشردوستانه» و در نتیجه تشدید اوضاع، نبرد کیفی خواهد بود و همه عرصهها از جمله دریای سرخ، باب المندب، آرامکو در عمق عربستان و همچنین عمق امارات را شامل میشود.
با توجه به اینکه زمان رو به اتمام است و انصارالله هم تاکید میکند که تا ابد منتظر راه حل نخواهد ماند، چهار مرحله ثبت شده است که میتوان قبل از فشار دادن ماشه در چارچوب «آخرین آمادگی ها» قرار داد:
۱- تکمیل آمادگی نظامی لازم، ۲- موضع سیاسی قاطع رهبری انصارالله، ۳- بازدید مهدی المشاط، فرمانده کل قوا و رئیس شورای عالی سیاسی یمن از جبهههای نظامی، ۴- تظاهرات ملت یمن در استان صنعا و سایر استانها با شعار "محاصره، جنگ است" که به معنای اعطای مشروعیت مردمی به درگیری در آینده است.
توپ اکنون در زمین عربستان است چرا که صنعا معتقد است محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی میتواند به بسیاری از پرسشها پاسخ دهد. امروز عربستان پس از موفقیت همسایه کوچکتر خود قطر در سازماندهی جام جهانی فوتبال که به الگوی "موفق" و رقابتی که امارات؛ دیگر همسایه و شریک ریاض در جنگ یمن در سطح اقتصادی و تجارت جهانی ارائه میکند، اضافه میشود، بر این تصور است که "جنگش" در واقع "جنگ منابع و اقتصاد" است. این امر به عنوان مثال در سخنان عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان در اکتبر گذشته در حاشیه یکی از فعالیتهای «استراتژی ملی صنعت» که توسط بن سلمان راه اندازی شد، مشهود بود، وقتی که گفت: ما ۴۰ سال را تلف کردیم، در این مدت میتوانستیم در زمینه صنعت همانند چین و هند باشیم، اما تصمیم گرفتیم زمان دیگری را تلف نکنیم.
با این حال، «یمن پس از جنگ» به عنوان یک مانع بزرگ برای توسعه پروژه بن سلمان برای تبدیل عربستان سعودی به یک مرکز تجارت جهانی است، علاوه بر این، همه رهبران سعودی به این باور رسیده اند که دیگر نمیتوانند یمن را تحت سلطه خود قرار دهند، آنها اذعان دارند که این کشور به ویژه در سایه نقشه گروههایی که توسط هشت سال جنگ تشکیل شدهاند، از مدار خود خارج شده است.
بیشتر بخوانید: تلاش ایران و عربستان برای حفظ فضای گفتگو
نشانههای این باور رهبران سعودی در مذاکرات اخیر درباره تمدید آتش بس به وضوح دیده میشود، چرا که به گفته منابع بالا، دولت صنعا چهار موضوع اصلی را برای ریاض مطرح کرده و این کشور نیز موافقت اولیه خود را اعلام کرده است مشروط بر اینکه مفصل درباره آنها مذاکره شود.
این چهار موضوع عبارتند از: رفع محاصره، عدم مداخله در امور داخلی یمن، پرداخت غرامت و خروج از یمن. در مقابل عربستان نیز تضمینهایی را مطالبه کرده مبنی بر اینکه یمن تهدیدی برای ریاض و امنیت آن نباشد. انصارالله هم اعلام کرده اگر این مساله به پایبندی به نتایج مذاکرات درباره دستیابی به راه حل نهایی برای جنگ یمن منجر شود، آماده است تا این نگرانی امنیتی ریاض را برطرف کند.
اما در این میان آمریکا روی عربستان تاثیر بیشتری دارد، زیرا دولت جو بایدن کاملا خواهان وضعیت نه صلح، نه جنگ است، زیرا اولا از این وضعیت سود میبرد، ثانیا میخواهد یمن را به عنوان برگ برنده برای اخاذی در تنش میان خود و بن سلمان نگهدارد. بر این اساس، ولیعهد باید راه حلهای مناسبی برای مشکل خود با دولت بایدن بیابد و سپس شرایط بهینه را برای موفقیت برنامههای خود برای آینده عربستان فراهم کند. در این میان، آخرین اطلاعات دریافتی از صنعا حاکی از آن است که اکنون کارها به مراحل نهایی از مذاکرات رسیده است.
چرا که ریاض همچنان به ارسال سیگنالهای مثبت در خصوص تعهد خود به اجرای توافقات به ویژه در خصوص پرونده غرامت ادامه میدهد و به همین منظور دولت مستعفی یمن را از اقدامات اقتصادی در چارچوب تلقی «انصارالله» به عنوان یک جنبش تروریستی باز داشته است. در مقابل گروههای تحت حمایت عربستان و امارات که اخیرا گروههای تحت حمایت قطر نیز به آنها پیوسته اند در سراسر یمن تلاش میکنند مواضع خود را تثبیت، کارتهای خود را تقویت و یک واقعیت جدیدی را خلق کنند که ممکن است در صورت توقف جنگ یا از سرگیری آن مورد استفاده قرار بگیرد. "